Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.07.2010 14:33 - Не бъдете разсеян, професоре
Автор: hristam Категория: Изкуство   
Прочетен: 2449 Коментари: 14 Гласове:
17


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Младежът безспорно беше красавец. Точно от типа, който жени като съпругата му обожаваха, а мъжете  на неговата възраст инстинктивно ненавиждаха. Самоувереността му  се базираше на мускулестия релеф на фигурата му, и по всяка вероятност - на липсата на мозъчен такъв. Иначе едва ли би дошъл при него с безумните си обясняния колко бил влюбен и колко силно било желанието му да я направи своя съпруга.
Професорът  отдавна знаеше, че жена му  поддържа извънбрачни връзки, но преди поне беше дискретна. За възрастта си бе изключително съхранена, а и  полагаше неимоверни усилия за да поддържа външността си.  В резултат  нямаше мъж, който да остане безразличен към чара й. Тя просто си избираше поредния, докато му се насити, без  това да нарушава спокойното охолство на брачния й живот. Нито пък неговото. Това, че до всяка красива жена стои един адски отегчен мъж с пълна сила важеше и в техния брак. За професорът открай време истинския живот бе съсредоточен в трудовете му. Към жена си в един момент бе изпитвал нежна привързаност, но това беше толкова отдавна, че нямаше и спомен. За жалост дъщеря му бе лекомислено, не особено подобрено копие на съпругата му. На  нейната възраст сериозните момичета мислеха за семейство или поне за кариера, а тя се бе отдала изцяло на забавления.
Ако имаше повече време и ако смяташе,че ще има смисъл, професорът би си поговорил  с нея  за това. Но  техния начин на живот вече отдавна не представляваше част от неговия. Единственото, което искаше, бе спокойствие.
Само че този наперен  тип срещу него  го нарушаваше по един  дързък и толкова абсурден начин, че професорът за известно време изобщо не можеше да реагира. Дали жена му знаеше за това безобразие? Как изобщо бе допуснала това, тя, за която единствено лукса и личното й спокойствие имаха значение? Любов...глупости. Не и тя.
- ...че ще бъдем щастливи заедно - долови поредната порция сладникаво празнодумство, и  се усмихна. Професорът нямаше много поводи за усмивка в живота си, за това лицето му се изкриви по особен начин. Сякаш не бе свикнало с подобни гримаси.
- От кога се познавате?
- О, вече почти година - ентусиазира се  младият мъж. Професорът най-после бе показал някаква реакция. - Мога да кажа, че е най-прелестната жена, която съм срещал в живота си.
- Хм...интересно - професорът затрополи с пръсти по облегалката на креслото. - Тя ли ви прати да разговаряте с мен за това?
Младежът за момент като че ли се обърка.
- Ами...мислех, че е редно...Съпругата ви вече е наясно, логично е да го знаете и вие. Исках лично да ви се представя.
"Господи!" - мислено въздъхна професорът - "Логично, значи!".
- Мислите ли, че добре я познавате?
- Разбира се! - младежът беше категоричен. - Все пак сме почти неразделни от месеци...
"Неразделни...така, така"...
- Аз всъщност отдавна исках да се запонаем с вас, но...доскоро тя смяташе, че не е подходящо. Вие сте наистина много зает, разбирам това. Но сега, когато нещата между нас вече са толкова сериозни, мисля, че е време.
"Сериозни.  О, боже! "
- Все пак ми се струва, така, като ви слушам...и наблюдавам - бавно подхвана професорът - че  не я познавате достатъчно. Имате ли наистина представа какъв живот води тя?
- Не разбирам...какво имате предвид. Разбира се, че имам. Нали съм част от живота й...
Професорът запали пура, и се  отпусна в креслото.
- Да, да...разбира се. Поредната малка част от живота й. Преди вас имаше много други подобни...части от живота й, не бих се изненадал, ако и сега има...освен вас. Чудя се само кое ви кара да се чувствате по-различен от всички останали - професорът  леко се наведе напред, и се взря изпитателно в младия си събеседник. Знаеше, че така изглежда повече от убедителен. - Повярвайте ми, млади човече, познавам я добре. Тя не може да обича, тя е съвършения егоист. Интересува я единствено собственото й удобство. За нея открай време мъжете не са цел, а просто...средство. Средство за удобство и развлечение. Нямам идея какво ви е подвело да се решите на стъпка като тази, но ще сбъркате много, ако се обвържете сериозно.
Младежът  гледаше изумено. Думите на професора  го бяха смачкали като стар вестник - приличаше на глупаво недоразумение, попаднало  по погрешка в кабинета му. Нямаше и следа от наперената осанка на   плейбой, дошъл да демострира  надмощието си на млад самец.
- Не може да бъде...- стана нервно от креслото, после пак седна. Професорът се наслаждаваше открито на състоянието му. - Тя...каза ми, че  съм единствения мъж, с когото е толкова спокойна и щастлива. И единствения, който й дава...всичко, от което се нуждае!
Професорът се подсмихна. Не предполагаше, че това може да се окаже толкова забавно. Горкият  млад глупак!
- Всички й дават това, от което се нуждае...от години. Бих ви спестил всичко това, нали разбирате, както съм го спестявал и на останалите. Но вие  прекрачвате една граница, която  един разумен мъж никога не би се решил да прекрачи  - въздъхна и поклати глава с трогателна загриженост - За ваше добро ви казвам - вървете си, и не се  връщайте повече. Тя ще ви изпие  силите, ще изсмуче цялата ви енергия, ще ви превърне в едно жалко подобие на самия себе си, от което вие самият ще се отвращавате. Явно нямате никаква представа на какво е способна.
После му нахвърля в кратки щтрихи няколко сърцеразбиващи истории за  дрога, алкохол, и опити за самоубийство. В главните роли бяха предишни отхвърлени любовници на жена му, напълно съсипани от нейното  внезапно охладняване. И почти всички - на неговата възраст.
- Прекрасна възраст - тъжно  обобщи професорът. - Помислете, струва ли си да се пропилява на такава цена...
Рано на другата сутрин професорът замина на семинар и както обикновено, никой не го изпрати. Никой и не се поинтересува от проведения разговор с младежа, всъщност по-скоро би се учудил на обратното. И без това почти не  виждаше  двете жени, които живееха в дома му. Бяха свикнали старателно да се избягват в името на общия мир.
Същата вечер  му позвъни жена му. Трудно позна гласа й - беше силно разстроена, плачеше в слушалката. Едва успя да му обясни, че дъщеря им изпила всичките й сънотворни, и в момента се борят за живота й.
- Но защо го е направила, за Бога!? - изуми се професора.
- Оставила е бележка - изхлипа жена му в слушалката. - Приятелят й я изоставил съвсем неочаквано. А уж щеше да идва да говори с теб...Планираха да се женят.




