Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.10.2010 10:46 - ЕволюциЯ на ухажването
Автор: hristam Категория: Изкуство   
Прочетен: 4138 Коментари: 16 Гласове:
23

Последна промяна: 07.10.2010 10:47

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Хлебарките изпъват гърбове пред женските, мухите правят символични подаръци. Ирина Вагалинска се изненада колко много прилики може да се намерят в (пред)брачните ритуали на насекомите и на хората.

 

 

 Някак логично изглежда шимпанзето да ухажва женската, като размахва под носа є сноп банани. Нали сме нещо като братовчеди. Но сепия да се държи като ревнив съпруг и да варди скалната дупка с избраницата си дни наред вече звучи като куриоз. Още по-интересното е, че по-дребните представители на тези главоноги са измислили начин да надхитрят "законния": променят движенията си по модела на женските екземпляри и така незабелязано се промъкват покрай охраната. Нещастният измамен дори не предполага, че децата не са негови. При птиците също може се правят интересни паралели: като се започне от танците на мъжките глухари, които от перчене през размножителния период не чуват дори пушките на ловците (а вие защо си мислехте, че им викат глухари), и се стигне до дроплите, при които женските се бият за вниманието на елитния мъжки. Но такова поведение все пак е рядкост - както при хората. Щъркелите пък се държат съвсем като платежоспособни "сламени" вдовци: вместо да чакат женската от предишната пролет, потракват с клюн след всяка самка, предлагайки є себе си и гнездото.
Въпросът е след като еволюцията в ухажването е толкова бавна, защо насекомите и паякообразните да нямат сходни на човешките методи за съблазняване? ЕМА предприе изследването, имунизирана срещу ухапвания и досада с голяма доза хумор.

 

 

imageПеперудена походка

Движението, цветът и размерът имат голямо значение и в света на насекомите. Някои мъже налитат предимно на брюнетки. Но това не значи, че биха пренебрегнали някое добре оформено русо изкушение. Мухите от разред Diptera обаче реагират адекватно само на тъмни женски обекти. В тяхното по-примитивно общество блондинките губят всички шансове.

Дама с червена рокля, грациозно балансираща върху високи токчета, няма начин да остане незабелязана от противоположния пол. Мъжките пеперуди също са безпомощни пред представителки на вида, които лъкатушат по-"къдраво" и са по-ярко оцветени. Окончателното решение за "връзка" обаче зависи от ...мириса. Ето го и обяснението за печалбите в парфюмената индустрия.

Феромоните са може би най-разпространеният сигнал, използван от насекомите за намиране на партньор. Хората също ги усещат, макар и не от километри разстояние като някои пъстрокрили представителки на Lepidoptera. На второ място са звуковите сигнали. Серенадите, които изпълняват цикадите и щурците, обаче нямат за цел да се харесат на женските. Агресивността на тези "песни" може да съперничи само на метъла, защото трябва да държи останалите мъжки на разстояние.

 

Сграбчи я здраво!

Разпознаването и привличането при някои видове насекоми веднага води до копулация. Нещо като бърз секс между непознати в тоалетната на самолета. При други дребни твари обаче не минава без увещаване и любовна предигра. Мъжките на мигриращия скакалец Locusta migratoria и на пеперудата монарх я провеждат доста грубо. Те просто захапват или сграбчват наличната женска, щом им се отдаде такава възможност. След това си я държат под ръка (пардон, пипало), докато стане готова да им снася яйца. Този феномен, познат в ентомологията като предкопулационна охрана, дава добри гаранции за чистотата на поколението. Изневярата просто става физически невъзможна. И все пак мъжките пустинни скакалци Schistocerca gregaria държат да се презастраховат. Те извеждат процеса на пазенето една стъпка по-напред: в пренаселени със себеподобни райони отделят потискащ ухажването феромон, за да убият желанието на евентуални съперници да се навъртат около тяхната сексуална собственост.

 

imageКоприна и други подаръци

Има жени, които се разтапят от букет червени рози или кутия шоколадови бонбони. Други държат на бижутата, марковите дрехи и голямата банкова сметка. Обикновено тъкмо втората разновидност вгорчава живота на партньора, а той трябва да подсигурява непрекъснат поток от материални доказателства за своята привързаност. Някои видове насекоми са намерили изход от ситуацията, който заслужава хорското възхищение.

