Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.10.2016 15:12 - Влюбеният Вальо и Хелуин vs своенравната Марта или - кой харесва вещици
Автор: benra Категория: Лични дневници   
Прочетен: 8946 Коментари: 13 Гласове:
9

Последна промяна: 31.10.2016 15:25

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
защо, как, ама трябва ли, ама той не е български, осанна, разпни го, ама видиш ли...и т.н. и п.р. Значи.
Обичам да започвам изречения с "Начи", а пък изложенията, започнати по този дефинитивно аргументативен начин са си начи...напраооо, неам думи.
Та начи - тази нощ е Хелоуин. Онзи, хамериканският (дет не и баш хамерикански, ма това е друга тема) Хелоуин, дето навличаш одежди, които те правят по-красив, по-грозен, по-страшен, по приказен и за един ден от страшното си правиш страшен купон. 
Може би това е денят, в който ако ти кажат , че си голяма тиква, жив дявол или пък ужасна вещица си е направо комплимент. Не е комплимент обаче, ако ти кажат, че си родоотстъпник, предател, тъпанар, тъпигьоз и недай си Боже - не харесваш Слави Трифонов.

Всяка година по това време на годината, както и на 14 февруари, слушам как разни лели, като мен, размахват пръсти по тивито и викат - хелоуин, хелоуин, ама будителите, ами Левски и Раковски, защо ги забравихме?!? Де го Вазов, де го Пишурката...Виж за Багряна не споменават, щото тя още е спорна, пък и прекалено хубава била - по на вещица го докарва.
Та така - размахват пръсти и знамена и припомнят колко е важно да си патрЕот, ама не само да си, но и да го демонстрираш. ДА не пиеш хамериканско уиски, да не ядеш хамбургери, да не слушаш Скорпионс и в никаком случеям да не се маскираш на нещо различно от Динко или в краен случай - на рокер-чалгар.
Щото, видиш ли, подобни срамни празници като  Хелоуин и бай ти Вальо влюбеният, ни засенчват будителите, заличават ни ги. Така излиза.
И може и така да е, защото до такава степен сме си свили рамката, че вече не допускаме...усмивка. Това е - затворено сърце, отворена уста. Ако ме разбирате. 

Всъщност, начи, според мен - никой, ама псолютно никой,
НИКОЙ не може да ни вземе, заличи, засенчи, изтрие, напие.. будителите, единствено ние. С незнанието си, с непомненето, с безинтересуването.Защото те са нашите будители и ако не са успели, не успяват или пък не ще успеят да ни събудят...за какво говорим. Значи не сме заспали, нещо друго сме. И в този слчЕй и Вси Светии няма да ни помогнат.Великденският заек също. Дядо Мраз и Дядо Колета пък ептен, а за свети Валентин да не говорим - анатема, щото той влюбен и загубен - какво му разбира тиквата!


Аз лично и персонално имам един принцип в тоа живот - Никога, Ама НИКОГА не отказвам весели празници. НИКОГА, ама НИКОГА не отказвам малко забава и повече усмивка
. Пренаситила съм се на мразачество, на рушене, на събаряне, на деструкция. И много се кефя като видя мартеничка на ръцете на чуждоземските си приятели. И много се кефя да видя чуждоземец, облечен като кукер. Чули ли сте някой да ни анатемосва щото му връзваме конци по ръцете? Обичай...за здраве.
Между другото - нямам противи о по Сирни Заговезни да покарнавалествам, ама пусто ...тоя адет не ни е адет.

