Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.09.2012 13:45 - Влюбен до доказване на противното
Автор: hristam Категория: Изкуство   
Прочетен: 6798 Коментари: 31 Гласове:
32


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Отдавна не бях се връщал в родното си градче.
Музикант съм, пианист, и от години свиря по чужбина, а от известно време свиря в група, и къде ли не сме пътували. Все по-рядко се прибираме, постоянно изникват нови договори и ангажиментите растат. Повечето приятели ни завиждат за този шанс, но понякога си давам сметка колко съм уморен да се събуждам всяка сутрин на различни места и с различни жени, на някои от които и името дори не знам.
Така ни хваща носталгията понякога, че ни иде всичко да зарежем – за какво е всичко това, когато нямаш близък човек до себе си, с когото да го споделиш.
Ето защо, когато ни поканиха да свирим на откриването на новопостроения почивен комплекс, с радост приехме – така и така щяхме да се видим с близките си, а и колко приятели имахме там. Имаше идея да направя и самостоятелен концерт – все още ме помнеха като местното дете – чудо.
Градчето се беше променило до неузнаваемост – нали беше крайморско, толкова нови хотели, къщи и всякакви административни сгради бяха настроили, че сякаш се задушаваше от целия този архитектурен разкош.
Но нашата къща, кацнала на най-високата част на града, си беше все същата – с дървените веранди, пълни с мамините цветя, и с калдъръменото дворче, из което съм тичал като дете. През прозореца на моята стая се виждаха високите скали край морето, от които рано сутрин чайките се ронеха върху вълните с крясъци, а в далечината виждах как корабите бавно потъват отвъд хоризонта.
Вълшебно местенце беше, идеално за пълна почивка, и реших този път да поостана повече при нашите – и да се нарадваме едни на други, и защото до следващото ни заминаване имаше повече от месец.
След откриването на комплекса, се заех да подготвя концерта си, и той мина блестящо. Залата се препълни – слава богу, все още имаше ценители на класиката, дори и сред младите хора, въпреки целия хаос от новоналожили се стилове и ритми.
В началото не я забелязах – хората, които ме поздравяваха я бяха избутали в дъното на фоайето. Чак когато се приближих, я видях, или по-скоро видях едни прекрасни очи, пълни със сълзи на възхищение.
  - Аз...благодаря... – едва изрече и ми тикна някакво цвете в ръката. – Беше прекрасно.
После се обърна и си тръгна толкова бързо, че не успях дори да й благодаря. Едва забелязах, че ходеше някак странно сковано, но нямах време да я разгледам. Но очите й не ми излязоха цяла вечер от главата, не знам защо.
На другата сутрин се сетих отново за нея, и макар да се видях с много приятели и познати, не престанах да мисля за нея.
Градчето беше малко, хората се познаваха, така че не беше трудно да я открия – живееше в малка къща на самия край на града. Лицето й грейна, когато ме видя и сърцето ми се преобърна от вълнение и надежда. Но това продължи само миг – после сякаш нещо изтри блясъка от очите й, и те потъмняха. Покани ме и седнахме в двора, но почти не ме поглеждаше, вероятно се смущаваше, а аз – двойно повече. При това изобщо не можех да си го обясня – винаги съм бил много контактен, особено с жените.
  - Ами, дойдох да се запознаем – казах притеснено – Така хукнахте след концерта, че дори не разбрах коя сте.
Тя ме изгледа смутено, после ми подаде ръка и каза името си. Предложих й да се поразходим, ако сега не е удобно, когато намери време.
  - Ще отида да донеса нещо разхладително – някак нервно каза, и тръгна към къщата. Куцаше, сега ясно го забелязах, а и имах усещането, че тя го подчертава. Върна се с кана и две чаши, наля, и ме погледна предизвикателно:
  - Е, все още ли искате да се разхождате с мен?
  - Разбира се, защо не – отговорих, и полюбопитствах преди да помисля, че може би е нетактично – Какво се е случило с крака ви?
  - Катастрофа – отвърна кратко – Отдавна беше, бях дете. Няма никакъв шанс да се оправи. – добави натъртено.
  - Разбирам.
Почувствах се неудобно от факта, че не знам точно какво да кажа, за да не я засегна. Единственото смислено нещо, което ми идваше наум беше, че въпреки това ще ми бъде приятно да бъдем заедно, но още преди да си събера ума и да го изрека, тя рязко стана и каза:
  - Върви си.
После се прибра, преди да мога да реагирам изобщо. Никога преди не бях се чувствал по-глупаво и неловко, явно бях докоснал болно място, и тя се е почувствала наранена от любопитството ми.
