Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.07.2008 08:55 - Мъжемелачката
Автор: hristam Категория: Изкуство   
Прочетен: 8971 Коментари: 50 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Защо се учудваш? А, защото нямам вид на току-що слязла от страниците на „Плейбой” ли? Намираш ме прекалено нежна и мила с тези невинни сини очи и тъмни къдрици? Отгоре на всичко и тази трапчинка от ляво съвсем хлапашки вид ми придава, къде се е чуло и видяло фатална жена на ангелче да прилича. Онези са едни такива опасно красиви, знойно сексапилни, с поглед само могат да убият и възкресят де що има мъжко същество наоколо.
Да, ама не. Това е твърде елементарно за една уважаваща себе си мъжемелачка. Мислиш ли, че не мога да постигна тази покъртителна фаталност на вида си, която така плаши и привлича мъжете? Не ставай смешен, това го минах още в училище – тогава се бях запалила по метъла, мъкнех се по рок концерти и гаджетата ми до едно бяха от една или друга рок банда. Със съответния грим, разбира се – и те, и аз. Понякога и те, и аз прекалявахме с грима, мен ме взимаха за проститутка, а тях...Чакай да видим ще познаеш ли! Ами и тях за проститутки, разбира се. Нали се сещаш, с тия дълги коси, грациозни крака и готини дупета за какво друго да ги вземат. Естествено, аз все такива си ги избирах, с малко момичешка хубост, нещо не си падах по груби мъжаги, та веднъж едно мое старо гадже си падна по едно от новите ми. Да бе, няма майтап, страшно беше забавно, макар че май само аз се забавлявах, останалите страдаха. Помня, че двамата бая се посбиха и случката завърши твърде печално, особено за единия. Хем сърцето му разбито, хем главата, че и реномето му на голям мъжкар.
Както и да е, аз още тогава отдавна бях забелязала колко лесни жертви са мъжете. За всичко стават, само трябва да натиснеш правилното копче, а то при мъжете е само едно. Не се хили, виждам, че се досещаш за какво говоря.
Само че тогава бях още съвсем млада и неопитна, и си мислех, че предизвикателният външен вид е най-добрата примамка. Не казвам, че не върши работа – напротив, ама зависи какво искаш. Например няма проблем да си хванеш някой паралия да те издържа, без жена му нищичко да подозира, и всички ще са щастливи и доволни. Дето се вика – и вълка сит, и агнето – цяло. Има си много предимства – скъпи подаръци, разходки из луксозни курорти, безгрижен живот, перфектно подреден.
Обаче трябва да се спазват някои малки правила – най-важното е, че си нечия собственост, и не бива да го забравяш никога. Като такава нямаш право на друг живот, освен на този, който върви в комплект с ВИП-господина. От където произтичат и всички останали под правила, до едно свързани с едно или друго ограничение. И докато се усетиш, в един момент може да се окажеш никому ненужна, употребена и захвърлена като стара вещ, жена, която вече и на себе си не може да разчита, защото е забравила как се прави – до такава степен е свикнала да бъде зависима.
Аз набързо минах през този етап от живота си, и слава богу, че навреме се осъзнах, но имах приятелки, за които това си стана начин на живот. Някои по-далновидни успяха да докопат едно-друго от тези връзки, и сега са добре материално, хич и не се оплакват. Други...вече ти казах. Не ми се говори за тях.
Все пак навреме усетих каква сила може да бъде невинното моминско излъчване, в повечето случаи то е с много по-голяма поразяваща мощ от фаталното, повярвай ми. Бях вече на двайсет и шест, когато за първи път изтрих тежкия си грим, облякох романтична рокля с лекомислени воланчета и палави къдрички, и прибрах косата си в небрежно сплетена плитка. Когато се огледах ми идеше сама да се разцелувам – толкова невинно-съблазнителен вид имах и изглеждах на не повече от двайсет.
Виждах въздействието на новият си вид навсякъде около мен. И друго забелязах – контингента на почитателите ми се беше облагородил, заедно с вида ми. Вече не привличах само похотливи чичковци с дебели портфейли и нафукани новобогаташчета с лъскави коли. Към мен започнаха да проявяват интерес и сериозни хора с претенции за интелигентност и утвърдени позиции в обществото, и то не от интерес към жената-любовница и евентуална държанка. Невинната ми външност пораждаше невинни намерения – започнах да получавам предложения за сериозно обвързване. Да, да, какво зяпна такъв, чакай първо да ти кажа едно-две известни имена, пък тогава зяпай.
Какво се случи ли? Ами как да ти кажа, всички по-интересни мъже се оказаха обвързани, предложенията за брак идеха все от скучновати персони с вид на застаряващи философи. Ти пък сега – къде съм виждала застаряващ философ. Ами знаеш колко съм общителна, с всякакви хора съм се срещала. Ако искаш да знаеш, този тип, философа, се оказа най-добър от всички в леглото, изглежда има нещо вярно в това, че умните мъже са добри любовници. И страшно беше хлътнал по мен, всеки ден ми изпращаше цветя. Което никак не му беше по джоба, както и аз самата като цяло. Опитах се да му го обясня, за да не срине и без това крехките си финансови устои, но ти пробвал ли си на философ да обясняваш нещо?
Кауза пердута – ето това научих от него, на латински е, означава изгубена кауза, и точно за него се отнася. Ако не бях достатъчно ясна и категорична, още щеше да праща китки, макар заплата му да е по-малка от сметката ми в СПА центъра.
Както и да е, мислех, че го спасявам от разорение, а той за благодарност направи опит за самоубийство. И да ти кажа, не знам дали е успешен, защото ме е страх да му се обадя, да не вземе пак да живне и да хукне подире ми.
Виж, онзи сладък политик беше друга работа. Е, стига де, ти пък намери сега какво да ме питаш – от коя партия бил. На кой му пука, важното е, че човека хитроумно се бе възползвал от властта си, и имаше всичко необходимо за един нормален, спокоен живот. Спокоен, ако не беше онази усойница, третата му жена. Леле, не си виждал такова чудо, бас държа!
Той горкият напълно си беше изгубил ума по мен, и взе все по-непредпазлив да става, докато накрая тя не го шантажира с наши, малко неприлични снимки, знаеш какво имам предвид. Разведе се с него и го остави гол като пушка. Всичко му взе, барабар с мерцедеса последен модел, дето ми го беше обещал на мен, като при това съсипа напълно политическата му кариера.
Дали се виждам още с него ли? Че за какво – той е вече само една политическа нула, кой се интересува от политически трупове.
Идваше да ми се жалва по едно време, представяш ли си, втълпил си, че аз съм единствения човек, който го цени и разбира! Едва се откопчих от него, и то чак след като му казах, че ще се женя за най-върлия му политически опонент. Е, малко грубо се получи, защото той го взе много навътре и щеше да си иде ей тъй, пред очите ми. Ами инфаркт, разбира се, какво друго, знаеш – при силно нервно напрежение...Ама го спасиха, де, сега дори не знам къде е, що е – изобщо не ми и трябва.
Какво ме питаш? А, дали съм се омъжила все пак. Ами разбира се, човека се оказа съвършено подходящ за брак – осигури ми чудесен живот, а той самият много пътува. Е, и аз понякога пътувам с него, но мисълта ми е, че имам достатъчно време за себе си и своите малки удоволствия. И най-вече за любимото ми хоби.
Е, как кое, аз за какво ти говоря досега? Ами да разбивам мъжки сърца, сладък глупчо такъв!