Така например "танцуващите" мухи от семейство Empididae изпълняват сложен брачен ритуал за омилостивяване на агресивната женска. Те побутват пред обекта на страстта си добре оформено копринено топче. Понякога то съдържа плячка, която мухата изяжда по време на копулацията. Може да се случи и топчето да си е чиста залъгалка с абсолютно неядивен материал в него, но женската открива това твърде късно. При някои видове мъжкият пробутва празно топче на партньорката си. А тя понякога е достатъчно ларж да не държи на тези неща.

Черната вдовица е най-популярният представител на паякообразните, прославил се с подобно предбрачно омилостивяване. Но макар че той винаги й предлага прясна плячка в подаръчното пашкулче, рядко оцелява след акта. При друг вид паяк мъжкият се спасява от женската след копулацията, като скача върху гърба й и хапе предупредително. Понякога се отървава.

 Но семейният живот на много паяци по принцип си остава кратък и драматичен. Само богомолките може да се мерят с тях по брой на жертвите във войната между половете. Между другото, клиповете на тема "богомолка изяжда съпруга си" са доста популярни в интернет.

 

imageНяма безплатна вечеря

В процеса на ухажване мъжкият на хлебарката Byrsotria fumigata повдига крилцата си, откривайки по този начин жлеза на метанотума върху горната част на тялото, чийто секрет е привлекателен за женските. С други думи, обръща й гръб, за да я покори. Тя изпъпля върху него, за да достигне предложената вечеря, и вече няма начин да се отърве само с едно "благодаря". Защото е заела подходяща позиция за акта, без да го е искала.

Женската светулка от вида Photinus ignites обаче първо държи да се увери, че мъжкият има достатъчно голям сперматофор. Тук размерът на носа и на обувките не може да е ориентир, така че на нея не й остава друго, освен да засича честотата и силата на неговите присветвания. Ентомолозите отдавна са установили, че големината на лантерна (светещия апарат) е правопропорционална на големината на мястото, в което се съхраняват сперматозоидите. Светулките също го знаят някак си.

Женските храстови щурци Ephippiger ephipigger разпознават дори възрастта на потенциалния партньор. Доказано е, че се ориентират към по-младите по звука на песните им. Предпочитат ги не за друго, а защото тяхната оплодителна способност е по-голяма.

 

imageБрак до живот

Някои мъже и много жени се настройват за любов на свечеряване. Не че им пречи дневната светлина. Плодовите мушици Dacus spp. обаче задължително чакат да притъмнее, за да се заемат с размножаване. Така времето за продължаване на рода драстично намалява. Чудно ли е тогава, че при повечето насекоми "бракът" се възприема като посткопулационна охрана? При някои бръмбари и много педомерки мъжкият просто си остава върху женската, докато тя го изтърпи. При щурците, повечето водни кончета и много видове мухи съпругът се отделя от жена си, но остава да се навърта наоколо, за да отблъсква конкуренцията. Продължителността и интензитетът на брачната охрана може да варира дори в рамките на един вид. С други думи, докато смъртта ги раздели.

 

 

КАТО ПАЯЦИТЕ

 Поведението на женските паяци от вида черна вдовица вдъхнови през 80-те едноименния филм, в който Тереза Ръсел направи страхотна роля. Сценарият є позволяваше да издирва и съблазнява богати мъже на средна възраст, а след сватбата да ги убива. При това героинята на Тереза го правеше по изключително труден за разкриване начин - примерно с пеницилин в пастата за зъби на съпруга, отпуснал се дотам да си каже всичките алергии. Ако не бяха ФБР и Дебора Уингър, кой знае дали Черната вдовица някога щеше да се спре. Мъжете просто не можеха да є устоят и продължаваха да є вярват, дори след като разполагаха с доказателства за нейната кръвожадна алчност.

