Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.09.2009 19:14 - Жена ти ме напусна
Автор: hristam Категория: Изкуство   
Прочетен: 9509 Коментари: 43 Гласове:
22

Последна промяна: 24.09.2009 19:14

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Да, може да се каже, че той е най-добрият ми приятел. От години. Човек, комуто мога да позвъня и посред нощ, ако имам нужда от помощта му. Или пък  просто от компанията му, за да се напием, например.
Тя просто не трябваше да се жени  точно за него. Беше моето момиче от как изобщо започнах да забелязвам другия пол. Убеден съм, че има хора, предопределени да бъдат заедно, каквото и да се случи. Мисля, че  това се отнася за нас.
Разделихме се заради една моя глупава пиянска грешка, аз излъгах, тя разбра, и просто си отиде. Опитах се да си я върна, но честно казано, тогава не бях особено настойчив. Давах си сметка, че живота ми се променя - заминавах да уча далеч, и раздялата така или иначе беше неизбежна.
Не я потърсих нито веднъж, тя мен - също. Разбираемо -  беше горда, хубава и  вероятно много ухажвана. Всъщност почти не се сещах за старите си приятели, но когато завърших и се прибрах, все пак реших да потърся някои от тях. Истината е, че през тези години не успях да създам такива трайни и искрени връзки, каквито бях имал преди.
По някаква странна случайност те бяха първите, които срещнах. Заедно, женени едва от няколко месеца. Не се изненадах, в онзи първи момент това даже ми се видя съвсем логично. Все пак той беше най-близкият ни приятел, като ученици бяхме почти неразделни тримата.
Започнахме да се виждаме редовно, гостувах им, излизахме заедно...почти както едно време.
Бях свидетел на кротката  привързаност,  трогателно милите  ласки,   нежното внимание, които непрекъснато проявяваха един към друг. После  в един момент, не знам точно кога, реших, че  това не е случайно. Вероятно приятелят ми искаше да ми покаже по всякакъв начин, че тази жена в крайна сметка е избрала него, обича го, и сега аз съм третият в нашите отношения. Просто семейният приятел.
Сега, като си помисля, може и да съм грешал, възможно е просто да съм започнал да ревнувам. Защото си давах сметка, че колкото повече време прекарвам с тях, толкова повече се възвръща силата на чувствата ми към нея. Не можех да я приемам само като приятелка. Още по-малко - като жената на най-добрият ми приятел. Исках я, и не знаех дали мога да преодолея това. И дали искам да го преодолея. Цялото ми същество я желаеше, до такава степен, че се страхувах да не е прекалено очевидно.
Оказа се, че за нея е. Един ден поиска да поговорим, каза ми, че е наясно с това, което изпитвам. Познаваше ме твърде добре. Много внимателно и твърдо  започна да ми говори неща, които и без нея знаех и виждах. Колко държи на човека до себе си, колко се обичат, колко много споделят заедно. Не бих искал да го разочаровам за нищо на света, нали, не и него, за когото съм  повече от брат. Сигурна била, че двамата, с общи усилия, можем да преодолеем тази емоция, и един ден ще бъдем щастливи, че сме го направили.
Господи, помислих си, каква ти емоция. Как да й кажа, че  я жадувам по начин, който дори не мога да си обясня. Защото е лудост да не можеш да откъснеш мислите си нито за миг от една жена, която не можеш да имаш. Как да й обясня, че преживявам отново и отново всеки неин жест, усмивка, полъх от нея, защото до такава степен се е сраснала с мен, че дори ден без нея ми се струва изгубен. Самият аз се чувствам изгубен, когато не  я виждам. А когато сме тримата ме бодва всяка тяхна проява на нежност, боли ме, че не моите ръце я докосват и не моите устни я целуват.
- Вярвам, че ще запазим толкова ценното си приятелство - чух я, и това беше последното, което ми каза, защото после  се изгубих в очите й. В един вълшебен миг тялото й стана част от моето, не зная дали искаше просто да ме прегърне приятелски утешително, но щом веднъж се докоснахме, не успяхме да се разделим. И после вече нямаше как да спрем.
Така започна, и така продължи. Нямаше упреци, съжаления и угризения. Нямахме планове за утре. Изживявахме всеки миг заедно сякаш е подарено късче вечност, само за нас, извън всякакво време и пространство. Когато бяхме тримата се чувствах по-спокоен, нямаше го  онова усещане за ревност, защото вече бях разбрал колко съм й нужен. И защото споделяхме нещо, което очевидно никой друг не можеше да ни даде.
Когато започнах да усещам някаква промяна в нея, вместо да  поговорим, свих се в себе си. Страхувах се. Никога не разговаряхме за  съпруга й, за живота й извън нашата връзка. Бяхме си измислили свят само за нас, какво се случва вън от него  не беше толкова съществено.  Единственото, от което се боях, беше да не я загубя, да не загубя усещането за нас. Щеше ми се да затворя и двама ни в този наш свят, и да изключа всичко останало. Но знаех, че не е възможно. За това  колкото по-различна я усещах, толкова повече се затварях в черупката си, с надеждата, че ако не питам  има ли проблем, той ще изчезне от само себе си.   
Не изчезна. Изчезваше тя. Чезнеше като сянка, отдалечаваше се. Понякога улавях погледа й - чужд и далечен, сякаш се чудеше кой съм и какво прави с мен.
Плашех се от това, в такива моменти ми се искаше да я ударя, да я разтърся, да й изкрещя, че това съм аз, човека, за когото е създадена. Да я събудя от това странно състояние, в което изпадаше и което ме караше да си губя ума.  Но когато се опита да ми заговори за това, не поисках да я чуя. Или просто не можах. Виждах как говори, колко е разстроена, но нещо в мен отказваше да улови смисъла на думите.    
- Отиваш си... - промълвих, много след като  останах сам. Беше си тръгнала много преди това, но  не исках да го приема. Сигурно заради  съпруга си.  Или заради някой друг. Или...
Сякаш имаше някакво значение.
После не помня много. Май  пих нещо, но какво - не знам. Исках само да е силно, да разбие мозъка ми на атомчета, да пръсне мислите ми така, че да не могат да се съберат никога повече.  От там нататък всичко ми се губи, до събуждането ми в болницата.
Първото, което видях, беше лицето на приятеля ми.
- Не говори - прекъсна  мъчителния ми опит да попитам какво се е случило. Още не знаех, че съм шофирал смъртно пиян, и че е цяло чудо дето изобщо съм оцелял, и то без да има други пострадали. - Всичко ще е наред. Всичко ще е наред.
Каза го  два пъти, убедително, като че ли повече за да си повярва сам.
- Няма да е - прошепнах, без изобщо да си давам сметка какво правя. Оплаквах се на най-добрият си приятел, че жена му ме е напуснала. - Тя си отиде...
- Недей... - докосна с пръсти устните ми - Разбирам всичко. Но това не е краят.
После стана и тихо излезе, толкова тихо, че се зачудих дали  това се случва наистина. И дали наистина беше разбрал.


