Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.08.2008 12:23 - Ще танцуваш ли с мене, красавице?
Автор: hristam Категория: Изкуство   
Прочетен: 4793 Коментари: 29 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Беше случайност, че взех отпуската си по-рано това лято. Обикновено я взимах по-късно от останалите, защото нямах специални планове и ангажименти, и ми беше все едно, но тази година колежката ме помоли да се разменим – предстояло семейно пътуване по същото време, и аз се съгласих. За мен нямаше особено значение, напоследък живеех някак по инерция, носех се по течението.
Последната ми връзка беше с женен мъж, и въпреки, че бях наясно какво означава това, все пак преживях тежко последвалата раздяла. Винаги съм била такава – когато съм влюбена, се раздавам напълно и не съм в състояние да планирам нещата около себе си, изгубвам трезвата си преценка, и се отдавам изцяло на чувствата си. Любовницата – мечта, както би преценил всеки трезво разсъждаващ мъж, между впрочем, защото не бях от жените, които биха създавали неприятности в една такава ситуация.
Както и да е, знаех, че и това ще отмине, както отминава грип или зъбобол, а единственото лекарство е времето. Време, което бих могла да се опитам да прекарам приятно, но този път не с компания, а сама със себе си. Пробвала съм и другия вариант в подобни случаи – да се обградя със забавни приятели, които да ме разсейват и създават настроение, но точно тогава съм се чувствала най-самотна.
За това съвсем произволно се спрях на това курортно градче, и заминах съвсем сама, вероятно с подсъзнателната мисъл, че по това време няма да е така шумно и претъпкано с туристи. Квартирата също избрах случайно, май най-вече заради особената благост и спокойствие, които излъчваше жената, която я предлагаше. Оказа се, че е малка къщичка на края на градчето, но с потънало в зеленина дворче, и всички необходими удобства. Стопанката не беше особено приказлива – още един плюс, като се има предвид, че няма семейство. Спомена, че живее с брат си, докато ми показваше стаята с изглед към морето.
Насладих се на плажа веднага след като се настаних, нямах търпение да се потопя в типичното морско настроение, а вечерта се разходих из закътаните и все още спокойни улички на градчето. Заспах с приятното усещане за предстоящи удоволствия.
Нямах представа колко съм спала, когато ме събуди тиха музика, толкова позната и близка до мен, че в първия момент реших, че още сънувам. Не можех да определя от къде идва, като че ли звучеше в главата ми, но това ме накара да се почувствам много особено – беше моя любима песен, свързана с най-хубавите ми спомени. Музиката се разля в мен като сладостно, почти еротично усещане, и точно когато нежния ритъм ме завладя с магията си, чух гласа му:
- Ще танцуваш ли с мене, красавице?
Не се стреснах, дори не се изненадах, че непознатия висок мъж стои само на крачка от мен, усмихнат чаровно и небрежно облегнат на стената. Приех го като естествена част от магията, в която се усещах в момента, и не можех да направя друго, освен да отвърна на усмивката му и да танцувам с него.
Никога преди не бях изпитвала такова удоволствие от танца, но и никога не бях танцувала по този начин. Телата ни като че ли бяха изгубили своята материалност, и се реехме в някакво прекрасно усещане за пълна освободеност и хармония, а под пръстите си долавях приятната топлина на тялото му. Не знам колко време продължи танца ни, но видях в очите му такава нежност и възхита, че едва се въздържах да не погаля лицето му. Той сякаш го усети, взе ръката ми, и я целуна. Усмихнах се на този позабравен жест, и все още се усмихвах, когато изведнъж си дадох сметка, че съм в леглото, и явно току-що съм се събудила. Естествено, казах си, протягайки се сладостно, че какво друго би могло да бъде, ако не сън. Макар че преживяването си го биваше, този мъж изглеждаше по- искрено реален от повечето, с които бях излизала до момента. Явно този сън беше проява на огромната празнота в личния ми живот, и е провокиран от липсата на близък човек до мен, вероятно би казал Фройд. Макар че нещата си бяха съвсем ясни и без Фройд.