Тагове:   Мъжемелачката,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. papadok - Защо съзирам
22.07.2008 09:15
в героинята ти събирателен образ на всички жени
;)
Разказчето е страхотно и сякаш извадено директно от живота. Сега, след, като толкова успешно описа по-голямата част от женските оръжия за контрол над хората, ще ми е интересно да опишеш и най-характерните защитни средства на мъжете, в предварително обречената им борба за независимост
;)
;)
;)
Само те драскам- се не сърди и добро утро
:)
цитирай
2. krotalka - Това е хитра жена!
22.07.2008 09:51
Мъжете се мислят за по-хитри, но такива жени, макар и рядкост, ги поставят на мястото им!
Не ми е симпатична, но въпреки всичко и се възхищавам?!
цитирай
3. hristam - papadok
22.07.2008 10:19
Добро утро, док! Съзираш, защото си наблюдателен, но...разбира се, има изключения - като мен например. ;))) АЗ не съм такава...хм, хм :)))))
цитирай
4. hristam - krotalka
22.07.2008 10:20
Ами жена! На повечето ни е вродено да използваме оръжията си за масово мъжко поразяване! :)))))))
цитирай
5. hristam - cruelintensions
22.07.2008 10:22
Чакай малко - това не съм аз! Хей, такава е само героинята ми, заканвай се на нея! :)))))

