Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.03.2008 07:03 - Да я създам отново
Автор: hristam Категория: Изкуство   
Прочетен: 3892 Коментари: 27 Гласове:
2



Виж какво ще ти кажа, знам, че не съм мъдрец.
Малко изводи съм си направил, малко поуки съм си взел от тоя живот, защото бързах да го живея.
Едно нещо обаче разбрах със сигурност, и то чак сега, когато съм на петдесет и осем.
Че две години споделена любов си струват всичко изживяно. И преди, и след нея. И че въпреки живота, който водех, и въпреки това, че я изгубих, съм бил благословен, защото съм изпитал това.
Рисуването винаги е било всичко за мен. Започнал съм да рисувам още преди да се науча да пиша.
Завърших Академията, ама не питай как я завърших! Твърде тесни ми бяха рамките, твърде елементарно ми беше всичко, което преподаваха.Признавам, конфликтна личност съм. На няколко пъти за малко да ме изключат, но не успяха да пренебрегнат таланта ми. Излизах извън всякакви общоприети норми. И на поведение, и на рисуване.Не се съобразявах с никой и нищо.
И в личния ми живот беше същото. Два брака имах, преди да я срещна. И три деца. Бях лош съпруг и още по- лош баща.Не за друго- просто не присъствах кой знае колко в живота им. И те в моя.
Винаги съм бил като магнит за жените- имах купища любовници. Бях известен, млад, неуправляем- все качества, които привличат жените. Мислех, че още в зората на жизнения си път, имам всичко, което човек може да си пожелае.
И тогава я срещнах, преди две години. Беше дошла на моя изложба, искаше да ме поздрави.
Знаеш ли кое беше първото, което си помислих, когато се приближи.Невинност. Беше истинско олицетворение на невинноста и чистотата. Когато ме заговори, цялата пламна от смущение, а когато й подадох ръка да приема поздравленията й, тя я целуна. После хукна, а аз стоях като препариран и цяла вечер не можах да дойда на себе си.
Не ме разбирай погрешно. Не беше заради очевидното й преклонение пред таланта ми. Отдавна бях свикнал с това, славата не ме блазнеше, не за друго, просто вече я имах, за мен не беше нещо ново обожанието на почитателките ми.
Но нейното излъчване, тази невинност...Беше много млада, по- късно разбрах, че е едва на двайсет и три.
Точно за това не направих никакъв опит да я открия. Може да бях арогантен грубиянин и особняк, но си давах сметка, че да посегна на тази невинност би било равнозначно на престъпление.
Тя дойде сама. Едва бяха минали няколко дни от срещата ни в галерията. Каза, че ме обожава, от години. От години? Та тя беше почти дете, за бога!
Докато стоеше срещу мен, така...чиста и безпомощна, почти разплакана от силата на емоциите си, и не спираше да говори, толкова силно я пожелах, че ми прилоша. Вълна от ярост се надигна в мен,ярост срещу мен самия, толкова мощна и всеобхватна, че заглуши дори безумното ми желание да я имам веднага, тук и сега.
Разкрещях й се, нагрубих я, можех да я убия. Бях откачил напълно. Тя изтича навън разплакана.
И оттогава започна кризата в живота ми.
Почти не излизах от ателието, рисувах часове наред без да спирам, после късах всичко, абсолютно неудовлетворен от резултата. За пръв път ми се случваше.
Не исках да виждам никого. И себе си едва понасях. Бях започнал да пия повече, но губех връзка с действителността не само заради това. Някъде по това време жена ми се изнесе от къщи с детето. Не разбрах точно кога, защото така или иначе почти не се виждахме.
И една сутрин, помня тази сутрин, просто си дадох сметка, че трябва да я видя. Не мислех за любов, просто трябваше да оцелея.
Не беше трудно да я открия, и когато отидох в дома й, разбрах, че е на легло. Тъкмо се чудех дали е редно да я притеснявам, когато ми казаха, че ме видяла и иска да отида при нея.
Ти нали си виждал онази моя картина, "Бялата орхидея".
Започнах я същия ден. Защото това беше тя.
После започнахме да се виждаме всеки ден. Разбрах, че е с вродено заболяване на сърцето, и е цяло чудо, че е още жива.
Какво да ти кажа. Обожавах начина, по който...правеше всичко. Обожавах начина, по който ме обичаше. Обожавах я, и когато не правеше нищо, просто стоеше замислена и мълчеше.
Формалностите по развода уредих светкавично и безпроблемно и много скоро след това се оженихме.
Знаех, че няма да сме заедно още дълго. Сигурно затова изживявах всяка близост с нея така, сякаш беше вечна. Времето спираше за нас. А може би това се случва когато има пълна хармония между двама души.Не знам, не бях изпитвал това никога преди.
Малко преди да почине, се опита да ми говори за това. Мисля, че искаше да ме подготви. Но аз така и не можах да го приема...
Както и да е, след като тя си отиде, престанах да съществувам за известно време. Изключих напълно. Това беше втората голяма криза в моя живот, но в тоя случай можеше да е фатално.
Не само че пипвах четка. Почти не ставах от леглото. Не пиех, както първия път, но нямах и нужда от това за да не съм на себе си. Не се хранех. Жената, която се грижеше за почистването и ми беше като сестра, толкова години беше до мен, правеше и невъзможното, за да ме накара да хапна нещо.
Мисля, че исках да умра, без да го обмислям специално. Нещо в мен го искаше.
И тогава, една нощ, тя дойде и седна до мен. Каза ми, че иска да я нарисувам, такава, каквато я виждам сега.
"Помниш ли пътеката към нашата гора, в която се разхождахме?Помниш ли реката и мостчето? Това са най- красивите ни спомени! Нарисувай ги!"
Рисувах часове, до пълно изтощение, нахвърлях се на донесената храна, и започвах отново.
Вечер тя идваше при мен. И всяка вечер тръгвахме по нашата пътека в картината...стигахме до мостчето. Тя държеше ръката ми и беше истинска, кълна се, жива и топла.
После трябваше да се връщам, за да продължа да рисувам. И всяка сутрин започвах отново.
Мислиш, че исках да създам шедьовър ли? Поредния? Най- добрия?
Не! Исках да я създам отново.
И сега знам какво трябва да направя. Когато завърша картината, ще тръгнем двамата по нашата пътека, после ще минем по моста над реката, и ще влезем в нашата гора. И аз ще остана с нея завинаги.