Изкарах още един прекрасен морски ден, а вечерта с известна почуда се улових, че си мисля колко хубаво би било да го сънувам и тази нощ. Като се има предвид колко често си мислех за него от сутринта, всъщност не бих се изненадала.
Когато се появи на фона на любимата ми песен, вече го очаквах. Това започна да се случва всяка нощ, стигнах до там, че вечер преди да си легна се приготвях като за среща – разресвах дълго косите си и задължително си слагах малко от любимия ми парфюм. Това очакване ми беше приятно, нямах претенции, че поведението ми е нормално, но и пет пари не давах. Щом сънищата ми предлагаха тези мигове щастие, исках да се възползвам, колкото мога, а не да се боя и да бягам от тях. Горчилката на реалността и без това ми идваше в повече.
Дните ми минаваха като сън, защото сънят се превърна в моя действителност. В следващите нощи не само танцувахме, а дори се разхождахме по нощния плаж, или просто седяхме, хванати за ръка. Не разговаряхме, или поне не в общоприетия смисъл, но въпреки липсата на думи споделяхме много. Беше едно преливане на силни и красиви емоции, които избухваха като ярки фойерверки и разтърсваха света ми из основи. Много пъти бях изпитвала влечение и любовни трепети, но силата на тези чувства беше нещо ново за мен. Беше като да видиш красотата на райските градини, но не само със собствените си очи и сетива, а и през тези на човека до теб. Сигурно това е любовта мислех си, колко странно, цял живот я търся в своята реалност, а я изпитах в съня си. Но важното бе, че поне веднъж в живота си имам щастието да се докосна до нещо толкова прекрасно и споделено.
С хазяйката почти не се виждахме – през целия ден бях навън, а вечер рядко излизах от стаята си, защото бързах да се приготвя за него. Наближаваше края на престоя ми, последната нощ очаквах със смесени чувства, тревожех се, че след като отпътувам от тук всичко това ще изчезне. Не бях готова да го изгубя, но интуицията ми подсказваше, че краят на връзката ни наближава.
Тази нощ дълго се разхождахме по брега, а после седнахме на скалите, загледани в тъмния безкрай на морето, а всъщност загледани един в друг. Питах се какво би станало, ако тръгнем по лунната пътека, която сребристо се беше очертала по блестящата повърхност като примамлив път само за нас двамата, който да ни отведе в някаква наша обща реалност.
И той ме поведе, уловил мислите и ръката ми, а около нас сякаш времето бе спряло, затаило дъх пред силата на любовта ни. Много си казахме, докато вървяхме по тази пътека от светлина, и много си дадохме. Вече не се боях от раздяла – бях получила толкова любов, че щях да я нося в сърцето си до самия си край, това изключваше дори необходимостта от сбогуване.
Когато се върнахме на брега, видях полузаровена раковина в пясъка, и му я подадох, исках да му оставя някакъв спомен от себе си. Той ме прегърна, а когато се целунахме, разбрах, че това ще бъде първата и последната ни целувка.
Събудих се все още с усещането за нея по устните си, а следващата ми мисъл беше, че трябва да подготвя заминаването си. Краят беше настъпил.
Досъбрах багажа си, и слязох да се сбогувам с хазяйката. Намерих я на двора, но този път не беше сама, до нея, в инвалидна количка седеше мъж на неопределена възраст, чиито черти ми се сториха странно познати, въпреки неподвижното, вкаменено като маска лице.
- Извинявай – каза притеснено жената – Знам, че не е приятна гледка, затова го извеждам рано сутрин, когато все още няма много хора.
После, видяла учудването ми, продължи:
- По-малък брат ми е, преди години катастрофира с родителите ми. Те загинаха, а той...не мисля, че е жив, това живот ли е - напълно е парализиран , а това – посочи скованото му лице – казват, че е от стреса. Предполагаха, че с времето може да се съвземе, но...вече нямам надежда. Толкова години минаха...
Търсех подходящи дума да изразя съчувствието си, все още с мисълта, че съм виждала някъде този човек, когато изведнъж нещо привлече погледа ми. Изумена, видях как от скованата му длан се плъзна същата раковина, която бях подарила на мъжа от съня си.