Аз съм една сериозна, улегнала жена с плетка в ръка! ;)))
цитирай
6. анонимен - !!
22.07.2008 10:26
Невероятен разказ. Браво, браво!
цитирай
7. cruelintensions - :)
22.07.2008 10:27
Nevinna , sladka , merkantilna i s leki kydrici...Nikoi ne podozira, kolko e podla, kolko e obigrana v izpolzvaneto i bezkompromisnoto upotrebqvane na myjki dushi , s cel podhranvanne na svoite sobstveni emocii.Nevinnoto lice e dobra maska.No sys vremeto , kogato TQ se radva na vse po malko vnimanie ot myjete , zapochva da poostarqva i na neino mqsto idvat drugi, hm tova edva liii bi se ponravilo na kuchkata :), pri vse che tq vse oshte ne e za izhvyrlqne kakto se kazva . V tozi moment se poqvqva mlad myj , stabilen , myj koito tq ne moje da si pozvoli da izpusn,zashtoto e veche malko poostarqla , nqma predishnite si oryjiq , s koito da go zadyrji, i zapochvat edna vytreshna borba i ostri protivorechiq.V kraina smetka tq e upotrebeai po syshtiq nachin po koito e upotrebqvala , pri edna edinstvena razlika - na neq q boli mnogo poveche ... Predishnata fatalna jena sega e prosto edin upotreben i zahvyrlen , mrysen parcal...
цитирай
8. cruelintensions - :0
22.07.2008 10:30
Taka e , az govorih za geroinqta ti , no vse pak ne si napravila mnogo tochno razgranichenie na neshtata
цитирай
9. hristam - sandy
22.07.2008 10:31
:)))) Мерси! ;)
цитирай
10. hristam - cruelintensions
22.07.2008 10:37
Аха, разбрах, че ти си въпросния опасен млад мъж, истински изтребител на мъжемелачки! Браво, така им се пада! Обаче...нали се сещаш, че с времето една истинска мъжемелачка все повече изводи си прави и току виж вземе, че помъдрее. И по някое време всички тези игрички току й омръзнат, и реши, че няма по-голяма радост от това да дункурка внучетата си...;)))))
Не ми се връзвай, шегувам се, естествено! :)))
цитирай
11. hristam - cruelintensions
22.07.2008 10:38
Е, то това е номера. Кому са нужни точни разграничения в тоя живот? :)))))
цитирай
12. stone - да-да
22.07.2008 10:43
такива жени като героинята са по пет за лев. няма нужда да купуваш скъпи подаръци и да плащаш сметки в спа-центрове - аз знам къде има подобни момичета за 50 лева на час.
да, разни глупаци могат да си изгубят акъла, но това определно няма да са хора, способни да имат бизнеси, мерцедеси, или политически успехи.
ако някой подобен дава на любовницата си, то е за да го видят хората, че има излишни пари за харчене, а не за достави удоволствие на нея.
това пък с развода ме разби - такива истории има в америка само. а в бг мерцедеси от мъжа си могат да получат само вдовиците на утрепаните мутри. някоя приживе да му измъкне пари и коли, ще е за сефте в нашата родна действителност :-)

