Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.05.2010 20:56 - Наръчник за щастливи съпруги, или как да се научим да приемаме съпруга като приятна необходимост, а не като досадно задължение
Автор: hristam Категория: Изкуство   
Прочетен: 2038 Коментари: 10 Гласове:
16

Последна промяна: 20.05.2010 20:58

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Хванахте ли се? Не се връзвайте.  Заглавието е просто малко капанче за любопитковци. Нали знаете колко е важно то да звучи примамливо и дръзко - нещо като "Еротичните фантазии на русата палавница", или "Разсъблечена и дръзка", или "Десет начина да бъдем неотразими"/еднакво вълнуващо и за двата пола/.
Ето вие, например - симпатичната девойка с лъскавата опашка. Защо надникнахте тук? Наистина ли искате да научите  повече по зададената тема? Хайде, де! Вярно, че  смятате откриването на подходящ за съпруг индивид за нещо наистина значимо и неизбежно, но  сте твърде  млада, за да  правите  дългосрочни прогнози. На вашата възраст всички  по правило считаме, че намирането на такъв само по себе си гарантира   наличието на т.нар. /най-вече от романтично настроени творци/ вечна любов.
Чете ви се нещо забавно, лековато, разсейващо, до което можете да се докопате с едно щракване на мишката. Не е нужно да ходите някъде на специално място, да губите време и да давате пари, за да хвърлите око на нечие писание, което в крайна сметка може и да не задоволи напълно интереса ви. Ето защо няма нужда да четете книги. Ако сте позабравили, ще припомня - книгата е печатно издание, представляващо нечие умотворение оформено на хартиен носител. Като цяло си е доста скучен предмет/да не говорим, че заема място, а в някои случаи е и доста обемист/, макар понякога да има  шарени илюстрации, които създават настроение.
Ами вие - красивата жена на средна възраст? Боже, колко тъжни очи имате! Тъжни и недоверчиви. "Наръчник, как не" - казва изражението ви, по-красноречиво от всякакви думи. "Ако  щастливият брак зависеше от наръчници..." - дори не  считате за необходимо да довършите мисълта си, просто я удавяте в тежка въздишка.
Ще ви кажа направо - имате вид на  изоставена съпруга. Нещо повече - имате излъчване на изоставена съпруга, приела участта си с прикритата гордост на мъченица. Не ви се четат подобни бози, просто думите съпруг-съпруга все още отключват някакъв болезнен рефлекс у вас. На вас и за любов много-много не ви се чете, понеже точно  тя ви изигра този номер.  Защо не зарежете компютъра и не излезете да се поразходите? Не, не казвам, че Той ще се появи на  първия ъгъл и ще падне в краката ви с думите, че най-после  е срещнал истинската. Нали след развода опитахте  с един-двама - би следвало да сте наясно, че мъжете не търсят във вас това, което вие търсите в тях. Особено на тази възраст /не ме поглеждайте така накриво, имам предвид  не само вашата възраст/.  Това  съвсем не са онези буйни жребци с кипяща кръв, готови да минат през огън и вода, за да ви имат. Как не - тук става дума за понатежали, поулегнали господа, с  дългогодишни навици, за които  домашния уют  и добрата храна  от тук нататък винаги ще бъдат на първо място. Не вие. Особено ако сте добра кулинарка, и прекрасна домакиня. Защото те винаги ще виждат първо това у вас. Не жената, с нейната прекрасна външност и фина душевност.
Вижте как се подхилва  очилатата жена там. Искате ли да се обзаложим, че е стара мома, вероятно с поне трийсетина години педагогически стаж? По какво съдя ли? Ами сигурно защото и аз преподавам, и макар да не съм стара мома, това изражение ми е познато. То е една особена компилация от житейска мъдрост, желание да я натрапиш на някого на всяка цена, и огорчение. Забележете, че при нея огорчението доминира. Въпреки усмивката, или може би - точно заради нея. Всъщност усмивка, в която очите не участват, е доста трудно да наречеш  усмивка. 
Това ми напомня за един случай с една моя малка петгодишна ученичка. На един урок беше страшно разсеяна, и аз реших да се направя на строга /защото тя през цялото време ме смяташе за добрата фея/.
- Мими - казах почти заплашително - ако не бъдеш по-внимателна, страхувам се, че  ще си единственото дете от целия клас, което няма да свири на концерта ни.
Тя ме погледна замислено, а после видях как личицето й светна.
- Какво има, не вярваш ли? - попитах объркана от неочакваната й реакция.
- Не ти вярвам, госпожо - засмяна ми отвърна тя - защото очите ти са пълни със смях.
