Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.12.2008 16:29 - Аз, това си ти
Автор: hristam Категория: Изкуство   
Прочетен: 5219 Коментари: 24 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Направи ми впечатление ник нейма – „аз, това си ти”. Хм, усмихнах се мислено, всеки с номера си. И веднага получих в отговор едно усмихнато личице.
Е, добре, помислих си, и аз обичам да се шегувам, така че защо да не разменим няколко сладки приказки и да не се поопознаем. Тогава започнаха изненадите. Нямаше нищо странно в това, че сме на една и съща възраст, но се оказахме родени и на една и съща дата, в една и съща година. Мина ми през ума, че някой от познатите ми си прави майтап с мен, но много скоро ми стана ясно, че това не е шега. Колкото повече пишехме, толкова повече съвпадения откривах между нас, но усещах, че това не е всичко. Всяка написана реплика беше като огледален образ на мислите, настроенията, изобщо на състоянието ми в момента. Това ме накара да мисля все повече за човека, който се крие зад странния ник, стана ни навик да разменяме ежедневно поне по няколко думи, ако нямаше време за повече.
Странно, но колкото повече неща научавах за нея, толкова по-малко се учудвах на общите неща между нас – и професия, и любими занимания, и дори това, че и двете сме се омъжили в един и същи ден и разбира се, в една и съща година. Не зная как се беше получило, но започнах да приемам тези наши скайп срещи като някаква забавна игра, в която едната започва да разказва нещо, а другата го довършва, сякаш е била там. Споменах й, че ще се радвам да се видим, но тя изглежда не го прие сериозно, защото предпочете да се пошегува, че всеки ден се виждаме в огледалото. Не исках да настоявам, може би си имаше някакви основания да не иска да се срещнем, но тайно се надявах един ден все пак това да се случи. Беше толкова невероятно и забавно, не можех да повярвам, че не й любопитно да зърне своята скайп – двойничка.
Все ми се искаше да споделя с някого за всичко това, но прекрасно знаех, че никой няма да го разбере. Най-много да ме изгледат странно и да си помислят, че явно имам някакви психически проблеми. Аз самата бих погледнала доста съмнително на такова едно изявление, ако това не се случваше с мен.
Но така или иначе, дори за себе си нямах никакво обяснение – понякога по цяла нощ не можех да заспя, размишлявайки що за необикновено явление е случващото се с нас – две абсолютно непознати жени, които сякаш живеят един и същи живот. На моменти ми се щеше да споделя с мъжа ми, но го познавах достатъчно, за да не го направя. Най-вероятно щеше да ме изгледа снизходително и да се учуди, че го занимавам с такива несериозни неща. Той е разумен, улегнал човек, работата му е тежка и отговорна, и много държи на спокойствието и пълноценната си почивка. Така че винаги съм се старала да му ги осигуря максимално, научила съм се да се съобразявам с нуждите и на двама ни, за да се чувстваме добре един с друг.
Макар че...на никого не бих признала, аз и на себе си дори трудно го признавам, но понякога имам нужда от нещо повече. Липсва ми онази нежност в думите, погледите, докосването, липсва ми общия ни смях – вече не помня от кога не сме се смели заедно, ей така, безгрижно, от сърце, без значение на какво. Мисля, че вече сме престанали не да споделяме, а да се споделяме. На моменти имам усещането, че всеки от нас се е капсулирал в един свой свят, и когато се случи да се срещнем просто се стараем да не си пречим много един на друг. Като че ли обичта ни вече се свежда единствено до толерантност, до търпимост, до една инерция да продължаваме да сме един до друг, дори когато вече почти не се забелязваме.
Всъщност едва ли щях да се замисля над това, отдавна бях престанала да се ровя в тези мисли, каква полза от тях, ако не беше тя, моята скайп-двойничка. Думите й обаче ме накараха да се върна към неща, за които отдавна си бях забранила да мисля.
„Как се спасяваш” – попита ме тя.
„Знам ли – работа, приятелки, семейни задължения, интернет. Не си оставям много време за мислене.”
„Но на мен не ми е достатъчно – прочетох – Не мога да забравя и не искам да забравя.”
„Какво?” – написах, макар да знаех отговора.
„Това, което имахме. Не просто да се опираме един на друг, а да се нуждаем един от друг. Не просто да се забелязваме, а да се усещаме. Както преди.”
„Разбирам за какво говориш – написах – но нали знаеш, тези неща обикновено вървят в комплект с брака. Може би защото твърде много свикваме един с друг.”
„Аз отказвам да приема това – прочетох в отговор – Разбирам умората, която се натрупва с годините, разбирам, че се изхабяваме от вечната си борба за оцеляване. Зная и колко горчилка сме преглътнали в опитите си да изградим живота си такъв, какъвто го искаме. И точно за това не мога да се примиря.След като сме изминали всичко това заедно, не мисля че е редно просто да си обърнем гръб.”