тъй че, блогърки скъпи, не мислете, че е толкова лесно да станете и вие такава жена. те са една на милион, а и в бг не мисля, че имат подходящи обекти, които да ловуват.
цитирай
13. cruelintensions - xaxa
22.07.2008 10:44
Разказа ти за "мелачката" дето ги мели на брашно направо , е за нейните славни години , когато е в светлините на прожекторите дет са вика :) Аз просто исках да отворя очите на уважаемия читател за логичната развръзка, за неизбежното което ще и се случи.Е ако все пак избере да дундурка , то тогава може да намери своето спасение
P.S. От нас ще излезе голям тандем да знаеш! :)
цитирай
14. hristam - stone
22.07.2008 10:49
В никакъв случай не съветвам някоя мила блогърка да тръгва по този път, дано на някого не му е прозвучало така моето иронично писание. Пази боже!
Но знаеш ли, не съм съгласна, че в нашата мила родина няма условия за подобни ситуации, абсолютно. Ние живеем в страна, в която всичко от сорта процъфтява с пълна сила, за жалост. А...просто имам нЕкои наблюдения... ;)))
цитирай
15. gahan11 - Отворила си очите на някоя и друга ...
22.07.2008 10:57
Отворила си очите на някоя и друга девойка, която те е чела :-))))
Героинята е често срещана и ми се струва е готина мацка ;-)
Поздрави и хубав ден! :-)
цитирай
16. cruelintensions - stone
22.07.2008 10:58
не съм съгласен с теб.Жените за които говориш ти са далеч от образа на героинята.Те са си едни средностически курветини , които един мъж с по набито око веднага може да прецени.Китосани и ефтини.Тази жена за която говорим те изцежда приятел , при това във всяко едно отношение не само финансово ... а затова че в България не може да се разиграе такова нещо като в Америка, то може ама не в такъв калибър както там просто тук условията са по различни
цитирай
17. hristam - cruelintensions
22.07.2008 11:03
А ти на свой ред добре си отваряй очите, че точно тези дето уж са много наясно с каките, понякога здравата се набутват! Ами любов - нали знаеш, хич и не пита! ;)))

Пък за тандема ще видим, момко! Усмивки! :))))
цитирай
18. hristam - gahan11
22.07.2008 11:05
Че е готина - готина е, ама не всеки има възможност да го оцени подобаващо! ;)))
Поздрав! :)
цитирай
19. luben - Прекрасно хоби/професия
22.07.2008 11:11
само че да си се застраховала от разбиване/раздробяване на твоето. Щото някое горещо сърце може и да те запали и ... разбивачката да бъде разбира.

Та ... понякога внимавай да си нямаш работа с колеги :)
цитирай
20. hristam - luben
22.07.2008 11:28
Предполагам репликата е към героинята ми. Ще й предам своевременно за колегите... ;))))
цитирай
21. luben - Е, ти
22.07.2008 11:32
за кого друг помисли, че би могла да е тази реплика? Защо само предполагаш ? :)))

Нали ще споделиш какво е промърморила тя, след като си и поднесла деликатното ми послание? ;)
цитирай
22. hristam - luben
22.07.2008 11:37
Попита "къв е тоя сладур, бе, че така се е загрижил за мен?" след което сладострастно се подсмихна и ми поиска телефонния ти номер... ;))))))
цитирай
23. vmir - Поздравления, Хриси - типът
22.07.2008 12:39
изкусителка, която така живо и убедително си описала, според мен представлява реално под 5 процента от по-красивата половина на българките. Присъствието й обаче е толкова осезателно, че влиянието й е непропорционално голямо. Допускам, че образът й се доближава до идеала на млади дами с недостиг на изявен творчески, професионален или идеен уклон, които е трудно да бъдат впечатлени с нещо извън лъскавите страници на гламурните (извини ме за англо-русизмът) списания и реклами. Та, тези иначе мили дамички, от една страна парализират средностатистическия мъж и го правят да изглежда като буридановото магаре, умиращо ако не от глад между двете купи сено, от раздвоение между импозантната (уф, пак моля за извинение!) самоувереност и прозиращата безидейност и апатия.