Не посмях да я потърся, тръгнах си потиснат и объркан. Имаше нещо в това момиче, което караше сърцето ми да бие различно, едно съвсем ново усещане за мен. Любов от пръв поглед?
Да, бях чувал, но не мислех, че точно на мен може да се случи.
„Та тя е само едно куцо момиче, за бога! – скарах се на сърцето си – Не е възможно да си изгубя ума по нея!”
„ Но те вълнува повече от всяка досега, нали?” – трепна сърцето ми в отговор.
На следващия ден също не посмях да отида, страхувах се да не ме прогони пак. Виждах се с приятели, прекарахме една луда нощ в дискотеката, наоколо беше пълно с хубавици, а на мен само тя ми беше в ума.
Няколко дни се навъртах като котарак, без да се престраша да позвъня, тайничко се надявах да ме види и сама да се появи. Сигурно ме е видяла, но вече бях изгубил надежда, когато чух гласа й:
  - Защо висиш постоянно тук?
Беше на прозореца и ме гледаше сърдито. Стори ми се дори още по-хубава, отколкото си я представях, дори и намусено, личицето й беше прекрасно. Закопнях да го докосна, да усетя гъдела на разпилените й къдрици по дланите си.
  - Защото не съм се отказал от поканата си! – троснато казах и аз  – Но ми се стори, че май те засегнах...
Тя изчезна от прозореца и след малко се появи на вратата. Беше крехка и мъничка като порцеланова кукла.
  - И защо съм ти точно аз? Не ти ли стигат другите, дето търчат след теб? – облегна се на вратата, този път явно нямаше намерение да ме кани – Братовчедка ми много си е паднала по теб. Били сте заедно в дискотеката.
  - Виж...дори не искам да знам точно коя е братовчедка ти. Тук съм, защото откакто те видях...- щях да кажа „не спирам да мисля за теб”, но сметнах, че това може да я стресне, и затова казах –ми се иска да прекарам с теб малко повече време, да, точно с теб, не с братовчедка ти, или с някоя друга. Ако и ти нямаш нещо против...
Тя ме погледна изпитателно, после плахо се усмихна и каза:
  - Почакай само да се преоблека.
Тръгнахме покрай брега, но точно сега не ме вълнуваше нито грейналата шир на морето, нито величествената красота на залеза. Усещах я до себе си, докосвах ръката й, и в този миг не исках нищо повече.
Седнахме на скалите, разговаряхме за моите пътувания, за концертите ни. Каза, че за първи път се е разплакала на концерт, а чувала някои от пиесите, които свирех и в много други изпълнения. Имала огромна фонотека с класическа музика, и без това много не излизала, четяла и слушала музика.
Погалих лицето й, и тя грейна като малко слънчице. Целунахме се.
Вятърът откъм морето се засили, захладня, и поехме нагоре към градчето. И точно тогава, незнайно откъде се появи певицата на групата ни, и ми се метна на врата.
  - Уф, ето те най-после, пък аз къде ли не те търсих! Довечера момчетата организират купон, и идвам да ти кажа.
  - Добре, добре...-внимателно я отдръпнах от себе си. – Не съм сигурен, че ще дойда.
Тя едва погледна момичето и подхвърли:
  - Хм...ами както искаш. Но аз все пак ще те чакам, красавецо! – млясна ме и се понесе нанякъде.
Като се обърнах, малката си беше тръгнала, едва я догоних.
  - Почакай! – хванах ръката й – Не й обръщай внимание, тя се държи така с всички.
Тя спря с наведена глава. После рязко вдигна полата си:
  - Виж! – оголи ранения си крак, беше слаб и изкривен. – Добре го виж!
После пак така нервно оправи полата си.
  - Не разбирам какво изобщо търсиш с мен. Не искам да си правя никакви илюзии...
  - Защо говориш така...
  - Защото няма смисъл от това, което започваме, дори да искаш само малко разнообразие. Ще ме заболи, а...- гласът й потрепери, но се овладя – И за двама ни ще е по-добре да не ме търсиш повече.
  - Недей...- извиках след нея, но тя не се обърна.
Затворих се в себе си, не знаех какво да правя. Много бях объркан, умът ме съветваше едно, сърцето – друго. Предстоеше да заминем след около седмица, а аз бях болен, болен от любов, връхлетяла ме толкова неочаквано, че не можех дъх да си поема. Нашите се чудеха какво ми е, момчетата също забелязаха.
Някои в моето състояние се напиват, за да удавят болката. Аз свирех – часове наред, най-вече нощем. Просто поставях пръсти на клавишите и изливах болката си върху тях, а тя се запечатваше в звуци, които попиваха в тишината на нощта като ридания. Исках да намеря начин да стигна до нея, само ако можеше да чуе тези мои ридания, сигурен съм, щеше да разбере какво изпитвам.
И реших да запиша моята музика и да й я пратя. Тя говори по-добре от мен, аз вече нямам думи.
И ако и тогава не ме допусне до себе си, поне да ми каже как да я изтръгна от сърцето си. Защото аз не мога да се справя сам. Влюбен съм, до доказване на противното.