Тагове:   напусна,


Гласувай:
22



Следващ постинг
Предишен постинг

1. mamas - Пак бъркаш дълбоко в душата...
24.09.2009 19:24
А отвореният финал дава възможност всеки читател да довърши историята както сам си избере.
Поздравления и прегръдки!
цитирай
2. kalin8 - Хареса ми, Хрис!
24.09.2009 19:35
Въпреки противоречивите емоции...
Хубав разказ!
Б.
цитирай
3. wonder - Приказна Христам...
24.09.2009 19:53
... Мастер оф пейн, уловил в дълбокото най-човешката жажда за Любов и сливането на душите-близнаци като екстаз, въпреки всичко и всички, въпреки съдбовността на обстоятелствата.
Чудно! :)))
цитирай
4. hristam - mamas - Пак бъркаш дълбоко в душата...
24.09.2009 19:58
Поне опитвам. Твоята със сигурност съм докоснала, зная аз. Е...зависи си от душите. ;)))

Хубава вечер, Славе :)
цитирай
5. hristam - kalin8
24.09.2009 20:01
Емоциите много често са противоречиви в случаи като този. Струва ми се ;))
цитирай
6. hristam - wonder
24.09.2009 20:06
Благодаря ти, чудна!
Странно нещо е съдбата, а още по-странно е това, което се случва в нас, въпреки нас.
цитирай
7. djgator - Хриси
24.09.2009 20:20
Много ми хареса! Е, искаше ми се ти да представиш твоята идея за край, но и така е хубаво - поздрави :)
цитирай
8. hristam - djgator - Хриси
24.09.2009 20:24
Моята идея...Когато говорим за мен, става дума за идеи. ;)))
Но на мен пък ми е любопитно какъв край би избрал ти. Хайде опитай, Веско, нали не те мързи чак толкова ;))))
цитирай
9. krotalka - Чудеснен разказ Хриси!
24.09.2009 20:32
Сега мога на воля да развихря въобръжението си и да си допиша какъвто си искам край...