Може би още по-лошото следствие е, че те парадоксално стимулират като свой антипод и феминистката идея за справянето без мъже, но не ми се вярва това да е техен замисъл, въпреки, че това им осигурява допълнителен мъжки материал на разположение. : )))
цитирай
24. hristam - vmir
22.07.2008 12:55
Благодаря ти, но за статистически извадки, виж, не съм се замисляла. Имам предвид тези под 5 %, които визираш /уф, и аз така малко претенциозно го давам, карай, де/, подозирам обаче, че независимо от процентите за останалото си напълно прав, макар едва ли сред тях има дами, които биха приели, че са точно от описания тип. Имам впечатления обаче, че някои от тях неистово искат да докажат на околните своята огромна начетеност и любознателност, като за целта цитират любими автори от типа на, да речем, Паоло Коельо /как гордо звучи само, нали?/, умират да демонстрират дълбока душевност и любов към благотворителна дейност. И не че в това има нещо лошо, разбира се...
То и от точно тази им необходимост от себедоказване произтича и не много ясната им феминистка нагласа, мен ако питаш. :)))
цитирай
25. vmir - Да, сложно стана,
22.07.2008 13:40
наистина. Оръжията и инструментариума за справяне с конкуренцията или налагане - вечни. Ох, да му мислим ние - мъжете. Вие - жените, поне сте чаровни и маневрени! А ние, обикновено сме като слонове в стъкларски магазин! :)))
цитирай
26. gahan11 - Не знам защо героинята почти всики я ...
22.07.2008 13:44
Не знам защо героинята почти всики я взимат за лош образ. Почти във всяка интелигентна, млада и красива жена има черти изброени по-горе в разказа. Искам да кажа, че и за тези жени монетата се обръща и те биват наранявани и любовно страдащи. Аз оправдавам героинята, главно и заради смотаните мъже. Много са :-(. Никоя нормална и умна жена не може да издържа смотани мъже. Само да поясня, че за мен дамата по-горе от разказа не е някоя елемнтарна чалга кукла, в противен случай нямаше да й отделя толкова време :-)
цитирай
27. анонимен - ; )
22.07.2008 14:10
Пак ние си го отнесохме (roll) ; ) Защо на света има толкова много мацки които да упражняват тази професия, а ? = ) Тук политик, там философ и накрая една торба с сърца за трофеи на стената : Р Бтв разказчето е яко : )
цитирай
28. gahan11 - В допълнение към коментара ми по...
22.07.2008 14:30
В допълнение към коментара ми по-горе... Смотаните и комплексирани мъже ги има и тук в блога. Нямат смелост да си напишат собственото си име, да не говорим да си сложат собствена снимка в профила. Предполагам нямат вяра в себе си, иначе са много силни в писаниците. И жените са им виновни, и леки, и елементарни :-)))
Май зациклих яко. Ако прецениш не пускай коментара ми ;-)
цитирай
29. hristam - vmir
22.07.2008 14:38
Когато чуя такова признание от мъж, ставам особено предпазлива /имам предвид стъкларския магазин/:)))))
цитирай
30. hristam - gahan11
22.07.2008 14:42
Абсолютно съм съгласна - героинята ми в никакъв случай не е елементарно момиче, макар да изглежда малко лекомислена, изградила си е ясна и точна ценностна система, направила си е важни изводи. Това никак не е малко, и съвсем не бива да се омаловажава. Друг е въпросът, че лично аз не се стърпях да я изкарам леко глуповатичка, но мисля, че това само я прави по-чаровна. :)))
цитирай
31. hristam - gahan11
22.07.2008 14:44
Но защо да си зациклил - това си е така, и аз имам такива впечатления - мисля, че блоговото пространство е един умален модел на заобикалящия ни свят, така че е възможно да има от всичко по повече или по-малко...Както дойде, нали знаеш! ;)
цитирай
32. hristam - dgaduinknight
22.07.2008 14:45
Да, нали - добре ми се получи тая мъжемелачка! :)))))
цитирай
33. анонимен - Супер реален и сладурски разказ
22.07.2008 14:48
Усмихнат ден ти пожелавам :-)
цитирай
34. hristam - burkan4e
22.07.2008 14:48
Благодаря ти, и твоят нека е такъв! :)))
цитирай
35. stone - @16
22.07.2008 15:06
брех, брех - изцеждала те. абе човек, в страна, където убийствата и отвличанията са нормална практика, и струват много евтино да се поръчат и изпълнят - къде си видял жена да изцеди мъж (ако този мъж има за пет пари ум и топки в гащите)?