Тагове:   мене,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. anubhis - :))
19.08.2008 12:39
страхотно,приказно,жестоко:))
цитирай
2. hristam - anubhis
19.08.2008 14:46
Впечатляващо! ;)))
т.е. впечатлена съм от коментара ти :)
цитирай
3. hristam - li4kata
19.08.2008 14:47
Май наистина се получи добре. Радвам се, че го харесахте :)))
цитирай
4. karamelza - ..
19.08.2008 17:36
Настръхнах, велико- ти си велика.
цитирай
5. kundalini - Много красиво са преплетени
19.08.2008 18:36
реалност и въображение; изживяно и усетено докосване......без да има ясна граница между тях.
Малко тъжно, но и много красиво!:)
Поздрави:)
цитирай
6. hristam - karamelza
19.08.2008 18:48
Поне опитвам... :)))))

Благодаря ти :)
цитирай
7. hristam - kundalini
19.08.2008 18:50
Винаги намирам красота в това преплитане, и се радвам, че успявам да я предам така, че и вие да я усетите.
Благодаря :)))
цитирай
8. krotalka - Невероятно изживяване!
19.08.2008 19:22
Реалност и мистика в едно.
Плаче за продължение...

Поздрави и усмивки!
цитирай
9. hristam - krotalka
19.08.2008 19:41
Усмивки и от мен! :)))

Благодаря за идеята ;)
цитирай
10. didim - прекрасен завършек на деня
19.08.2008 20:28
благодаря за приятните прежвявания, които изпитах докато четях!
цитирай
11. papadok - Когато замахнеш
19.08.2008 20:29
с магическата пръчица и започнеш да създаваш прекрасните си ирационални разказчета, си просто неотразима. Харесва ми
цитирай
12. hristam - didim
19.08.2008 20:30
И още по-прекрасни сънища ти желая ;)))
цитирай
13. hristam - papadok
19.08.2008 20:31
Както всички вече знаем, аз съм същата онази фея...;)))
цитирай
14. dorichela - :)
19.08.2008 23:27
Невероятна,както винаги!
цитирай
15. papadok - За коя
20.08.2008 08:43
фея става въпрос? ;)))
Шегувам се. Ясно е, че си феята на ...........въображението............ Така всеки ще може да замени общото понятие "въображение", със собствената си представа и асоциация.
Поздрави
цитирай
16. hristam - dorichela
20.08.2008 08:46
Ух, че хубаво! :))) Благодаря ти!

Един прекрасен ден ти пожелавам :)
цитирай
17. hristam - papadok
20.08.2008 08:48
Тъкмо щях да попитам феята на чие въображение съм, защото при всеки си е индивидуално. Дано някой не ме е асоциира със злата фея - орисница :))))
цитирай
18. анонимен - ; )
20.08.2008 13:03
" Света на сънищата е нашата малка джобна вселена, подвластна само на нашите емоции, чувства и мисли " ; ) Разказа е жесток ! Много добър !
цитирай
19. hristam - dgaduinknight
20.08.2008 15:40
И в този свят понякога се крие цяла вселена...
Благодаря ти. :)))
цитирай
20. papadok - Дано някой не ме е асоциира със злата фея - орисница :))))
20.08.2008 17:06
Е, аз поне не съм те асоциирал с нея. Може би с онези с метлите и брадавиците на носа, но баш зла;))) Шегувам се- ти си феята на красивите чувства и ни носиш много удоволствие с разказчетата си.
цитирай
21. hristam - . gino
21.08.2008 23:15
Май ме бъркаш с героинята ми.;)))
цитирай
22. hristam - gino
22.08.2008 09:16
Какво ще кажеш за тази песен, тогава? Не казвам, че ми е любимата, но определено е една от множеството такива. ;)))
цитирай
23. hristam - papadok
22.08.2008 10:43
Една мила усмивка от злата вещица в полет, докторе ;)))
цитирай
24. schizophrenic - hristam
26.08.2008 10:03
това вече е истинско, и много добро
цитирай
25. hristam - schizophrenic
26.08.2008 10:13
!!! :)))
цитирай
26. chumi4ka - Чудесно е това и много истинско. . . ...
26.08.2008 15:48
Чудесно е това и много истинско... Мисля си, че и аз съм го преживяла...Поздрав!
цитирай
27. net - прекрасна си!!!
26.08.2008 22:17
прекрасна си!!!
цитирай
28. hristam - net
26.08.2008 22:53
Благодаря . ;))
цитирай
29. vil4 - Много, много
28.11.2009 20:36
много много романтично!
Хипнотизирах се!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hristam
Категория: Изкуство
Прочетен: 4909454
Постинги: 1291
Коментари: 16864
Гласове: 59427
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930