Поздрави!
цитирай
10. hristam - krotalka - Чудеснен разказ Хриси!
24.09.2009 20:49
Очаквам с нетърпение! Точно си мислех да предложа на всеки, който желае, да опита да допише краят по свой избор. Мисля, че би се получило интересно. Нали? :)))
цитирай
11. lubara - Знаеш ли я?
24.09.2009 20:57
Имаше една френска песен преди мнооооого години: " Жената на моя приятел ".
Енрико Масиас, нали !
цитирай
12. hristam - lubara - Знаеш ли я?
24.09.2009 21:00
Може би добрият стар Жо Дасен? Не, не я зная. Многото години не правят нещата по-ясни...:))
Но пък познавам жената на моя приятел /ако приемем, че съпругът може да се нарече приятел, и че аз се познавам...хм, хм...не съм съвсем сигурна/ ;))))
цитирай
13. elfieta - Поздрави!...Благодаря!
24.09.2009 21:05
Поздрави!...Благодаря!
цитирай
14. hristam - elfieta - Поздрави!...Благодаря!
24.09.2009 21:20
И аз също, миличка! :)))
цитирай
15. miaa - Мила Hristam,
24.09.2009 22:01
А аз се сещам, за един прекрасен френски филм , ако не се лъжа с Мишел Пиколи.Нещата от живота... Човек винаги може да изпадне в подобни ситуации, вечният "любовен триъгълник" Добре си пресъздадала човешките страсти и взаимоотношения.Поздрави за прекрасния разказ.
цитирай
16. hristam - miaa
24.09.2009 22:14
Да, точно така - това са просто нещата от живота. Не си спомням филма, но заглавието ми е страшно познато.
Благодаря ти, мила :)))
цитирай
17. terezka - Така и не разбрах защо той се е криел ...
24.09.2009 23:59
Така и не разбрах защо той се е криел (образно казано), когато тя е искала да поговорят, а после се тръшка, че го напускала. Направо ми е мъчно за тази жена - такъв страхлив и нерешителен мъж да залюби, който се крие зад "на мой приятел си жена, ах, недей...":(((
цитирай
18. lubara - Добро утро!
25.09.2009 08:07
Ей, Хрис, какви са тези сложнотии, които говориш.
Човек винаги може да се изненада от себе си.
А не ги помниш, / и филма с Мишел Пиколи- чудесен, знаков филм/ и песента, защото са преди теб.
цитирай
19. papadok - Реалистичен разказ
25.09.2009 08:09
Описан майсторски от теб и даващ свобода на въображението. Всеки може да си го продължи по своя си начин. Поздрави
цитирай
20. kass - hristam
25.09.2009 08:54
жестоко е hristam, поздравления...
много ми хареса, много...
цитирай
21. hristam - terezka
25.09.2009 09:24
Хора разни. Когато става дума за "На мой приятел си жена" всичко е възможно. А когато става дума за любов още повече. Обикновено тя усложнява нещата неимоверно много ;)))))
цитирай
22. hristam - lubara - Добро утро!
25.09.2009 09:26
Добро да е и твоето, Любо. :)

Абе не знам дали са преди моето време. Може да се дължи и на слаба памет. Но пък има някои стари филми, които непременно трябва да бъдат гледани.
Ще опитам :)
цитирай
23. hristam - papadok - Реалистичен разказ
25.09.2009 09:28
Хайде и ти да се включиш, приятелю Влади. Много ще ми е интересно! :)
цитирай
24. papadok - Готово ;)
25.09.2009 09:33
Имаш го от мене-не мога нищо да ти откажа. Добре, че изпразних сметката си в швейцарската банка, иначе с тази мека душа :)))))))))))))))))))))))))))
цитирай
25. hristam - kass
25.09.2009 09:33
Много ме зарадва, мила. И ще се радвам, ако решиш да напишеш продължение, както предложиха по-горе.
Сигурна съм, че ще се получи интересно /зная аз какво можеш ;))/
цитирай
26. hristam - papadok - Готово ;)
25.09.2009 09:36
О, страшно ме зарадва! Нямам търпение да го видя в блога ти! :)))
цитирай
27. djgator - Хриси - един опит ( набързо)
25.09.2009 09:54
.. Да, това не беше краят, както на неговия живот, така и на връзката с любимата жена! Все още под влиянието на упойката, той едвам долови думи, които го върнаха към живота и наляха небивала енергия във вените му:
- Не ти се сърдя, ... почивай сега .. знаех за вас .. тя никога не е преставала да те обича... Оттеглям се .. развода ще приключи до седмица .. Бъдете щастливи!
цитирай
28. hristam - djgator - Хриси - един опит ( набързо)
25.09.2009 10:03
О, Веско, направо ме разби, бе човек! С две изречения подреди живота им по-сполучливо отколкото биха го направили в сапунен сериал. :))))

