Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.12.2008 18:49 - Отражението
Автор: hristam Категория: Изкуство   
Прочетен: 1789 Коментари: 8 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Огледалото беше старинно, с много орнаменти по рамката и прекалено масивно. Най-кичозния предмет, който изобщо съм виждала някога.
Нямах никаква представа защо го купих, още по-малко можех да дам някакво обяснение на мъжа ми, който изглеждаше изумен от избора ми. Проблема ми е, че съм прекалено мекушав клиент, който много лесно може да бъде манипулиран и един сладкодумен и хитър продавач лесно може да ми пробута каквото си поиска. Наистина, имахме нужда от голямо огледало, от месеци търсех нещо подходящо, обикалях къде ли не, но и сама не очаквах, че всичките ми усилия ще завършат така безславно. Напук на дразнещата ирония на мъжа ми обаче реших да защитя избора си.
- Продавача каза, че е уникат, ръчна изработка – повторих, сякаш не беше очевидно, че само нечий налудничав ум може да сътвори нещо толкова невъобразимо претенциозно и натруфено.
- Забележително! – изсумтя мъжа ми саркастично – А има вид на фабричен дефект.
След което ме заяде за цената, аз троснато заявих, че продавача ми направи голяма отстъпка, той репликира, че ни един разумен човек не би сложил в дома си подобна абсурдна вещ, дори и да е подарена, и ето ни на крачка от поредния скандал. Бях сърдита най-вече на себе си, разбира се, но това ни най-малко не ми пречеше да се сърдя и на него, и на проклетото огледало, и на целия свят. Усетил нагнетената обстановка, мъжа ми демонстративно обърна гръб на огледалото и на мен, и излезе.
Вгледах се в обилно разкрасената дървена рамка и въздъхнах тежко, след което погледнах унилия си образ в огледалото. Поне то изглеждаше наистина качествено, не беше от онези, дето все нещо някъде изкривяват. Докато се вглеждах направи ми впечатление лекото сияние, което сякаш излъчваше повърхността на стъклото. Ако в стаята не беше притъмняло, може би нямаше да забележа, но то изглеждаше покрито със съвсем фин искрящ прашец, който очаквах да полепне по пръстите ми, когато го докоснах.
Нямаше никакъв прашец по пръстите ми обаче. Нещо повече – изобщо не виждах нито пръстите, нито ръката си. Не виждах нищо от себе си, сякаш бях станала невидима.
Светнах лампата паникьосана, естествено е да не виждам, упрекнах се, ами че в стаята е истинска тъмница. Веднага след това си дадох ясна сметка, че паниката ми е абсолютно основателна – от мен нямаше никаква видима следа. Мина ми през ум, че трябва спешно да се огледам, бях обзета от тревожната, налудничава почуда дали изобщо ще имам някакво отражение при така стеклите се обстоятелства.
Отражение имаше. Само дето изобщо не бях сигурна, че е моето. Макар жената отсреща да повтаряше всяко движение, което правех и много да приличаше на мен, долавях различия, които въпреки, че ми беше трудно да си обясня, бяха съществени. Като че ли бях аз, но в някакво друго измерение, кожата ми сияеше, косата искреше като разпенен буен поток от тъмна лава, а очите...Толкова страст и огън имаше в тези очи, че променяха напълно израза на лицето и той нямаше нищо общо с моя кротък, хрисим облик. Това бе лице на истинска амазонка, на жена, създадена да се люби и да убива.
За всеки случай премигнах няколко пъти и дори разтрих очите си с надеждата това да е само някакво временно явление, нещо от пречупването на светлината, знам ли. Рационалната ми мисъл отказваше да приеме подобен факт за реално съществуващ, но това, което последва, ме изуми още повече. Отражението ми направи една –единствена грациозна крачка срещу мен и просто излезе от огледалото. Беше на педя разстояние, можех да я докосна с ръка както стоеше пред мен красива и предизвикателна, и почти го направих, когато вратата се отвори и мъжа ми влезе в стаята.
Изпитах огромно облекчение, неговата поява ми се стори като завръщане към реалността, която някак необяснимо ми се изплъзваше, а това определено беше доста изнервящо. Повече от всякога имах нужда да го докосна, да ме прегърне, да се усетим, за да се успокоя, че всичко е наред. Но не успях изобщо да помръдна. Стоях като закована и гледах как тя, онази от огледалото, отива към него, как потъва в прегръдките му, а той се усмихва и нещо й шепне, докато отиваха към леглото. Е, това вече е прекалено, успя да се промуши една възмутена мисъл, преди гнева да вземе надмощие и да ме накара да забравя всичко. Разкрещях се с цяло гърло, спуснах се към тях, не беше истина, че пред очите ми се случва подобно нещо, беше толкова нелепо, че започнах да се смея истерично. Те изобщо не ме забелязваха, за бога! Аз не съществувам, няма ме, беше последната ми мисъл, преди съзнанието ми да се разтвори и да ме погълне благодатна тъмнина.
- Хей, поспаланке – чух в просъница гласа на мъжа ми и усетих лек гъдел от устните му върху шията си – Май ще проспиш целия ден.
Без никакво предупреждение в съзнанието ми внезапно изникна всичко, което се беше случило, до най-малката подробност, и стреснато отворих очи. Той ме гледаше усмихнато:
- Добре дошла. Не че след такава нощ е за чудене...
Прегърна ме, но аз не бях в състояние да мисля за друго, освен за това, че слава богу ме вижда. Самата аз се виждах и сякаш огромен товар падна от сърцето ми. Вероятно е бил някакъв кошмар, помислих с облекчение, и отвърнах на целувката му. Стори ми се, че можем да продължим така цяла вечност, всяка секунда от която беше истинско вълшебство, но магията беше прекъсната грубо от продължително и настойчиво звънене на вратата. Мъжа ми, мърморейки недоволно, стана да види какво става и само след миг се върна с кисело изражение:
- За проклетото огледало, не мога да повярвам. От магазина идват да си го вземат. Станала някаква грешка.
Едва успях да се облека, когато същите двама младежи, които вчера го доставиха се появиха в стаята. Собственика на магазина много съжалявал за недоразумението, връщал ми парите и поднасял извиненията си, но огледалото не било за продан.
- Почакайте! – опитах се да ги спра, но те не ми обърнаха особено внимание. Докато се опомня вече го бяха изнесли.
- Не се коси – чух зад мен гласа на мъжа ми – Всъщност ни направиха услуга.
Обърнах се към него, за да му отговоря, но забравих какво исках да му кажа в момента, в който погледа ми попадна на отражението ми в огледалото до вратата. Огледалото не беше същото, но отражението ми...Отражението беше нейното.



