Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.10.2008 20:14 - Светът на една малка дама
Автор: hristam Категория: Изкуство   
Прочетен: 5691 Коментари: 24 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Тя беше просто едно малко момиченце, седнало на полу счупената пейка в кварталната градинка. Май беше там всяка сутрин, когато излизах за работа, но не й обръщах внимание – просто едно дете от квартала. Понякога ми се струваше, че ми се усмихва, възможно е и аз да съм отвръщал механично на усмивката й, но главата би беше така претъпкана с проблеми, че изобщо не ми беше до малки дечица. Особено напоследък, когато се оказа, че трябва да си търся нова работа, а гаджето ми е бременно.
Знам, че от мен се очакваше да направя необходимото, все пак не се познавахме от вчера – заедно сме повече от две години. Един нормален, любящ мъж би посрещнал такава новина с радост и веднага би предложил брак. Аз обаче й казах да постъпи както намери за добре, и че ще приема всяко нейно решение. Тя все още не беше завършила университета, имаше си своите амбиции и планове за бъдещето, а и това ни дойде доста неочаквано. Абе колкото и оправдания да си търся, истината е, че дълбоко в себе си знаех, че съм постъпил страхливо, просто се изплаших да поема тази отговорност, а и тя никак не изглеждаше очарована от това. За щастие имаше достатъчно време да се огледа ситуацията от всички страни, и да се реагира разумно. Каквото и да означава това, аз все още не бях съвсем наясно.
Тази сутрин беше мрачна и дъждовна, за това се изненадах, когато отново видях малката, кацнала като пъстра пеперудка на мократа пейка.
- Хей – приближих се – Защо седиш тук под тоя дъжд?
Тя ме изгледа сериозно:
- Не са ли ти казвали, че не е възпитано да заговаряш непознати дами?
Засмях се и я огледах внимателно. Дамата не беше на повече от шест.
- Извинете, моля. Но една малка дама трябва да знае, че може да настине, ако седи на мокра пейка под дъжда. Виж, и ти си цялата мокра.
Тя огледа влажната си рокля.
- Понякога се случва да се намокря и когато плача, но не настивам.
- Е, хайде, едва ли плачеш толкова много, че да се измокриш така.
- О, случва се – тя разстла влажната си пола, а аз внезапно се усетих, че съм се настанил до нея на мократа пейка и държа чадъра над главите ни. Хич не ми беше там мястото, време беше да тръгвам, но вместо това казах:
- Съвсем не изглеждаш такова момиче.
- Какво момиче? – погледна ме любопитно тя.
- Ами...непослушно. Доколкото знам, плачат предимно непослушните деца.
- Не само непослушните. Също и самотните.
Неочаквано думите й ме смутиха, изглеждаха твърде сериозни, изречени от устата на едно малко дете.
- Слушай, наистина е по-добре да се прибереш в къщи – смених темата – Не искаш да се разболееш, нали?
- Не се тревожи – тя ми се усмихна и липсващото зъбче в съчетание с малката трапчинка на бузката й направиха усмивката й неотразима. Усетих, че и аз й се усмихвам, а тя докосна ръката ми – И без това съвсем след малко дъжда ще спре и ще изгрее слънце.
Тъкмо се канех да я опровергая и да настоя да се прибира, когато наистина забелязах, че дъжда е спрял. Свалих чадъра тъкмо когато един слънчев лъч проби облаците и докосна косата й, а после сякаш я окъпа цялата в златистата си ласка. Не бях виждал нещо по-красиво, приличаше на ангелче.
- Така е по-добре, нали? – засмя се, и като я гледах такава сияеща, изведнъж се почувствах много особено. Като че ли бях попаднал в приказка, и това ми харесваше много.
Засмях се и аз.
- Разбира се, че е по-добре! Само че ти все още си мокра, а и не виждам защо трябва да седиш самичка на тази пейка. Тук няма нищо интересно.
- Но аз не съм сама – разтвори широко ярките си очи тя, а дългите й мигли запърхаха пеперудено – нали ти си тук? А и...можем да отидем на едно много по-интересно място. Заедно.
- Виж, не съм сигурен , че това е добра идея... – започнах аз, но тя ме прекъсна – Хайде, подай ми ръка, и не се тревожи. Няма да отнеме много време, но ме дръж здраво, за да не се изгубиш.
- Почакай, къде... – исках да й обясня, че вече трябва да тръгвам, всъщност много отдавна трябваше, един дявол знаеше какво правя още тук с това дете, но когато се огледах, зяпнах от изумление. Нямаше и следа от мократа унила градинка, нито от блока отсреща. Седяхме на потънала в цветя поляна, а в краката ни тихо бълбукаше поточе. Наоколо летяха големи пъстри пеперуди, една почти докосна носа ми и аз кихнах.
Ето сега, помислих си, сега ще се събудя и ще се окаже, че пак съм се успал.
- Тук е много красиво, нали? – чух вместо това познатото гласче, и това съвсем ме обърка.
- Кажи ми, че сънувам – промърморих – Това не може да е истина.
- О, истина е! – засмя се тя, а после се завъртя като малка балерина, и разпери ръце – Това е по-добрият свят.
Разтърках очи и се ощипах силно. Когато ги отворих, тя беше спряла да се върти, и ме гледаше угрижено:
- Работата е там, че вие възрастните често забравяте за него. А понякога – забелязах, че се натъжи – понякога сякаш и не искате да си го припомняте. И тогава се чувствам наистина много самотна...
Май беше на път да се разплаче, и въпреки стреса ми стана съвестно, никак не ми се искаше да се натъжава така.
- Сега няма да плачеш, нали? – докоснах косата й, а тя сякаш само това бе чакала – сгуши се в мен като коте. Беше съвсем ново за мен усещане, но много приятно. Ухаеше на бебе и на цветя. – Ето, нали съм тук с теб! Където и да е това, за бога...- промърморих смутено.
- Да, много се радвам, че сме заедно тук. Така ще съм сигурна, че утре, когато сам станеш татко, ще си припомниш за това място. И няма да го забравиш както моят татко, обещай ми!
Внезапно се отдръпна от мен и се ослуша:
- Ще трябва да тръгвам, мама ме вика. Не искам да я тревожа, и без това понякога ни е много трудно, защото сме сами, нали нашия татко все го няма... Но зная, че ще се справим, защото си имаме нашият по-добър свят.
Не бях чул някой да я вика, но тя изтича напред и ми махна, и тогава видях младата жена, застанала на входа на блока. А аз седях на мократа пейка със свития чадър в ръка, прогизнал до кости и щастлив. Защото вече бях взел своето решение – нямах търпение час по-скоро да отида при нея и да й предложа да се оженим. Какъв глупак съм бил само да не го направя веднага! Сигурен бях, че ще се справим.



