Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.10.2008 10:34 - Такава му е природата
Автор: hristam Категория: Изкуство   
Прочетен: 4033 Коментари: 23 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

- Наздраве!
- Наздраве! – вдигнах чашата си и аз, и го погледнах въпросително – Няма ли да ми кажеш най-после какъв е повода?
- Исках просто да ти благодаря, приятелю, че през всичките тези години беше неизменно до мен. Каквото и да съм правил. А е факт, че какви ли не съм ги вършил...
- Да не се е случило нещо? – притесних се. От както го познавам никога не си е падал по лирическите отклонения.
А че ги е вършил – вършил ги е, спор няма. Може да се издаде многотомна поредица с отбрани негови истории, и то не каква да е, а фантастична. И естествено, със силен еротичен оттенък, защото откак го помня жените са му слабост. Само дето колкото удоволствие са му донесли, толкова, ако не и повече – неприятности. Цар е да се забърква в конфузни ситуации, защото по незнайни причини все попада на омъжени жени, или, в най-добрият случай, на такива със сериозна, дългогодишна връзка с ревнив приятел.
Друг на негово място с подобен уклон отдавна да си беше изградил удобна стратегия за действие, но не и той. Сякаш нещо винаги го подтиква да е на грешното място във възможно най-неподходящото време. Той е същия този от вицовете за неверните съпруги, когото хващат я в гардероба, я на балкона по гащи, или направо в леглото. Понякога чак мен ме е хващало страх и съм се чудил как изобщо е оцелял досега.
Колко пъти съм говорил с него по този въпрос, не че аз имам кой знае какъв опит – нищо подобно, аз изобщо не мога да си се представя в подобни ситуации. Аз винаги съм я карал по-кротко с жените, едно, че нямам неговият темперамент, и друго – женен съм от достатъчно дълго време, та да загубя интерес към подобни приключения. В сравнение с него аз съм един безкрайно трезвомислещ и твърде разумен човек, той самият отдавна е признал това и често е търсил съветите ми по много въпроси.
Работата е там, че неотдавна се ожени и той, и в един кратък период на затишие почти повярвах, че тая работата с женените приятелки е останала в миналото. Много наивно от моя страна, защото макар жена му да беше чудесен човек и той да я обожаваше, все пак познавах го не от вчера. Тази страст към приключения от този род явно си му беше вродена, течеше във вените му, беше част от него. Такава беше природата му, и не успя да остане верен съпруг задълго.
До този момент това като по чудо беше останало почти незабелязано от съпругата му – кротка и мила жена, заета предимно да се грижи за децата и семейния уют. Подозирах, че тези й качества са били водещи в избора му на половинка, дори и да е било подсъзнателно. Защото принципно малкото разумни решения в живота му винаги са били подсъзнателни.
Все още нямах представа защо днес така ентусиазирано предложи да ме черпи, спомена само, че имал личен повод. Много важен за него. Изведнъж ми щукна, че сигурно пак се е замесил в някаква пикантна история, и за кой ли път отново е отървал кожата на косъм. Те хората за такова нещо курбан правят, та бих го разбрал...
- Случи се това, че преосмислих живота си – обаче най-неочаквано за мен каза той, и ме погледна с някакъв непознат до този момент поглед, който изцяло променяше изражението му. Интересно, така изглеждаше странно мъдър.
- Да не би да е заради сърдечната криза миналата седмица? – внезапно ми просветна.
- Е, то си е ясно, че такова нещо е един вид предупреждение. В смисъл, намекват ти отгоре да понамалиш темпото, и да се позамислиш върху наистина стойностните неща в живота.
- Имаш предвид семейството, децата, здравето? – подозрително попитах. Все още не вярвах, че точно това има предвид.
- Именно. Ти знаеш колко добра жена е моята, по-добре от мен самият го знаеш – разумно отбеляза той. Вероятно имаше предвид стотиците ни разговори, в които му бях изтъквал именно този факт като аргумент за съпружеска вярност. – И децата не са малки вече. Започват да се ориентират, задават неудобни въпроси...Ей го на, дъщерята скоро може и да се зажени, а и синът е вече в...Няма значение – махна с ръка той, явно не можа да се сети точно в кой клас е синът му – Ти разбираш какво имам предвид. Винаги си ме разбирал.