 

 

ОБЩ ЕЗИК

 Като самците от повечето животински видове и мъжът застава по-наперено в присъствието на  жена. В статиите и книгите, посветени на езика на тялото, чай-често се изброяват следните признаци на "забелязване":  изправяне на раменете, гълтане на коремчето, потягане на вратовръзката, подръпване на маншетите. Позата се променя с напрягането на мускулите. Дори лицевите се стягат, а прегърбването изцяло изчезва. Гънките около талията се изглаждат, целият външен вид става по-младежки. Който се съмнява, може да провери теорията на плажа. Разминаването на мъж и жена по бански е класически пример за ухажване и отговор без думи.
Когато са в обстановка, която предполага да са облечени, мъжът може да си пъхне палците под колана на панталона: недвусмислен знак накъде тече потокът на подсъзнанието му. Вероятно после ще извие тяло към жената, която намира за привлекателна, и ще насочи стъпалото на единия си крак в нейната посока. Остава само да я прикове с поглед за няколко мига повече от обичайното. А тя не трябва да пропуска този момент - ако той е искрено заинтересуван от нея, зениците му трябва да се разширят.
Сексуално привлечената жена пък може да се разпознае по това, че често излага гладката кожа на китките си пред погледа на потенциалния партньор. Старае се и да му показва отворените си длани. Цигарените ритуали улесняват такива флиртове, така че дамите имат причина да не отказват пушенето. Друга разпространена женска игра е събуването на обувката, която може небрежно да се поклаща от върховете на пръстите. Заради чехлите лятото е най-добрият сезон за такова съблазняване. Лошото е само, че мъжете никога не могат да бъдат сигурни кога жената подава сигнали и кога просто оставя краката си да починат от дългото ходене.
И още нещо: мъж, седнал с кръстосани крака, е антисекси. Но жена, която ги усуква, винаги провокира другия пол. Шарън Стоун е ненадмината в това.


Ирина Вагалинска



Тагове:   еволюция,


Гласувай:
23



1. tili - :)))
07.10.2010 11:02
Хриси, изненадите не спират! Сериозно и с усмивка - хубав ден!!!
цитирай
2. yotovava - послучай този постинг
07.10.2010 11:26
един поздрав от мен :)

http://www.youtube.com/watch?v=z8vZmWQPgwA

Валя
цитирай
3. gothic - Като цяло - самците почти винаги го ...
07.10.2010 11:34
Като цяло - самците почти винаги го отнасят. Най-ме впечатли състоянието на нещата при тигрите. Там господарят на джунглите е длъжен с дни да върви по дирите на избранниците си, да я ухажва всячески, да прави подаръчета и да не бърза с щенията си (познато, а). Защото ако изпревари евентуалня момент когато мацката ще благоволи да повдигне опашка заради него, това може да му струва здравето, а не рядко и живота, въпреки че е почти два пъти по едър (някак си пак правя аналогии). И ако случайно нещо се случи КАКВО се получава? Тигърският еквивалент на секс, влажен поглед, близване по муцуната и....обръщане на гръб плюс АДИО. И пича вече няма право да последва. Защото след всичките положени усилия и изпълнените задължения, той вече е НЕНУЖЕН и лейди издирва нов(сравненията се натрапват сами)....:)
цитирай
4. hristo27 - Успешен ден, адашке, за просвет...
07.10.2010 14:08
Успешен ден, адашке, за просветното ти дело!
цитирай
5. анонимен - Изчетох всичко от тоя много изчерпателен материал,
07.10.2010 14:48
но все пак, дроплите най ми паднаха на сърцето. Бих искал да съм дропл.
цитирай
6. анонимен - Махни я тая модерация,че
07.10.2010 14:50
не мога да си видя правописните грешки. Модерацията е отживелица от лошите времена на блога, които вече сме загърбили, Христамке!
цитирай
7. hristam - tili - :)))
07.10.2010 18:49
tili написа:
Хриси, изненадите не спират! Сериозно и с усмивка - хубав ден!!!


