Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.03.2008 07:01 - Ако забравиш
Автор: hristam Категория: Изкуство   
Прочетен: 1575 Коментари: 11 Гласове:
0



Той я видя за първи път една лятна привечер,когато бе едва деветнайсет годишен.
Беше на село за през ваканцията,през деня се спускаше към реката,газеше из вирчетата,ловеше риба или просто се мотаеше безцелно,а вечер обичаше да ляга в сеното и да гледа звездите.Тихо момче беше,нямаше много приятели,предпочиташе някоя интересна книга пред игра на футбол с момчетата,или дори пред някой вихрен купон.Така и не намери общ език с момичетата,а единствената,с която се беше целувал,го беше зарязала именно заради неговата свитост и нерешителност.
Тази вечер ухаеше особено,и може би именно тези упойващи аромати го караха да си спомня онези първи плахи целувки,имаше усещането,че наоколо витае някаква непозната чувственост,която го кара да настръхва дори в такава гальовно топла вечер.
Усети присъствието й още преди да я види.Тя стоеше леко наклонила глава,а пищната й коса се стичаше под кръста й.
-Коя си ти,как влезе тук?-момчето се надигна и се опита да я разгледа по-подробно.Хубава беше,несъмнено,макар че...имаше в нея нещо странно.
-При теб съм дошла.При теб.
И гласът й бе особен,глас ли,ами че тя май изобщо не проговори,той просто усети думите й като полъх от музика в себе си,като ехо от хиляди сладостни въздишки.
Любиха се цяла нощ,после и следващата,и по-следващата.Тя идваше при него винаги привечер,почти цял месец,но той така и не разбра нищо за нея.А външността й говореше по-малко и от самата нея-понякога почти на дете му приличаше,друг път беше страстна и необуздана като жена,или пък смирена и плаха като девойче.Очите й бяха огромни и пъстри,и сякаш се променяха-ту тъмни и дълбоки,ту спокойно зелени като вировете при реката,ту синееха като небето сутрин по изгрев.
И сякаш само косата й си оставаше непроменена-блестящ тъмен водопад с един чисто бял кичур,който сияеше като сребърен.
Когато настъпи последната вечер преди заминаването му,той реши,че трябва да поговорят.За кой ли път се замисли,че толкова време са заедно,всичко помежду им е така красиво,а не са казали и думичка за себе си.Поиска да я посрещне тази последна вечер и набра пъстър букет горски цветя.
Но тя отново се появи неусетно,и той чу смеха й като шепот на хиляди бълбукащи поточета в главата си.
-Цветята са прекрасни!
-За теб са!
-Цветята са прекрасни,прекалено хубави са,за да се убиват,глупчо такъв!-тя ги взе от ръцете му и в следващия миг видя,че цялата е окичена с цветя,те сякаш израстваха от нея,виеха се между къдрите й,стичаха се между гърдите й,посипваха се около нея и тя вървеше като по цветно море.Наоколо хвърчаха пеперуди,стотици,не,хиляди,разноцветно дихание от ефирност и трепет,а по раменете й кацаха птици,които сякаш нещо му говореха.Или не-може би тя му говореше:
-Това е последната ни нощ заедно.Идвам да се сбогуваме.
Ако можеше да говори,ах,ако можеше,толкова искаше да й каже-че тя е всичко за него,че откак са заедно живее само с мисълта за нея,и тя единствено го кара да се чувства толкова жив,че сякаш всичко наоколо изглежда по-ярко,по-ясно,по-истинско...Но от вълнение едва дишаше,едва успя да промълви:
-Защо си отиваш,ще ти дам адреса си в града,а ако не можеш да идваш ти,аз ще идвам...
-Ти вече получи всичко,което можех да ти дам.-тя се усмихна и нощта се окъпа в меко сияние,а в косите й затанцуваха светулки.-Сега ще откриеш своя свят и всичко,което ще те направи щастлив!Вече имаш очи за мен,за красотата.
-Но...почакай,никога ли повече няма да те видя?
-Не зная,може би,ако си забравил за красотата,ако си се загубил,ако имаш нужда отново от мен...
Последните й думи още звучаха в главата му,но нея вече я нямаше.Само няколко светулки и неустоимия аромат наоколо все още напомняха за нея.