И за финал на това прочувствено споделяне един виц, който ми е много вери, баш любим:
Малкият Иванчо се прибира вкъщи умислен, нетипично умислен.
- Иванчо, сине, какво има - пита таткото, отпивайки от три пъти претаканата домашна сливовица и проверявайки дали туршийката е втасала
- Ми чудя се тате - какъв точно празник е тоя ХелУин, че нещо не ми е мноо ясен.
- Ама сине, сега тате ще ти го обясни. - примлясква компетентно родителят - Нали знаеш осми март?
- Да, тате, знам го 
- Е, сине, баш същия е и Хелоуин - пияни вещици обикалят улиците.

image



Гласувай:
9



1. panazea - Бенра , не знам как се е казвал някога Българския празник ,
31.10.2016 16:20
но по това време татко издълбаваше една диня , изрязвахме очи и уста , запалвахме една свещ вътре и ние децата се разхождахме с нея вечер по улиците на София.
Татко не ми обясни как се казва този празник , но със сигурност беше стар Български , за плашене на духовете и всичко нечестиво . Нещо като есенен празник за прогонване на злото . Да се знае , че татко не беше келт , нито там някакъв си , беше си чист българин .
Денят на Будителите си е също чист Български праздник и аз не виждам как едното пречи на другото! Първо изгонваш Злото , после Будиш заспалите ! Ами тези неща не си противоречат. Поздравлявам всички с празника , който им е по-душа ! Панацея
цитирай
2. tera - Преди година-две пътувам с трамвая (ха-ха пътувам с трамвай, за което Пишковица ме разконспирира навремето, ама ми е все тая :)
31.10.2016 22:57
Та там минаваме по Стамболийски на Опълченска и до Мола някаква хелоуинска агитка и едно момче в трамвая каза: "Ще празнувам Хелоуин, когато американците започнат да носят мартеници!

Ами добре го обобщи младежът. Това не е наш празник, някаква привнесеност. По принцип съм за празниците - колкото повече, толкова повече!

Днес ми звъняха на вратата до откат, но си имах по-важни занимания с кучаците и хич не ми беше до това. Ами нека се веселят децата, няма лошо, но пък лично аз това изобщо не го броя за празник. Даже писах и пост преди време, ще взема да го изнамеря за онагледяване. :)
цитирай
3. krassko - И се стискаш за няколко бонбона за децата
31.10.2016 23:25
tera написа:
Та там минаваме по Стамболийски на Опълченска и до Мола някаква хелоуинска агитка и едно момче в трамвая каза: "Ще празнувам Хелоуин, когато американците започнат да носят мартеници!
Ами добре го обобщи младежът. Това не е наш празник, някаква привнесеност. По принцип съм за празниците - колкото повече, толкова повече!

Днес ми звъняха на вратата до откат, но си имах по-важни занимания с кучаците и хич не ми беше до това. Ами нека се веселят децата, няма лошо, но пък лично аз това изобщо не го броя за празник. Даже писах и пост преди време, ще взема да го изнамеря за онагледяване. :)


Грях ти на душата.

ПП. Светът е едно голямо село и не разбирам защо да не празнуваме китайските, американските,
цитирай
4. tera - Ти пък къде отиде...
01.11.2016 00:17
Хич не ми беше до това, имах си по-важни неща за вършене.
Няма ли какво по-съществено да кажеш, та си се хванал за моя коменатар?!?
Ти колко бонбони раздаде на дечицата днес при това положение?