Тагове:   Отново,


Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. cornflower - без думи
25.03.2008 08:04
без думи
цитирай
2. wonder - Чудно! :)))
25.03.2008 11:01
Хармонията в Любовта е единственото изживяване, което ни благославя с вечност!
цитирай
3. podlopioner4e - :)
25.03.2008 11:02
Tazi istoriq e pokartitelna... istinska li e?!
цитирай
4. krotalka - Присъединявам се към cornflower!. ...
25.03.2008 11:08
Присъединявам се към cornflower!. Липсват ми думи за да опиша как ме развълнува!
цитирай
5. hristam - cornflower
25.03.2008 12:00
...защото си усетила...
:)))
цитирай
6. hristam - wonder
25.03.2008 12:00
Така мисля и аз!:)))
Благодаря ти!:)
цитирай
7. hristam - podlopioner4e
25.03.2008 12:01
Ами...не бих се учудила!
Поздрав!:)))
цитирай
8. hristam - krotalka
25.03.2008 12:03
Знаеш ли, да си призная, и аз самата много се вълнувах докато я пишех!
А сега като споделяте, още повече!
Благодаря!:)))
цитирай
9. cefulesteven - Възхити ме плътния образ на героя, ...
25.03.2008 13:12
Възхити ме плътния образ на героя, умението ти да го направиш като жив. Той с нищо не е особен, за художник е даже твърде обикновен, но начина по който си го нарисувала го прави като жив и буди очарование.
цитирай
10. luben - Творецът е
25.03.2008 14:29
не рядко голям оптимист или долавя желанието на читателите за това... за оптимизмът, граничещ с най-хубавото в приказките - приказния край.

След като прочетох края се върнах в началото, където една мисъл толкова много ми хареса...това за споделената любов - хем е всеизвестна и банална, хем е хубава и топлеща като изгряващото слънце.

Ако за мъничко вляза с взлом (сори, Хрис) в героя...и аз ще искам да остана завинаги в "нашата гора", но знам, че няма да е така...но пък знам, че "нашата гора" ще остане завинаги в сърцето ми - в "нашето" място...

Просто споделям...
цитирай
11. nick22 - Оф,
25.03.2008 15:35
бе Христино как можа да напишеш нещо толкова спиращо дъха и толкова истинско... а?!
:-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))





БРАВОООО НА МОМИЧЕТО ! ! !
Алоха лоха :-)
цитирай
12. hristam - cefulesteven
25.03.2008 16:44
А какво значи "за художник е твърде обикновен"?
То вярно, хората на изкуството сме по- малко или повече необикновени, но моя герой май държи първенството!!!Е, нали си е мой...:)))))))))))))))
цитирай
13. hristam - luben
25.03.2008 16:50
Казал си го толкова добре, че няма нужда от това "сори,Хрис" ! Разбирам мисълта ти, но това е моят герой, а той е един много, много специален образ, и усещането ми, свързано с него, предполага именно такава развръзка на историята.
А нашата гора...предполагам всеки има по една такава, където се чувства най- уютно с любимия човек.
:)))
цитирай
14. hristam - nick22
25.03.2008 16:52
Ами защото съм пич!!!:))))))
И най- вече, Ники, защото ми идва отвътре. Ти също пишеш, знаеш как е.Какво да ти обяснявам?!:)))))))))))
Мерси, пак заповядай!;)
цитирай
15. luben - А...
25.03.2008 17:24
хич не исках да променям твоя герой!!! Просто изведнъж се появи един мой герой в твои дрехи, който си беше така хубаво до самия край, където малко моя герой ти изневери на тебе, поради което точно в самия край за много малко стана мой герой ;)))