Минаха години.
Време,през което младият мъж откри своето призвание-завърши рисуване,беше един от най-добрите студенти.Творбите му донесоха известност още в Академията,по-късно самостоятелните му изложби го наложиха като гениален майстор на четката,прочу се и в чужбина.Един от най-големите критици на своето време го нарече"Майстор на живата картина"и вече навсякъде го наричаха така.
Междувременно се ожени за дъщерята на крупен бизнесмен,меценат и радетел на изкувството.Той го въвлече в някои свои финансови игрички,и за известно време младият гений се поотдалечи малко от работата си,увлечен от бързата печалба.
Беше доволен от живота си-красива мила съпруга,двама близнака,финансов просперитет.Все по-рядко посягаше към четката,все по-ленив и бездеен ставаше живота му,но това му харесваше.
Бяха на вилата,когато една лятна привечер единия от синовете му дотърча и го извика:
-Тате,бързо ела да видиш каква птица кацна на ореха!
-Че каква ще да е толкова тая птица-птица като птица!-изшумоля с вестника и реши изобщо да не му обръща внимание.
-Вижте,вижте!-от към градината се появи тичешком и другият му син-Ударих я с въздушната пушка!Много странна птица,може в някой музей...
Но той не чу нищо повече,защото я видя.Тя беше,веднага я позна.Беше тя,завърнала се,за да му припомни забравената от него красота.Мъничка такава,с тъмни блестящи пера,и само едно-чисто бяло,и сияйно,като сребро.Пъстрото й око беше още отворено,когато една сълзичка се плъзна от него и падна на ръката му.И всички видяха как сълзата се разтвори като пъпка,и разцъфна най-красивият цвят ,който някога бяха виждали...Как ли в един само цвят се беше събрала цялата пъстрота на света?! 
image



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. eien - Романтично, нежно,
04.03.2008 07:36
фино! Хареса ми!
цитирай
2. nick22 - ...
04.03.2008 08:17
Вдишак дълбоко въздух... и издишах...
След като единия изгони надеждата а другия забрави за красотата, третия дали ще си спомни че има и любов... :-) :-) :-)
Алохаааааааааааа и лек ден :-))))))))))))))))
цитирай
3. cornflower - много вълнуващо
04.03.2008 08:22
поздрав!
цитирай
4. hristam - eien
04.03.2008 08:22
Много слънце и красив ден ти пожелавам!:)))
цитирай
5. hristam - nick22
04.03.2008 08:24
Ако ти си третият;)-едва ли би забравил,струва ми се!:)))
Да е прекрасен денят ти!
цитирай
6. hristam - cornflower
04.03.2008 08:26
Радостни да са вълненията!:)
Много усмивки!:))))
цитирай
7. yuliya2006 - Хрис, страхотна творба! с обич ...
04.03.2008 09:20
Хрис, страхотна творба!
с обич ДЖУЛИЯ БЕЛ
цитирай
8. hristam - yuliya2006
04.03.2008 09:24
Благодаря ти,Джул!:)
Направи утрото ми по-сияйно!
цитирай
9. cefulesteven - Има хора които живеят в приказка. И ...
04.03.2008 10:06
Има хора които живеят в приказка. И правят живота около себе си, приказка. Душата им се съблича за природата, а природата за душата им. И душата им се отдава на природата, а природата люби душата им. Те са сред нас, света им е достъпен за всички които имат сетива, но крехък е този свят, затваря се, а условната реалност която приемаме за обективна, рано или късно го убива.
Героят ти е един от тях.
А любимата му, познавам.
цитирай
10. hristam - cefulesteven
04.03.2008 12:10
И аз познавам такива хора,които си имат вратичка към цял приказен свят,и могат да откриват своето щастие там,когато реалността им натежава.И не само това-могат да откриват тази красота на всеки,който надникне в душата им,и който се докосне до това богатство,което носят в себе си...
Вярвам,че сме от тях!
цитирай
11. cefulesteven - hristam
04.03.2008 20:58
и аз:))))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hristam
Категория: Изкуство
Прочетен: 4900012
Постинги: 1291
Коментари: 16864
Гласове: 59426
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031