Сигурно е видяла в тях това, което аз не мога да видя в  очите на възрастната преподавателка, нали разбирате. Ако във вашите доминира  скритата болка, тук виждам предимно отегчението на  самотна мъжемразка. Наднича тук предимно за да поиронизира на воля - второто й поред любимо занимание  след  заклеймяването на мъжете като  най-големите вредители на планетата. Ако някой може да ви помогне, това е тя. За отрицателно време може да ви спретне толкова  пълен  и  цялостен портрет на обобщения мъжки образ, че  да ви накара да се чувствате истинска щастливка, задето съдбата ви е отървала от бремето, наречено "мъж". За нея такова животно като "щастлива съпруга" просто няма, и не може да има, и понеже тук освен заглавието нищо не  провокира любимите й разсъждения по тази тема, тя с удоволствие ще ги предостави на вас.
А, ето и един господин. Вече си мислех, че ще си останем само женска компания. Нищо, че е малко кисел, и току подритва котката, че все му се мотае в краката. Изглежда така, сякаш заглавието  е раздразнило  лигавицата на стомаха му, и  се готви да излее жлъч и горчилка точно по темата. Чакайте малко, господине, не бързайте да яхвате метлата. Това е женска привилегия, забравихте ли? Нищо, че имате котка. Поемете си дълбоко дъх - това насища мозъка с кислород /по-рядко - с добри намерения/, и когато се почувствате напълно във форма, можете спокойно да упражните остроумието си тук. Това е мястото.  Няма значение, че - поне до този момент - не е спомената и дума по темата, подсказана от заглавието. Заглавието нали е налице? Можете да разгърнете нашироко възмущението си  под каквато форма предпочетете, ако това ще ви накара да се почувствате по-добре.
Не обръщайте внимание на добродушния възрастен човек  до вас. Той  просто има много свободно време и обича да надниква къде ли не. Ако  си е взел следобедната дрямка, прочел е вестника и е закусил, може и да попрочете нещичко, че дори и да се пошегува мило. Той винаги се шегува добронамерено, толкова е скучен в сравнение с вас.
Ето, виждате ли, онази енергична  домакиня там дори не го отбеляза като присъствие. Няма търпение да види каква е рецептата  за щастлив брак - тя по принцип  си държи на рецептите във всяко едно отношение. Макар че тя си е по своему щастлива, само дето още не го е прочела никъде, за да е сигурна.
Мъжа й може да  не е проспериращ бизнесмен, но поне носи цялата си заплата в къщи. Колежката й не може да каже същото - мъжът й не стига, че  се занимава с някакви съмнителни далавери, но и постоянно е в дългове, които жена му е принудена да изплаща. Може интересите му да са сведени предимно до футбола и доброто хапване, но  почти винаги стигат до консенсус, когато дават по едно и също време футболна среща и любимия й турски сериал. Не като  онзи деспот - съседа от дясно - който  обожава да демонстрира терористичния си нрав  и  това е превърнало жена му и децата в  кротки призраци,  креещи  тихо  в сянката му. Може да не я обсипва с нежности, но пък  отвреме на време я забелязва и   потупва с  онази мила интимност на дългогодишни брачни съдружници, която е  изпитаната  гаранция за истинска привързаност. Съвсем различно от демонстрациите на съседа от първия етаж, които служат единствено за  залъгване на собствената му съпруга. Единствена тя от целия квартал  май не е наясно с многобройните му любовни похождения, или пък - кой знае - може просто да си затваря очите от немай къде. Все пак две деца имат.
Може да обича да си пийва понякога вечер - с компания, или пък пред телевизора преди вечеря.  Но това съвсем не може да се сравнява с редовните пиянски изцепки на съседа от ляво, който събужда не само семейството си, ами и целия вход, когато се прибира в малките часове със замотана глава. Може да няма кой знае колко време за нея и детето, защото по цял ден е на работа, и в почивните дни да ги  извежда единствено из парка, и то най-вече заради кучето, но важното е, че  предприемат нещо заедно. А комшията под тях се губи по цяла седмица на риболов с приятели, сякаш  жена му изобщо не съществува.
Може да мята мръсните си дрехи където му падне, да влиза с  кални обувки и  след него кухнята да изглежда като след взрив, но  когато се наложи - е, в краен случай, разбира се - може да мобилизира цяла банда майстори за  належащ ремонт, отлаган до последния момент. Може стоически да понесе последствията от това, и дори сам да се заеме да поправя нанесените щети. Може да се справи дотолкова успешно, че да остане очарован от неподозираната си сръчност, и  със следващия ремонт да се захване сам, без да пести усилия и цветисти изрази, но пък спестявайки  солидна сума за майстори.
Може да не я  посреща редовно с колата след работа, да не й прави малки мили изненади, и да не я води по луксозни заведения, но когато се наложи  почти винаги може да разчита на присъствието му. 
Може да не приказва много, защото вечер се чувства изморен и е разбираемо, че има нужда от почивка, а не от приказки, но  на нея й стига и  присъствието му, за да се чувства сигурна, приютена и защитена.
Виждаш ли колко благо стана лицето й, след като надникна тук? Започвам да се чудя...дали все пак не съм написала този наръчник?