„И какво правиш, след като не можеш да се примириш?” – написах й. В един миг усетих, че очаквам отговора й напрегнато. Аз мислех, че съм намерила своето решение като просто изключа нещата, които ми тежат, от мислите си. Тя явно не смяташе това за достатъчно.
„Не спирам да му припомням, че съм онова, същото момиче, което изпълваше целият му свят. Не съм забравила нито любимите ни песни, нито филмите и книгите, които сме преживявали заедно. Толкова много са общите ни хубави моменти, нима могат да се забравят? Когато обичаш някого не може просто да го оставиш да съжителства с теб, сякаш сте добри познати, не мислиш ли? Болезнено е.”
Преглътнах едва, буцата в гърлото ми беше прекалено голяма. Но как, как да му припомня за себе си, за нас, когато аз самата вече бях забравила. Сякаш е било в друг някакъв живот, когато между нас имаше нещо повече от грижа за ежедневното удобство и спокойствие. И това в най-добрия случай. Ами онези моменти, в които се замеряхме с тежки думи като с куршуми? Така сме свикнали да се раняваме, че вече даже не ни боли. И все съм си мислела, че това е неизбежно – нима една дългогодишна семейна близост е възможна без подобни моменти? Само дето тези моменти ни направиха не просто неуязвими, а безчувствени , и докато си мислехме, че градим общото си бъдеще, все повече се отдалечавахме един от друг, без дори да го осъзнаваме. И изведнъж си дадох сметка, че аз не зная как да променя нещата, не зная дали все още е възможно. Може би просто трябва да се примиря с това, което е останало, както досега, помислих си, и точно в този момент чух, че мъжа ми се прибира. Едва смогнах да изтрия сълзите си, не исках да ме види разстроена, когато усетих ръцете му около себе си, а устните му докоснаха шията ми леко. Объркана се обърнах към него, толкова отдавна не ме беше прегръщал така.
- Изненадата ти наистина беше много мила днес – усмихваха се очите му с нежност, която бях забравила.
- Изненада ли?
- Как се сети да ми изпратиш нашата любима песен от едно време! Толкова приятно ми стана. А аз дори не мислих, че помниш имейла ми.
Кой знае защо ми хрумна, че е била тя, но оставих тези размишления за по-късно. Не предполагах колко ми е липсвала близостта ни до тази вечер, сякаш се преоткривахме. Беше вълнуващо и за двама ни.
А на другата сутрин намерих съобщение от нея в пощата си. Беше ми изпратила снимка, реших, че най-после ще я видя, но когато се отвори видях себе си. А отдолу пишеше – аз, това си ти.
Повече така и не успях да се свържа с нея.




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. doaiva - Страшничка
14.12.2008 16:56
помощница :) А героинята явно е избрала най-подходящия за да сподели живота си.
Защо е все женска тази проницателност, обаче?
Скоро разговарях с приятел който има павилионче за сладки неща на площада. Каза, че най-често купуваното нещо е бонбониера и то главно от мъже и главно вечер, поднасяйки я с извинения. А какво прави един мъж когато усеща, че нещата в брака му не вървят? Копнее онова спокойствие което героинята създава да не се руши, или е малко по-инициативен? Иска ми се да вярвам, че е второто...
цитирай
2. cocolina - всичките ти разкази
14.12.2008 17:17
са много увлекателни,чета ги с удоволствиев:) поздрави!
цитирай
3. hristam - doaiva
14.12.2008 17:22
"А какво прави един мъж когато усеща, че нещата в брака му не вървят? Копнее онова спокойствие което героинята създава да не се руши, или е малко по-инициативен? Иска ми се да вярвам, че е второто..."
Добър въпрос.
Поздрав! :)))
цитирай
4. hristam - cocolina
14.12.2008 17:23
Благодаря ти, радваш ме :)))
цитирай
5. vanioni - :)))))
14.12.2008 17:56
Страхотен разказ, колкото увличащ толкова и реално предупреждаващ!
Като се замисля за всичко това ми става ясно, че най-големия проблем на света в момента е това че някак всичко около нас ни кара да се отчуждим от самите нас! Всичката тази техника, целия този забързан живот ни кара да забравим основите си и най-вече сърцето си, но то не ни забравя. Чувствата ни някак остават на заден план, а точно те са нещото което ни различава и което ни кара да се чувстваме истински живи!
Не ми се иска да се примеря със свикването в семейния живот, но това е може би провокирано само от факта, че още не съм се сблъскал с него. Винаги съм завиждал на жените как могат да се разплачат от една единствена мисъл или от една песен, което ги прави още по нежни, точно каквито трябва да бъдат!!!