- Това какво ще рече? Никакви забежки повече, така ли? – попитах предпазливо.
- Абсолютно! – отсече категорично. – Пълна промяна! Уморих се, приятелю – това вечно криене, безкрайните лъжи, всички нелепи ситуации...не си струва, честно ти казвам. В крайна сметка всички са едни и същи.
- А, добре че ми го казваш! – засмях се – Защото аз толкова години се опитвам да ти го обясня без особен ефект.
- Запомни – никога повече! Ако ще самата Анджелина Джоли на крака да ми дойде!
Посмяхме се, но не гузно и с половин уста, както когато ми разправяше как за пореден път се е измъкнал невредим от лапите на разгневен съпруг, а искрено и от сърце. Виждах, че пред мен стои човек с чисти помисли и добри намерения, такъв, какъвто вече не вярвах, че би могъл да бъде.
Виждахме се често, както преди, и сам можех да се убедя в истинността на думите му. Минаваха седмици, а той и дума не обелваше за нова връзка и нови емоции. После срещите ни се поразредиха, защото си намери допълнителна работа, така че само се чувахме от дъжд на вятър, колкото да ми сподели, че е страшно зает и напоследък времето все не му стига.
- Няма как, един грижовен съпруг трябва да прави всичко за семейството си! Сам знаеш как е...- с енергичен и делови тон ми заявяваше той.
Ето това е то приказка на истински отговорен мъж, мислех си, аз не успях за толкова години, обаче онази сърдечна криза наистина е свършила добра работа.
Все пак намерихме време да излезем семейно няколко пъти, и двамата с жена ми бяхме приятно впечатлени от новото му, положително излъчване, с което бе зареден и което несъмнено правеше съпругата му щастлива. Изглеждаха толкова мили и внимателни един към друг, колкото никога досега.
Не се стърпях и споделих на жена ми откъде иде промяната.
- Но това е страхотно! – възклика тя, и се впусна надълго и широко да разисква любимата си теория за това, че случайностите в живота са всъщност закономерности, с точно опредена цел, добре премислени и подредени от много по-висш от нашия разум.
Не беше минала повече от седмица, когато той ми се обади и поиска да се видим. Още по телефона звучеше странно, но чак когато го видях напълно се убедих, че нещо се е случило.
- Срещнах една жена – направо започна той, и побърза да добави – но този път няма абсолютно нищо общо с предишните истории. Този път става въпрос за любов.
- А? – зяпнах го, бях напълно неподготвен за такова изказване.
- Срещнахме се откак поех допълнителните часове. Тя...как да ти кажа, никоя жена досега не ме е карала да се чувствам по този начин...толкова значим и нужен. Прави ме наистина щастлив. Сам ще я видиш, страхотна е!
После изведнъж грейна целия и прошепна:
- Ето я! Много исках да ви запозная.
Беше съвсем обикновена жена на средна възраст, съвсем безцветна, да не кажа – направо невзрачна. Да кажа, че бях изненадан, съвсем нямаше да е достатъчно да изрази състоянието ми – бях изумен. Защото тя изглеждаше дори по-възрастна от него, а той досега винаги бе проявявал предпочитания към значително по-млади дами, малко по-възрастни от дъщеря му, и с много по-атрактивна външност. Да не говорим, че тази дори не бе омъжена... Наблюдавах ги внимателно, по-точно – не можех да спра да ги зяпам, и изведнъж ми просветна. Тя не спираше да го превъзнася, разказа ми подробно колко добре се справял с работата си, бил най-големият професионалист, когото познавала, невероятно енергичен, и с такъв блестящ ум! Очите й го изпиваха, изпълнени с възхищение, а той я гледаше като хипнотизиран, с най-възторженото изражение на задоволство, което някога съм виждал да се изписва на лицето му.
И да не ми го беше казвал, така като го гледах как е засиял и сам можех да се досетя, че работата е сериозна. И изведнъж се сетих за мъдрите думи на една моя стара позната: „Погали тялото на един мъж, казваше тя, и той ще бъде твой за една нощ. Но знаеш ли как да галиш егото му, можеш да го имаш завинаги.”