Гласувай:
17



Следващ постинг
Предишен постинг

1. scarlety - Поздравления!
11.07.2010 14:51
Обичам разказите на О'Хенри и Христам!:))
цитирай
2. miaa - Прекрасни са твоите разкази с не...
11.07.2010 15:35
Прекрасни са твоите разкази с неочакван край, Хрис! Бъди благословена!
цитирай
3. hristam - scarlety - Поздравления!
11.07.2010 17:42
scarlety написа:
Обичам разказите на О'Хенри и Христам!:))


И аз, и аз! :)))
цитирай
4. hristam - miaa - Прекрасни са твоите разкази с не...
11.07.2010 17:42
miaa написа:
Прекрасни са твоите разкази с неочакван край, Хрис! Бъди благословена!

Благодаря за думите. Трогна ме.
цитирай
5. hristo27 - Скоро не съм чел разказ с такъв ин...
11.07.2010 18:49
Скоро не съм чел разказ с такъв интерес.
Обожавам ги тези с неочакван край!
Чакам с нетърпение следващия!
цитирай
6. hristam - hristo27 - Скоро не съм чел разказ с такъв ин...
11.07.2010 18:52
hristo27 написа:
Скоро не съм чел разказ с такъв интерес.
Обожавам ги тези с неочакван край!
Чакам с нетърпение следващия!


Хей, чел си - предишния ми ;)))

И аз ги харесвам. Толкова, че после дори си ги чета...понякога :)
цитирай
7. krotalka - Поздравления Хрис!
11.07.2010 19:55
Бях се затъжила за твоите разкази!
цитирай
8. hristam - krotalka - Поздравления Хрис!
11.07.2010 20:12
krotalka написа:
Бях се затъжила за твоите разкази!


А аз за теб. Вече се канех да питам добрият стар gothic къде изчезна ;))
цитирай
9. gothic - Хриси,
12.07.2010 11:30
10х....за пореден път!
цитирай
10. divna8 - Ех, тези разсеяни професори...
12.07.2010 23:19
дето слушат само собствените си
вътрешни диалози :)))
Чудесен разказ, Христам...
Поздравления!
цитирай
11. hristam - gothic - Хриси,
13.07.2010 09:41
gothic написа:
10х....за пореден път!


;)))
цитирай
12. hristam - divna8 - Ех, тези разсеяни професори...
13.07.2010 14:58
Повечето мъже всъщност са разсеяни професори...като си помисля... ;))

Усмихнат ден, миличка! :))
цитирай
13. papadok - Така е, като не се уточняват нещат
15.07.2010 13:39
Под "тя" могат да се разберат изключително много неща, особено от един професор. Затова и идентификацията е толкова важна. Най-добре, освен "тя", да бъде посочен и серийният номер ;). Шегувам се. Много приятен разказ. Поздрави.
цитирай
14. hristam - papadok - Така е, като не се уточняват нещат
15.07.2010 13:48
papadok написа:
Под "тя" могат да се разберат изключително много неща, особено от един професор. Затова и идентификацията е толкова важна. Най-добре, освен "тя", да бъде посочен и серийният номер ;). Шегувам се. Много приятен разказ. Поздрави.


Много приятна шега :)))
Благодаря, че намери време, Влади. ;))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hristam
Категория: Изкуство
Прочетен: 4899457
Постинги: 1291
Коментари: 16864
Гласове: 59426
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031