Гласувай:
16



Следващ постинг
Предишен постинг

1. weki1968 - поредният ти шедьовър мила далечна ...
21.05.2010 05:51
поредният ти шедьовър мила далечна приятелко.виждам смехът в очите ти
цитирай
2. papadok - нещо различно от теб
21.05.2010 10:02
не успях да го прочета цялото, но ме заинтригува. Ще се върна пак, на спокойствие.
цитирай
3. miaa - Това са нещата от живота, Хрис:) ...
21.05.2010 14:51
Това са нещата от живота, Хрис:) Прекрасно си го написала:) С обич и уважение:)
цитирай
4. cefulesteven - Уж, не е наръчника, а пак. . . Разл...
21.05.2010 19:03
Уж, не е наръчника, а пак...Разликата е, че е доста по-убедителен от стандартните. Бях се позатъжил за чувството ти за хумор. Знаеш, че съм му обожател:)))
цитирай
5. hristam - weki1968
21.05.2010 19:54
Би ти харесало да надникнеш там, бас държа ;)))

Благодаря ти!
цитирай
6. hristam - miaa - Това са нещата от живота, Хрис:) ...
21.05.2010 19:56
И това сме ние...малки, променливи величини в един непроменлив свят.
Усмивки, приятелко! :)
цитирай
7. hristam - cefulesteven
21.05.2010 19:57
Не зная дали е по-убедителен, но надявам се, е по-забавен.

Благодаря, че се отби, Стеф :)
цитирай
8. анонимен - Много, много приятно съм изненадан.
25.05.2010 16:53
Не знам защо.
цитирай
9. hristam - kushel - Много, много приятно съм изненадан.
25.05.2010 16:54
kushel написа:
Не знам защо.


И аз не знам.
цитирай
10. papadok - Прочетох го както ти бях обещал-много внимателно
26.05.2010 17:33
Мисля, че това е от най-силните ти прози. Толкова е точно и всеобхватно. Поне около 17 човешки типажа, казано без да ги броя точно. Н това число и обобщеният образ на "Той", твоят личен образ със смехът в очите и този на Мими, малката ти ученичка. И всичко, освен с поразителната точност, е поднесено с един много тънък хумор. Поздравявам те. Наистина е страхотно.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hristam
Категория: Изкуство
Прочетен: 4900325
Постинги: 1291
Коментари: 16864
Гласове: 59426
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031