Тагове:   МУ,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. karamelza - :)
09.10.2008 10:59
Отново нещо добро, хич не се и очудвам хихи :) А я виж как се променя човек, дори от една сърдечна криза. Обаче пак не е толкова различен, щом отново накрая кръшва с 'невзрачната' женица. Явно "Вълкът козината си мени, но нрава не" ! Ех, тези мъже... :Д

Супер! Чакам следващия пост с нетърпение :)
цитирай
2. hristam - karamelza
09.10.2008 11:49
Е, срещу някои неща човек е безсилен. Такава му е породата. :)))
цитирай
3. hristam - li4kata
09.10.2008 11:49
;)))
цитирай
4. viki11 - Чисто психологически погледнато, ...
09.10.2008 13:03
Чисто психологически погледнато, героят има проблем-комплекс от семейната си среда, и изпитва нужда да се доказва в леглото на чужди жени. Така изглежда построения образ.
Съответно в женски план, това са жени, които спят с женени мъже, поддържат връзки с тях,умират да разделят двойки, имат прилепчив вкус към това. И обичат да развеждат. Познавам чист такъв екземпляр от ПЛовдив. Действителен. Обикновено са симпаничти. И комплексирани по някакъв начин в семейството си. МОже би таткото е коцкар.

Колкото до финала. Може и така да е.
Но всеки случай е различен. Така може да изпуснеш влака и да не хванеш верния тон с принизяване до обикновено прехвалване.
Някои хора са направени от един и същ материал, поне в по-голямата си част. И нищо не може да промени този факт.
Все пак, по-добре е, ако той осъзнае важността си, а не да се блазни от пахвали. Колкото и да ги въздържаме, понякога похвалите са просто оценка. Вярната оценка. И жалко ако я сгрешим с галене на егото. Героят трябва да погледне по-нагоре. Или просто не му е дошло времето още.
цитирай
5. viki11 - Тя наистина ще го има завинаги, само ...
09.10.2008 13:06
Тя наистина ще го има завинаги, само ако той осъзнава себе си, но осъзнава и нея. Т.е. ако е по-умен и напреднал. А по този начин го има само, докато го хвали.
МИсля, че въпреки заложбите си, той губи енергия в изневери. Не се е насочил в правилната посока. Да постигне себе си. В дълбочина.
цитирай
6. viki11 - Обикновено, осъзнати, такива хора ...
09.10.2008 13:06
Обикновено, осъзнати, такива хора са изключително верни.
цитирай
7. hara73 - най -много ми хареса онова
09.10.2008 13:30
за което говориш ,в самия край на разказа точно това е истината а и не само за мъжете и за някой жени също.Всичко останало е познатата мъжка природа ,не може да се промени ,дори и да иска ....,но пък е написано толкова истинско .Поздрави
цитирай
8. sisithebest - така така...
09.10.2008 13:33
много е интересно... човек... по-скоро мъжът не може да се промени... и колкото и невероятна да е половинката му, ако му е в кръвта да кръшка, ще си го прави пак...
цитирай
9. papadok - :)
09.10.2008 14:42
„Погали тялото на един мъж, казваше тя, и той ще бъде твой за една нощ. Но знаеш ли как да галиш егото му, можеш да го имаш завинаги.”
Не го знаех, но смятам, че е вярно
цитирай
10. hristam - viki11
09.10.2008 19:21
Направо се възхищавам на задълбочените ти анализи! Боже, как не те мързи да пишеш толкова, това наистина ме ласкае /освен ако не е свързано с нещо друго, психологическо, за което не мога да съм сигурна/.
Наистина ми е интересно да те чета. Благодаря. :)
цитирай
11. hristam - viki11
09.10.2008 19:25