Тагове:   малка,   дама,


Гласувай:
1



1. ivanita - често забравяме за по-доброто,което съществува...
30.10.2008 22:25
а е толкова лесно да си го спомним!!!!
цитирай
2. serios - :)
30.10.2008 22:34
О боже, толкова е красиво
цитирай
3. candy - :(
31.10.2008 00:02
Толкова е красиво!
Благодаря ти за този среднощен подарък.
цитирай
4. nadetopankova - Всяко хубаво нещо уви, завършва с брак...
31.10.2008 01:32
Всяко хубаво нещо като този разказ неминуемо има ужасяващ финал свързан с бракосъчетание или някакво друго съешаване...Все пак поздравление за пеперудите, аз май ги бях забравила..
цитирай
5. hristam - . ivanita
31.10.2008 07:27
Опитвам се да си го припомням, понякога. :)))
цитирай
6. hristam - serios
31.10.2008 07:27
Красотата да е с теб! :)))
цитирай
7. hristam - candy
31.10.2008 07:28
Благодаря ти и аз! :)))
цитирай
8. kleopatrasv - Чудесно е !
31.10.2008 07:28
Развълнува ме !Поздрави !
цитирай
9. hristam - nadetopankova
31.10.2008 07:29
Извини ме за този ужасяващ финал :))))), в случая ми се стори подходящ. Добре, че съм ти припомнила пеперудите, все пак... ;)))
цитирай
10. hristam - kleopatrasv
31.10.2008 07:30
И ти мен - също. Благодаря ти, хубав да е денят ти! :)))
цитирай
11. rpatel - Благодаря! Разказът ти е прекра...
31.10.2008 10:30
Благодаря! Разказът ти е прекрасен! За миг забравих, коя съм и се върнах назад във времето когато аз бях малкото момиченце, което живееше в своя по-добър свят. Но оттогава минаха години и сега отчаяно се опитавам да се върна в него, но понякога ме е страх, че съм загубила ключа към това вълшебно място.
цитирай
12. bnight - На помни ми малко на "Малкият ...
31.10.2008 11:05
На помни ми малко на "Малкият Принц" в един момент иначе разказът е много хубав но дали решението на момичето ще е да се оженят и да имат това дете ? Финала е доста отворен според мен. Поздрави.
цитирай
13. hristam - rpatel
31.10.2008 12:27
Всички май се страхуваме понякога, че сме изгубили този ключ. И за това не е лошо от време на време да проверяваме... ;)))
цитирай
14. hristam - bnight
31.10.2008 12:28
Да, и аз мислех за този финал, и си е точно така - наистина е отворен. Което дава възможност за различни варианти, а това не мисля, че в някои случаи е недостатък. :)))
цитирай
15. reffina - Как го правиш?!!!!! Магично е !
31.10.2008 12:50
Как го правиш?!!!!!
Магично е !
цитирай
16. hristam - reffina
31.10.2008 16:46
С магия! ;))))

Шегувам се, и се много се радвам, че си се почувствала така. :)
цитирай
17. papadok - Много
31.10.2008 20:39
мило
цитирай
18. zaycheto - ...
31.10.2008 21:04
Защо всички искат да виждат "завършеност". Отворения финал е най-прекрасното нещо в този разказ. той обогатява и събужда въображението, връща ни към онези забравени мечти и стремежи...
прекрасно е мила, нежно и красиво :)
цитирай
19. hristam - papadok
31.10.2008 21:05
Да, бе...направо пухкавко и розовичко...

Усмивки, док :)))
цитирай
20. hristam - zaycheto
31.10.2008 21:14
Благодаря ти, понякога просто този финал си идва най-естествено. Макар да минаха и някои други идейки...признавам. ;)))
цитирай
21. papadok - Оставам
31.10.2008 22:08
с чувството, че нещо те гложди-но и от розово и от пухкаво има нужда на този свят.
цитирай
22. hristam - papadok
31.10.2008 22:16
Определено ме гложди.И си прав за света, но когато розовото ми дойде в повечко, направо ми...причернява. Ще знаеш... ;)))
цитирай
23. furiika - :)))
03.11.2008 11:25
Бах мааму! :))
Нали се научих на нови изразни средства, не се чуди на коментара ми.:)) За повече яснота, в блога ми
:))))))))))))Весел и спокоен ден!
цитирай
24. hristam - furiika
03.11.2008 12:22
Аха, обичам да се свирам в блога ти за малко настроение, винаги намирам нещо веселко и, разбира се, поучително! :))))))

Хубав ден и на теб! :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hristam
Категория: Изкуство
Прочетен: 4915852
Постинги: 1291
Коментари: 16864
Гласове: 59427
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930