продължавам да твърдя, че такива жени нямат поле за изява в българия. най-малкото поради многото конкуренция. ако не броиш тези от 50 лева за конкуренция, то отиди на който искаш конкурс за манекенки с 200 евро в джоба и помоли организаторката да ти уреди среща с някоя от участничките след "официалната" част.
цитирай
36. dorichela - hristam,
22.07.2008 17:12
ей тия жени си живеят живота... много много не го мислят :)
цитирай
37. hristam - dorichela
22.07.2008 17:21
А, тази специално добре си го е помислила. ;)))
цитирай
38. vmir - Е, умерената предпазливост обикновено е за предпочитане пред
22.07.2008 17:22
сляпото предоверяване, Хриси. Поне аз не знам по-добър начин за продължително поддържане на здравословното равновесие. :)))
цитирай
39. hristam - vmir
22.07.2008 17:25
Крайностите във всяко отношение не водят до добро. Няма нищо по-здравословно от златната среда, стига да успеем да я намерим, разбира се. :)))
цитирай
40. superman - :)
22.07.2008 18:01
mnogo gledate sex and the city :). все пак всичко опира до ценностна система. за съжаление днес вече не виждам и аз незнам какво не виждам. по скоро мадамата оцелява в средата в която живее. но да не забравяме, че ще стане на 30 :). мадамата оцелява като се опитва да не работи да живее по лекия начин. държанка? всъщност няма цел в живота и едва ли знае какво иска от него. завладяна от първични инстинкти. мисля че никой държащ на себе си мъж не би взел такава жена за съпруга. но това е мое мнение. има много тъпи мъже както и тъпи жени. същата история може да се разкаже в мъжки род ;).
цитирай
41. hristam - superman
22.07.2008 18:39
Лично аз не съм гледала ни една серия от този филм. Макар колежките ми да са луднали по него. Аз си падам по "Отчаяни съпруги", страшно свежарски сериал е, гледаш ли го?
Повярвай, една умна жена може да промени възгледите си и начина си на живот като държанка, макар мисленето й да си остане на ниво "възползване от ситуацията". Тоест една бивша държанка може да изглежда перфектна съпруга, стига да има достатъчно акъл да прикрива и миналите си, и настоящи "малки свои удоволствия."
Знаеш ли, че било голям кеф да се цитираш? :))))))
"
цитирай
42. viki02 - много сладко и
23.07.2008 01:45
четливо разказче.
Като знам, колко умувам постоянно, направо й завиждам. Напоследък мъжете точно това са си издействали. За друго не стават.
цитирай
43. hristam - viki02
23.07.2008 09:44
Абе аз лично нямам нищо против мъжете и техните природни несъвършенства. :))))) Но героинята ми явно знае как да се възползва от тях... ;))
Приятен ден! :)
цитирай
44. ledzeppelin - перфектното..
23.07.2008 12:00
..аз - тяло и съзнание отвлича от личността. :)
цитирай
45. hristam - ledzeppelin
23.07.2008 12:36
Чакай, чакай...ти да не си застаряващият философ? ;))))
цитирай
46. veronicka - hristam,
23.07.2008 17:48
чудесна история!!!В първите редове съзрях себе си - силният грим, рок-концертите, многото гаджета, възрастните хора, които ти се възмущават, а на теб ти е забавно.Мда...славно и сладко минало.:-)))
След това обаче, си мислех, че героинята ще порастне.И да - тя може би е порасннала сама за себе си и е открила своя смисъл, а именно да бъде такава - мъжемелачка.Любима храна - мъже.Колко ми е чуждо вече, след като веднъж се нахраниха с мен!:-)))
Мацката от разказа е готина, способна да обича и да допусне да я обичат.Просто още не си е намерила майстора (или все кретени са били около нея).;-)))

Поздрави и мерси за това, което сподели с нас в по-горните редове!:-)))
цитирай
47. thedarkangel1977 - ех ако ся ме светнеш кое е това копче. ...
24.07.2008 05:32
ех ако ся ме светнеш кое е това копче...

и какви усойници ни изкара...тц тц... е бива ли такова нещо... после що мъжете ни мразили...

иначе евала... поредния бисер в блога ти :)
цитирай
48. hristam - veronicka
24.07.2008 14:06
Поздрави и на теб! :)))
цитирай
49. hristam - thedarkangel1977
24.07.2008 14:07
Ааа, усойници - нищо подобно! Това е една от любимите ми героини! :)))
цитирай
50. holivud - Супер е
27.07.2008 17:13
супер е постинга ми напомня от части на ,,Вечната Амбър,,
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hristam
Категория: Изкуство
Прочетен: 4899015
Постинги: 1291
Коментари: 16864
Гласове: 59426
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031