Гласувай:
32



Следващ постинг
Предишен постинг

1. troia - Много
22.09.2012 16:06
ми хареса. Все едно бях там. Дали ще се съберат? Може би, до доказване на противното.:))
цитирай
2. krotalka - Не напразно се казва, че Любовта е сляпа!
22.09.2012 21:14
Чудесен разказ Хрис, искам продължение! С този отворен край, всеки може да си фантазира, как ще свърши....

Поздрави!
цитирай
3. miaa - Хубав разказ, Хрис! Поздравления!
22.09.2012 21:57
За любовта, няма обяснение,..нахлува, като ураган и превзема сърцето:))
цитирай
4. анонимен - Санде: Любов необяснима ...
22.09.2012 22:08
Хареса ми разказа. Сдържано, пестеливо, улвектелно и убедително за ... капризния, улисан и недоверчив читател.

Поздравления!
цитирай
5. injir - Много хубав разказ. Поздрави!
22.09.2012 23:31
Много хубав разказ. Поздрави!
цитирай
6. kostadin - ми хареса. Все едно бях там. Дали ще ...
23.09.2012 05:16
troia написа:
ми хареса. Все едно бях там. Дали ще се съберат? Може би, до доказване на противното.:))

Излез по улицата избери си един нещастен просяк и го вземи при себе си .Как си мислиш дали ще те вземе ,а ти него?
цитирай
7. studopor - Уоу!!!
23.09.2012 08:21
Много добро! Не знам дали това е истинска случка от живота ти, hristam или е художествено произведение, но и в двата случая е много, много добро!!! Точно заради такива постове дойдох в този сайт.
Докато го четях забравих да си пия дори кафето, а накрая все си мислех, че двамата ще се сЪберат. Когато това не стана в главата ми беше само "Зарежи концертите, човече! Зарежи групата!!! ВЪрни се в града и остани с нея!!!" Честно - ако това се беше случило с мен, щях да зарежа целия свят да вЪрви по дяволите и щях да остана с нея!!!
цитирай
8. hristam - troia - Много
23.09.2012 10:18
troia написа:
ми хареса. Все едно бях там. Дали ще се съберат? Може би, до доказване на противното.:))


Може би...аз вярвам в добрият финал! ;))
цитирай
9. hristam - krotalka - Не напразно се казва, че Любовта е сляпа!
23.09.2012 10:19
krotalka написа:
Чудесен разказ Хрис, искам продължение! С този отворен край, всеки може да си фантазира, как ще свърши....

Поздрави!


Ще трябва да помисля, но според мен тенденцията е - щастлива развръзка! :)
Благодаря, че беше тук! :)

цитирай
10. hristam - miaa - Хубав разказ, Хрис! Поздравления!
23.09.2012 10:20
miaa написа:
За любовта, няма обяснение,..нахлува, като ураган и превзема сърцето:))


Благодаря. Поздрав! :)
цитирай
11. hristam - анонимен - Санде: Любов необяснима ...
23.09.2012 10:22
анонимен написа:
Хареса ми разказа. Сдържано, пестеливо, улвектелно и убедително за ... капризния, улисан и недоверчив читател.

Поздравления!


Е, нееее...моите читатели не са такива ;))))

Винаги ми е приятно, когато разбера, че си бил наоколо!
цитирай
12. hristam - injir - Много хубав разказ. Поздрави!
23.09.2012 10:22
Благодаря ти. Поздрав от мен!
цитирай
13. hristam - kostadin - ми хареса. Все едно бях там. Дали ще ...
23.09.2012 10:25
kostadin написа:
troia написа:
ми хареса. Все едно бях там. Дали ще се съберат? Може би, до доказване на противното.:))

Излез по улицата избери си един нещастен просяк и го вземи при себе си .Как си мислиш дали ще те вземе ,а ти него?