Ще ти издам една тайна - мисля, че героят ми е един доста тъжен и неудовлетворен човек, който цял живот е имал нужда именно от това - някой да му се възхищава. Само че и той самият не го е знаел, за това е опитвал да реализира мъжкото си "аз" в безброй авантюри, където да се почувства по-добрият, по-желаният, по-предпочитаният.
цитирай
12. hristam - viki11
09.10.2008 19:27
...и намерил най-сетне това, което неосъзнато цял живот е търсил, много е възможно да остане верен на тази жена. Ако тя наистина искрено се възхищава на качествата му, и продължи да го прави.
цитирай
13. hristam - . hara73
09.10.2008 19:29
Определено повече важи за мъжката природа.През различните етапи на своето развитие и осъзнаване жената има различни приоритети. И според мен е далеч по-трудна за класифициране. ;)))
цитирай
14. hristam - sisithebest
09.10.2008 19:31
Казват, че всеки си намира майстора рано или късно. Знам ли дали това не се е случило и с моя човек...;)))
цитирай
15. hristam - papadok
09.10.2008 19:32
Знаел си го, док, със сигурност. Само че не си мислел по този въпрос... ;)))
цитирай
16. vmir - Разказът е много правдоподобен и е добра
09.10.2008 21:09
илюстрация за това как живота ни принуждава към много “доброволни” промени. Сърдечната криза предполага ограничаване на емоциите и рисковете, но навика е втора природа, която намира своята подходяща трансформация. Лично бих предпочел обяснението, че героя се е самоосъзнал, но мисля, че то се крепи единствено на пожелателното мислене. От това следва, че човекът ще продължи да бъде труден за изтърпяване (съмнява ли се някой, че до момента е бил лесен?) Съжалявам, но не мога да видя основания за оптимистично продължение. Ако героя беше се плеснал по челото с нещо от сорта: “Бреййй, оти ручах жабетата досега?”, може би това да дадеше някакви основания за съмнителни очаквания ... Поздравления, Хриси, страхотна интуиция!
цитирай
17. hristam - vmir
09.10.2008 21:28
Лично аз не бих заложила много на самоосъзнаването, що се отнася точно до този тип персонажи. Много по-вероятно ми се струва да се е стреснал, и да е решил наистина да понамали темпото, което едва ли е продиктувано от грижа за семейното добруване, а от най-обикновен страх за здравето си.
Не знам дали в случая става въпрос точно за интуиция. А може би просто съм наблюдателна... ;)))
Но приемам поздравленията ти с :)))
цитирай
18. furiika - :)))
10.10.2008 07:50
„Погали тялото на един мъж, казваше тя, и той ще бъде твой за една нощ. Но знаеш ли как да галиш егото му, можеш да го имаш завинаги.”

Самата истина!
:)
цитирай
19. hristam - furiika
10.10.2008 08:55
Стара истина. Нищо ново под слънцето...

Хубав ден! :)))
цитирай
20. reffina - Ей, открих го....:)))))
10.10.2008 15:25
Ами да, това ще да е начина да зарадвам цялата рода, като създам и аз накрая семейство. Стига са ми опявали, че съм стара мома:)))))
Егото ли било....., е, вече знам как трябва да се прави:)))))
Много ми хареса разказа,hristam
Поздравления и от мен.
цитирай
21. hristam - . reffina
10.10.2008 17:11
:))) Знаеш кое трябва да погалиш, но дали наистина знаеш как се прави...? ;)))

Успех! :)))
цитирай
22. hristam - zabavnata
12.10.2008 09:37
Е, реалните жени също могат да бъдат тактични, а и искрени. Реалните мъже оценяват това. ;)))
цитирай
23. vil4 - :)
04.12.2009 10:15
Едно доказателство, че този тип мъже доста трудно се променят!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hristam
Категория: Изкуство
Прочетен: 4914848
Постинги: 1291
Коментари: 16864
Гласове: 59427
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930