Наистина ме впечатли и сега го препрочитам с широка лъчезарна усмивка! Създаде ми страхотно настроение! Благодаря ти, приятелю! :)
цитирай
29. djgator - Хриси
25.09.2009 10:12
Накара ме да се усмихна и даже малко се засрамих от скромност :)) Обожавам хубавите разкази, а ти определено ги умееш..
цитирай
30. katan - Поздравления !
25.09.2009 10:16
Много майсторски написан разказ за "нещата от живота".
И този отворен финал... Всеки може да си допише разказа, по свой начин, защото всеки е преживял някога, някъде преди "сто лета" нещо подобно. Може би не толкова драматично,но винаги с много чуства,емоции,понякога угризения или като при мен - съжаление, че отново послушах разума си и останах за един мъж "жена на пиедестал"...
Отново те поздравявам не само за разказа,но и за стила на писане!
цитирай
31. hristam - djgator - Хриси
25.09.2009 10:18
Е, ама не спряхме да се четкаме с теб! Не че не ми харесва...;)))

Благодаря, Веско! Думите ти са страхотен стимул за мен! :)
цитирай
32. hristam - katan - Поздравления !
25.09.2009 10:22
При едни такива взаимоотношения нещата винаги са с две страни, усещането за двойнственост е неизбежно, струва ми се. Много често човек се опитва да бъде разумен, и да вземе най-правилното решение, но това не винаги е възможно. Когато чувствата са твърде силни и нещата излязат извън контрол, опцията "така трябва, така е разумно" обикновено спира да функционира.
А всъщност знае ли някой кое е правилното решение за него? Обикновено знаем кое е по-лесното...

Благодаря ти, хубав лъчезарен ден! :)))
цитирай
33. eliteratura - Жена ти ме напусна
25.09.2009 11:41
Готино!

http://e-literatur.blogspot.com/
цитирай
34. katan - hristam -
25.09.2009 12:04
Да,не е възможно да вземеш правилното решение в такива ситуации.
За съжаление/мое и то много голямо/ при мен тази "опция" я няма...
Всъщност винаги съм се съобразявала с моралните норми/правилни или не/ и може би съм пропуснала едни невероятни мигове,но все пак ми остана утехата,че за един мъж съм :"Жена № 1 в живота, защото си остана само мечта..."
Не съм сигурна,че съм доволна от действията си по онова време...
цитирай
35. hristam - eliteratura - Жена ти ме напусна
25.09.2009 12:21
Благодаря! Ей сега ще видя къде ме пращаш ;)))
цитирай
36. baletlnetpepas - Интересно
25.09.2009 13:24
заглавието от Цефул ли го взе?
цитирай
37. hristam - baletlnetpepas - Интересно
25.09.2009 19:00
baletlnetpepas написа:
заглавието от Цефул ли го взе?


Не. Бих си позволила това само ако той лично ме помоли ;)))
цитирай
38. victoriavselena - избори и решения
25.09.2009 23:37
точно това правим през целия си живот. А тази любов особено "забранената" идва така внезапно и така бълзо изтрива всичко, което сме учили. Всичко остава някъде там назад в теорията...
цитирай
39. eliana - Вълнуваща история-
26.09.2009 10:35
много любовна,много любовно разказана!
И след N-ти прочит!
Поздрави!
цитирай
40. compassion - Любов - стара като света
26.09.2009 12:31
и всеки отново я преоткрива...
Браво, Хриси, роден психолог си...
и хубаво пишеш.
цитирай
41. hristam - victoriavselena - избори и решения
26.09.2009 12:34
Точно така е. И няма възраст, която предпазва от това. За щастие или пък не... ;)))
цитирай
42. hristam - eliana - Вълнуваща история-
26.09.2009 12:35
Радвам се, че толкова те е развълнувала!
Винаги съм щастлива, когато успея да доставя удоволствие. :)))
цитирай
43. hristam - compassion - Любов - стара като света
26.09.2009 12:37
Хубаво е, че пак си тук, Руми. И че намираш написаното от мен за интересно.
Благодаря ти :)))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hristam
Категория: Изкуство
Прочетен: 4914715
Постинги: 1291
Коментари: 16864
Гласове: 59427
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930