Тагове:   отражението,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. krotalka - Да видиш скритата си същност
17.12.2008 19:06
или второто си Аз. Малко трудно, но не и невъзможно...
Вълшебства има, трябва само да вярваме в тях, за да ни се случат!

Поздрави Вълшебнице!
цитирай
2. vanioni - Поредната страхотна истироя!!!
17.12.2008 19:40
Надявам се всеки да има такова огледало за да може да вижда другото си "аз", но задължително да може да ги контролира и двете!
Отново много провокиращо, супер си!!!
цитирай
3. hristam - krotalka
17.12.2008 20:12
Май напоследък съм на такава вълна. Това скрито аз нещо никак не ми дава мира, докато не го измъкна наяве! :))))))
цитирай
4. hristam - vanioni
17.12.2008 20:13
А така! Контрола е важно нещо, както и баланса. Приеми го като съвет от една Везна. ;)))
цитирай
5. papadok - оо, много ми хареса. А цитираният абзац е блестящ
18.12.2008 16:14
косата искреше като разпенен буен поток от тъмна лава, а очите...Толкова страст и огън имаше в тези очи, че променяха напълно израза на лицето и той нямаше нищо общо с моя кротък, хрисим облик. Това бе лице на истинска амазонка, на жена, създадена да се люби и да убива.

Поздрави
цитирай
6. hristam - papadok
18.12.2008 18:41
:))) Има си хас този абзац да не ти хареса. Бих се позачудила... ;)))))
цитирай
7. papadok - Що ве:)
19.12.2008 15:24
Що да не ми хареса. Дип си е арно да вплетеш пръсти в такава лава, да потънеш разтопен в такива очи и накрая-да се любиш с такава амазонка. Сал ша мъ е страф да заспа до нея, оть последната реплика малко смущава смущаващата ми се психика на курррав безстрашен мъжага:))))))))))))
цитирай
8. hristam - papadok
19.12.2008 15:43
Това "курррав" някакъв намек ли е от безстрашния мъжага? Само това не разбрах...;)))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hristam
Категория: Изкуство
Прочетен: 4899368
Постинги: 1291
Коментари: 16864
Гласове: 59426
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031