Надявам се и твоят да е бил успешен! И винаги да има настроение за изненади! ;))
цитирай
8. hristam - yotovava - послучай този постинг
07.10.2010 18:54
Охо, страхотен поздрав, Валя! Благодаря ти:)
цитирай
9. hristam - gothic - Като цяло - самците почти винаги го ...
07.10.2010 18:59
Ей, Плам, така отдавна не съм се смяла, ще знаеш! Сравненията се натрапват сами, викаш! Ей, човеко, тигре!, а какво биха казали онези мили девойки, тръгнали на лов именно за съпрузи? Как тъй ще им обръщат гръб?;))
Или другите - глупачките - които се влюбват в неподходящия, който се оказва я женен, я просто ловец, я нещо трето, което ги поставя в позицията на жалките жертви/особено ако в един момент се окажат и забременели.../.
Толкова по въпроса за тигърските аналогии.
цитирай
10. hristam - hristo27 - Успешен ден, адашке, за просвет...
07.10.2010 19:00
hristo27 написа:
Успешен ден, адашке, за просветното ти дело!

Тъй, тъй, адаш...добре че съм аз да поддържам еволюцията, нали? ;)))
цитирай
11. hristam - kushel - Изчетох всичко от тоя много изчерпателен материал,
07.10.2010 19:03
kushel написа:
но все пак, дроплите най ми паднаха на сърцето. Бих искал да съм дропл.


Дали не е по-правилно да се произнася "дропльо"? ;)))
цитирай
12. hristam - kushel - Махни я тая модерация,че
07.10.2010 19:05
kushel написа:
не мога да си видя правописните грешки. Модерацията е отживелица от лошите времена на блога, които вече сме загърбили, Христамке!


Наричай ме Хрис /казвам се Христина/, или използвай правилно ника ми - христам. Христамке ми звучи неподходящо за мен. ;)))
Свикнала съм с модерацията. Не че я използвам, кефи ме възможността да погледна коментара преди всички останали. Тъй то. :))
цитирай
13. gothic - :)))
09.10.2010 12:46
hristam написа:
Ей, Плам, така отдавна не съм се смяла, ще знаеш! Сравненията се натрапват сами, викаш! Ей, човеко, тигре!, а какво биха казали онези мили девойки, тръгнали на лов именно за съпрузи? Как тъй ще им обръщат гръб?;))
Или другите - глупачките - които се влюбват в неподходящия, който се оказва я женен, я просто ловец, я нещо трето, което ги поставя в позицията на жалките жертви/особено ако в един момент се окажат и забременели.../.
Толкова по въпроса за тигърските аналогии.



Хрис, това не са ли нЕкви стереотипчета? И кое по-точно в аналогията с любимите ти създания те разсмя? Мисля, че комуникира много добре с едни изказвания в един друг сайт ;)
цитирай
14. hristam - gothic - :)))
09.10.2010 13:20
Ще ти кажа кое ме разсмя, Плам - "Като цяло - самците почти винаги го отнасят. Най-ме впечатли състоянието на нещата при тигрите. Там господарят на джунглите е длъжен с дни да върви по дирите на избранниците си, да я ухажва всячески, да прави подаръчета и да не бърза с щенията си (познато, а). Защото ако изпревари евентуалня момент когато мацката ще благоволи да повдигне опашка заради него, това може да му струва здравето, а не рядко и живота, въпреки че е почти два пъти по едър (някак си пак правя аналогии). И ако случайно нещо се случи КАКВО се получава? Тигърският еквивалент на секс, влажен поглед, близване по муцуната и....обръщане на гръб плюс АДИО. И пича вече няма право да последва. Защото след всичките положени усилия и изпълнените задължения, той вече е НЕНУЖЕН и лейди издирва нов(сравненията се натрапват сами)....:)" - всичко това. Особено забележката, че след всичко това той вече е ненужен :)))))) Що така, бе, Плам? Ако й е харесало на дамата дали няма да иска да си го задържи...тоз тигър? ;))
цитирай
15. анонимен - Наставката "мке",
09.10.2010 19:28
показва едно изключително нежно отношиние от моя страна. Не ми отнемай това удоволствие. Иначе трябва да се обръщам към теб с Христинке. Нали си по-малка от мен.
цитирай
16. hristam - kushel - Наставката "мке",
09.10.2010 19:55
По-малка и по-симпатична :))) Което означава, че можеш да ме наричаш Хриси. Ако не ти звучи прекалено нежно, разбира се :))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hristam
Категория: Изкуство
Прочетен: 4898982
Постинги: 1291
Коментари: 16864
Гласове: 59426
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031