цитирай
5. krassko - Кое е по съществено будителите ли?
01.11.2016 01:30
А бонбони раздавах и шоколади за радост на децата...
Нима има нещо по важно от това да видиш радост в очите на децата.
цитирай
6. benra - panazea,
01.11.2016 09:32
Привет, привет! Докато те четях и на мен ми изникна някакъв детски спомен за фенери от дини и от тикви. Виж, споменът ми за карнавали по СИрни Заговезни е съвсем пресен и свързан с православни страни, в които тези традиции са съхранени. Аз лично имам потребност от празник, окйто не е строго каноничен, който предизвиква усмивка, веселие и провокира фантазията ми. В този ред на мисли, харесвам ХЕлоуин, не виждам проблем да се маскирам, издълбая тиква, прогоня духовете, злите и призова доброто. Може вещерски да звучи, но в никакъв случай не е в конфлект с потребността ми да разтворя книга, да посетя изложба, да вляза в храм.
цитирай
7. benra - tera,
01.11.2016 09:34
всичко е личен избор. Така го чувстваш, така го правиш:-)Истината е, че и аз не съм заредена с бонбони в тази вечер, но и в блока ми досега никой не е минавал. Това пък ме връща към едни соц спомени как на 1-ви януари ходехме да суровакаме и съседите ни раздаваха торбички с лакомства. Баба ми пък винаги има кутия с бонбони - в случай, че се отбият "децата". Т.е. подобни "табиети" са породени от човешкото общуване и изразните му средства, мисля аз, не толкова от някаква строга каноничност
цитирай
8. benra - krassko,
01.11.2016 09:36
Важното е да се празнува всеки ден, порявявайки добронамереност към света и околните - така ги разбирам нещата аз. Може някак философски и "Оммм" да звучи, но наистина силно ми липсва добронамереност и в делник и празник. И празниците, и празнуванията в общественото пространство ескалират в спорове, пререкания, обвинения, назидания...Иде м малко вповече негативизмът.Не ми е будителски
цитирай
9. joysii - Никога не може да се каже, че в някой ...
01.11.2016 10:03
Никога не може да се каже,че в някой празник има нещо лошо. Не пречи да се повеселим за Хелуин пъдейки злото.
Проблемът е, че празниците съвпадат. Ден на будителите е нещо свято, значимо.
Един умен възрастен човек ще намери начин да отбележи и двата-през деня ще е патриот, вечерта-вампир или вещица- няма лошо.
НО, някак болно му става на човек когато, като попиташ дете какво празнува на 1 ноември, то ти каже Хелуин. Ето тук трябва да внимаваме.
Поздрави,Бени.
цитирай
10. benra - joy,
01.11.2016 10:30
Привет, привет и на теб!Изключително много се радвам да видя отново толкова години хора тук. Това си е някак..събуждащо :-) ТА за съвпадането - не съвпадат никак при това. ХЕлоуин е в нощта срещу 1 ноември и обичайно самото му отбелязване започва на 31-ви, като, както видяхме и тази година, обикновено се напасва на съботно-неделните лежерни дни. ЗАщото в този "празник" има някаква лежерност, която в никакъв случай хората не приемат като датово застопорена. Важно е да имат повод, причина, да се повеселят по този начин. За мен това си е будителско отвсякъде.
цитирай
11. joysii - 10. benra
01.11.2016 22:52
Да, да, фактът,че имаме възможност да избираме, имаме свободата да споделим мнения, да празнуваме кой каквото чувства....това си е направо будителско-свободолюбиво, пробудено и волно.
Емоцията е важна.
Пак поздрави, Бени.:):):)
цитирай
12. kasnaprolet9999 - Хелуин не е американски празник, но ...
05.11.2016 00:08
Хелуин не е американски празник, но там го празнуват най-много. Той се празнува вечерта на 31 октомври и цялата нощ срещу първи. Вещиците после си лягат уморени и идва ред на другия празник, на народните будители, та не виждам къде е проблемът. Който каквото иска да празнува, кой каквото го влече, важното е че са по различно време и не се бият един друг. Някои се правят на вещици само в този ден, пък аз съм си вещица цяла година, нали съм родена в такъв ден, такава ми е закваската, какво да се прави, не мога да избягам от заложеното в програмата ми. Поздрави!!
цитирай
13. benra - пролет, привет:-)
06.11.2016 20:22
Скоро една приятелка беше пуснала много свеж виц в тая връзка :
Много объркващи тия привнесени празници, бее-лягаш си до вещица, събуждаш се до будителка :-)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: benra
Категория: Лични дневници
Прочетен: 4392197
Постинги: 739
Коментари: 12621
Гласове: 29486
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031