Здравей :)
Не мисля, че сравнението е съвсем удачно. Моята героиня не е нещастен просяк, тя показва, че въпреки недъга си е човек с достойнство и гордост, който не желае да бъде в тежест никому. Но...когато става дума за чувства, кой знае какво може да се случи...
цитирай
14. hristam - studopor - Уоу!!!
23.09.2012 10:27
studopor написа:
Много добро! Не знам дали това е истинска случка от живота ти, hristam или е художествено произведение, но и в двата случая е много, много добро!!! Точно заради такива постове дойдох в този сайт.
Докато го четях забравих да си пия дори кафето, а накрая все си мислех, че двамата ще се сЪберат. Когато това не стана в главата ми беше само "Зарежи концертите, човече! Зарежи групата!!! ВЪрни се в града и остани с нея!!!" Честно - ако това се беше случило с мен, щях да зарежа целия свят да вЪрви по дяволите и щях да остана с нея!!!


Благодаря ти. Зарадва ме този твой ентусиазъм, и наистина ти желая да срещнеш своята голяма, луда, главоразбъркваща любов, която да те направи много щастлив! :)
цитирай
15. kostadin - ми хареса. Все едно бях там. Дали ще ...
23.09.2012 12:27
hristam написа:
kostadin написа:
troia написа:
ми хареса. Все едно бях там. Дали ще се съберат? Може би, до доказване на противното.:))

Излез по улицата избери си един нещастен просяк и го вземи при себе си .Как си мислиш дали ще те вземе ,а ти него?


Здравей :)
Не мисля, че сравнението е съвсем удачно. Моята героиня не е нещастен просяк, тя показва, че въпреки недъга си е човек с достойнство и гордост, който не желае да бъде в тежест никому. Но...когато става дума за чувства, кой знае какво може да се случи...


Нима нещастните просяци може някой да ги лиши от достойнство?
цитирай
16. hristam - kostadin
23.09.2012 12:40
Никой, освен те самите.
цитирай
17. kalin8 - Привет, Хрис!
23.09.2012 14:40
И на мен ми хареса!
Поздравления за чудесния разказ!
Б.
цитирай
18. kostadin - Никой, освен те самите. Преди да ...
23.09.2012 15:35
hristam написа:
Никой, освен те самите.

Преди да кажеш това дефинирай :
Що е това -достойнство
цитирай
19. hristam - kalin8 - Привет, Хрис!
23.09.2012 16:24
kalin8 написа:
И на мен ми хареса!
Поздравления за чудесния разказ!
Б.

Привет, Борис!
Благодаря ти :)
цитирай
20. hristam - kostadin - Никой, освен те самите. Преди да ...
23.09.2012 16:38
kostadin написа:
hristam написа:
Никой, освен те самите.

Преди да кажеш това дефинирай :
Що е това -достойнство


Тъй като аз вече очевидно съм го казала, дефинирай ти, щом ти е необходимо ;))
цитирай
21. hopfen - Разказ, като "полъх" от
23.09.2012 18:10
доброто старо време. А това момче, що не попита нас професионалистите в "давенето" на болки..."Някои в моето състояние се напиват, за да удавят болката."
алкохола не може да удави болката, той само я напоява и тя все по-голяма става, а музиката, ех музиката действа като обезболяващо но моментно, с много "станични" ефекти понякога достигащи фаза на абстиненция!
За тези които могат все още да боледуват от тази "болест" и успяват да задържат "болката":
Наздраве!
цитирай
22. hristam - hopfen - Разказ, като "полъх" от
23.09.2012 18:52
hopfen написа:
доброто старо време. А това момче, що не попита нас професионалистите в "давенето" на болки..."Някои в моето състояние се напиват, за да удавят болката."
алкохола не може да удави болката, той само я напоява и тя все по-голяма става, а музиката, ех музиката действа като обезболяващо но моментно, с много "станични" ефекти понякога достигащи фаза на абстиненция!
За тези които могат все още да боледуват от тази "болест" и успяват да задържат "болката":
Наздраве!


Винаги ми е приятно да кажа "наздраве" на човек, който е добре дошъл тук. :)
цитирай
23. kostadin - Никой, освен те самите. Преди да ...
23.09.2012 22:57
hristam написа:
kostadin написа:
hristam написа:
Никой, освен те самите.