цитирай
6. hristam - vanioni
14.12.2008 18:23
Чувствата остават на заден план само ако им позволим. Прекрасно е, когато не се налага да им поставяш ограничения и просто да им се наслаждаваш. Пожелавам ти го ;)))
цитирай
7. rosidi - точно описано
14.12.2008 19:08
много често ежедневието ни успява да заличи всички онези моменти, които правят живота по своему наш.Често в стремежа си да не нарушаваме ежедневието си или да си оправдаем определено поведение или запазим вече постигнато спокойствие ние се отдалечаваме от самите себи си. Хубаво е да има някой, който отстрани да успее да ни върне към нас самите. Паздрави за постинга, а и за целя блог. :))))
цитирай
8. hristam - rosidi
14.12.2008 19:26
"Хубаво е да има някой, който отстрани да успее да ни върне към нас самите." Дори и този някой да се окажеш самият ти! Да успеем да се погледнем отстрани и да намерим пътя един към друг, за да си върнем изгубеното - понякога за това е необходимо толкова малко.
Благодаря ти :)))
цитирай
9. krotalka - Хрис,
14.12.2008 19:43
прочетох го и изчаках да мине време...Сега го прочетох пак и съм продължавам да съм раздвоена?!
Дали това не е било другото, вътрешното и аз, което я е предупредило, че нещо не е наред?!
Винаги ми е харесвал фантастичния или по-точно мистичния елемент в някои твои разкази! Всеки може да го изтълкува така, както му допада...

Поздрави вълшебнице!
цитирай
10. hristam - krotalka
14.12.2008 19:53
Май си стигнала до моя извод - че това все пак е било нейното друго аз, онова, което така дълго е потискала.
Но разбира се, всеки има право на свое си виждане.

Поздрав от мен! :)))
цитирай
11. elle10 - Преоткритието е като раждането на ...
14.12.2008 20:25
Преоткритието е като раждането на едно дете , внася промяна в живота и обръща всичко :)
цитирай
12. hristam - elle10
14.12.2008 20:31
Вярвам, че е така. :))
цитирай
13. hristam - ne2
14.12.2008 21:24
Интересен извод. Знаеш ли, имаш право, точно това е в основата на всичко. И от това произтичат и проблемите, и решението им, в много случаи.

:)))
цитирай
14. silencieuse - Дълбоко е:]
14.12.2008 22:11
Много ми хареса:)
За първи път попадам на нещо Ваше, мисля да поправя тази грешка:)
Харесва ми начина по-който сте описали всичко.
Гледам снимката Ви и си пожелавам след време, когато отдавна вече няма да бъда на 17, да изглеждам като вас и да имам желанието да пиша, да споделям, да радвам хората както Вие го правите днес с разказите си.
Благодаря:)
цитирай
15. hristam - silencieuse
14.12.2008 22:41
Благодаря за топлите думи. Ще съм щастлива, ако нещо от моите неща те накара да се почувстваш по-добре.
Пожелавам ти да успееш да сбъднеш мечтите си! :)))
цитирай
16. bloodelf88 - nastrahnah kogato gopro4etoh, ...
15.12.2008 00:59
nastrahnah kogato gopro4etoh, toplkova mnogo mi haresa :)
цитирай
17. victoriavselena - защо ли сме сложили
15.12.2008 07:37
този етикет на мъжете - на строги, безчувствени и делови същества, които много бързо забравят да ни обичат, потънали в собствения си свят?
Дали това не ни е просто изгодно и ни дава основание и храна за безбройни разговори и оплаквания с приятелките си на тема "Той не ме разбира"? И как да ни разбират като си мълчим? Ние просто оставяме всичко на досещне и подразбиране, на интуиция? А мъжете разбират от думи, дела, факти. Е, хайде да им дадем възможност да ни разберат. Просто може много лесно да преведем чувствата си в думи, дела, на понятен от мъжете език. Успех.
цитирай
18. hristam - bloodelf88
15.12.2008 08:53
Благодаря, че го сподели! :)))
цитирай
19. hristam - victoriavselena
15.12.2008 18:01
Аз не смятам, че мъжете са такива - напротив, мисля, че могат да бъдат много чувствителни, нежни, раними, но понякога се страхуват да го показват, за да не се приеме като признак на слабост. Смятам че всички имат нужда от обич, и за това е жалко да губят онази искрица, която някога е била истински плам между двама. Защото този огън се поддържа само от двама... ;)))
цитирай
20. kleopatrasv - Магьосница си ти....
15.12.2008 23:56
Сътворила си чудеса , а аз страшно обичам вълшебства....! Поздравления за великолепния разказ !
цитирай
21. hristam - kleopatrasv
16.12.2008 09:17
Само малко реалност. Останалото са размисли... :)))
Благодаря ти :)
цитирай
22. hristam - papadok
16.12.2008 17:10
"Когато обичаш някого не може просто да го оставиш да съжителства с теб, сякаш сте добри познати,..."
...или дори врагове понякога.
Мъдрата аз. ;)))
цитирай
23. papadok - Казано е:
16.12.2008 19:06
Когато обичаш някого не може просто да го оставиш да съжителства с теб, сякаш сте добри познати,...
Мъдрата Христам!
цитирай
24. vil4 - Отново...
01.09.2009 14:28
Отново един страхно увлекателен разказ...разказано така, сякаш е преживяно..
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hristam
Категория: Изкуство
Прочетен: 4910415
Постинги: 1291
Коментари: 16864
Гласове: 59427
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930