Преди да кажеш това дефинирай :
Що е това -достойнство


Тъй като аз вече очевидно съм го казала, дефинирай ти, щом ти е необходимо ;))

Сигурно ще се разминем в определението.Думите са ни дадени за да се лъжем и недоразбираме.
Не знам какво е, та заради това те попитах ,но знам ,че като победим Егото си ще го проумеем.
цитирай
24. hristam - kostadin
24.09.2012 08:59
Не, не е точно така - думите са ни дадени най-вече за да се разбираме по-добре. Ако някои хора ги използват за друго - вероятно срещат...въпросното разминаване, за което ти споменаваш :)))
Ще ти кажа какво е достойнство - едно от най-положителните човешки качества, базирано на правилна самооценка и самоуважение. Егото не винаги предполага борба - това се случва, когато то пречи в нормалните взаимоотношения с околните.
Надявам се да съм ти била полезна :)
цитирай
25. kostadin - Все пак и ти не даде определение. ...
24.09.2012 09:27
Все пак и ти не даде определение.Това означава ,че не си разбрала какво те питам,а това показва ,че егото е взело връх и не смееш да си го кажешоткрито ,а се скри зад думите за някакви цености при човеците.
Дали борбата или желанията остават вътре в тебе и мене е без значение за задоволяване на егото.
цитирай
26. hristam - kostadin - Все пак и ти не даде определение. ...
24.09.2012 10:11
Ако това не е определение, не знам кое би било...Тоест аз ти дадох определение, а дали ти ще го схванеш и приемеш, е твое решение и съответно - твой проблем.
цитирай
27. kostadin - Сърдечно съм ти благодарен мило ...
24.09.2012 11:38
Сърдечно съм ти благодарен мило момиче.Често Егото е толкова голяма ,че даже не го забелязваме.

"Ще ти кажа какво е достойнство - едно от най-положителните човешки качества, базирано на правилна самооценка и самоуважение." Това не е дефиниция.
Положителните човешки качества са толкова много ,че просто всред тях достойнството не се забелязва.
А разказът ти съвсем не е лош!
цитирай
28. hristam - kostadin
24.09.2012 18:45
Защо мислиш, че не е дефиниция, не се обосноваваш. Достойнството не се забелязва ако не го проявяваш, няма да се забележи и добротата, нежността, грижовността, ако не ги покажеш. А и дори някой да не ги забележи, това не значи, че не съществуват. От теб зависи на кого, кога и как ще ги проявиш.
Сега пак ми напиши, че това не било дефиниция, понеже било едно от незабележимите човешки качества, и ще разбера, ще отказваш да мислиш, а просто проявяваш друго едно характерно човешко качество - инат. :))))))
Разбира се, че не е лош, пиша много добре. :)
цитирай
29. kostadin - Както и да е -ти не четеш какво си н...
24.09.2012 19:34
Както и да е -ти не четеш какво си написъла.Достойнството при наличие на Его е една величина ветропоказател .Тя е променлива във времето според ситуацията. Това не позволява хората да бъдат винаги човеци.
Ние всичките не покриваме критериите за достойнство ,защото винаги се нагаждаме.На всички изброени от тебе качества има противоположни ,които не ни липсват.За да различаваме доброто притежаваме и разбирането за зло ,което го прилагаме ,понякога даже под формата на достойно поведение.
най - простото определение е да бъдем винаги човечни,за сега и до сега това е било невъзможно да се изпълни даже и от будистите.
Примерза достойно поведение е животът на нашите клетки в тялото -те признават цялото и са признати от него безпрекословно.

Това което ти липсва е сгъстяването и съкръщаването при писане на къси разкази.Читателя трябва да има място за развиване на собственото си въображение.
По дълго шлифовай скъпоценостите на които си попаднала.
цитирай
30. hristam - kostadin
24.09.2012 20:25
Благодаря за препоръките, ще се възползвам. Благодаря и за отделеното време, но аз повече време не мога да ти отделя.
Всичко добро, заповядай отново, ако желаеш.
цитирай
31. kostadin - Единственото ни богатство е отр...
24.09.2012 22:10
Единственото ни богатство е отреденото ни от съдбата време.
Не отговаряй!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hristam
Категория: Изкуство
Прочетен: 4911777
Постинги: 1291
Коментари: 16864
Гласове: 59427
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930