Нашите гори са всъщност нашето сърце. Което, като има пламък (а той, даже понякога да е залязвал за мъничко) е наистина безкрайно уютно за тази двойка - ти и любимия ти.
цитирай
16. hristam - luben
25.03.2008 17:40
Опс, малко се пообърках...моят герой, твоят герой...
Но едно разбрах- това за изневярата. И то никак , ама никак не ми хареса! Моят герой не би го направил , все пак дължи ми малко уважение, за бога, нали съм си направила труда да го измисля, все пак!!!
Да,да, да...нашите гори са нашето сърце. Може би е така. А може би не е само сърцето...
Знае ли някой?;)
цитирай
17. luben - Така де
25.03.2008 18:06
но когато дадеш живот на един герой ... той понякога си тръгва по своя път (те това нарекох изневяра, да знаеш - не е тръгнал по мъже ;)))) ), като не забравя създателката си.

Леко кривване ... абе ... нали знаеш, че има твърдения, че леките кръшкания заздравяват връзките ;))))
цитирай
18. hristam - luben
25.03.2008 18:15
Знаеш ли, може и да си прав. Наистина тръгва по своя път. И всеки го приема по различен начин, струва ми се, защото го пречупва през своето виждане за нещата.
И ...ами...бих се радвала да е така!
Много бих се радвала!!!:)))
цитирай
19. luben - Не знам дали си се замисляла
25.03.2008 19:01
защо дадени филми и книги се харесват на много хора. На множество хора, които ако опознаеш, ще откриеш огромно количество несъвместимости.

Наблюдавал съм този феномен по мрежата - бил съм много време в различни групи/клубове и съм се озадачавал. Но не бе това основното - исках да ти кажа, че в един момент (или в различни такива) всеки започва пречупване на героя/героинята/ситуацията през своята призма и през своя мироглед (нещо, което споменаваш и което ме подсети да споделя тази си мисъл). И когато даденото произведение е достатъчно универсално да даде живот на множество такива пречупвания се получава шедьовър, или поне много харесвано от много различни хора едно произведение.

Изкуство. Необяснимо. Като любовта. Примерно. :)
цитирай
20. hristam - luben
25.03.2008 19:09
Разбира се, че съм се замисляла. И споделям твоите разсъждения- само ако го няма интереса към дадена идея, сюжет, герой, само тогава няма да го има това пречупване през призмата на различните виждания.
И това дава живот на едно произведение, наистина!
И сякаш това не стига, ами понякога го прави и безсмъртно!
Като...любовта. Примерно.:)
цитирай
21. luben - Значи
25.03.2008 19:21
почваме реклами по телевизията - за да привлечем интерес. "От днес до края на месеца - ще и се насладите на половин цена... след 8 вечерта - за 0 стотинки до 8 сутринта"

Реклама за ...

Любовта.

Примерно ;)
цитирай
22. hristam - luben
25.03.2008 19:30
:)))
Не бих я рекламирала на половин цена.;)
Всъщност мисля, че и без това интереса ще бъде ГОЛЯМ!!!
Даже ми хрумна току- що, че аз бих я рекламирала точно по този начин- ето нещо много скъпо, което не бива да се рекламира на половин цена!И въпреки това всеки може да си я позволи!
Така че, какво чакате още??? :)))))
цитирай
23. assssss - Хриси,
25.03.2008 20:48
любовта е нещо голямо,но...
Другото име на Бог е любов,сам Бог е безкрайна любов,нямам какво повече да добавя.

Благодаря ти за прекрасния постинг.Поздрави.
цитирай
24. hristam - assssss
25.03.2008 20:52
Твоите коментари винаги ме вълнуват!
Аз ти благодаря!:)))
цитирай
25. luben - О, съгласен...
26.03.2008 08:14
аз просто подхвърлих идейката за рекламиране ;))) Разбира се, че за Нея може да се каже на двойна, тройна цена, но пък ... да се наблегне на качеството...и на това, че всеки може да си я позволи, ако обаче инвестира всичко от себе си ;))))

А не мислиш ли, че Тя може да се рекламира и от хора, които са постоянно абонирани за Нея ? ;))))
цитирай
26. hristam - luben
26.03.2008 09:28
Т.е. такива, които перманентно не са на себе си !?? :)))))))))))))))
Може ами, даже си мисля, че те биха били идеалните рекламни агенти !;)
:))))))))))))))
цитирай
27. luben - Супер
26.03.2008 11:46
остана само да си уточним процентите с теб, както и копирайтите :)))

Мисля, че блогът ти е прекрасно местенце за събиране на идеални рекламни агенти :) След това е въпрос на дребни уточнения :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hristam
Категория: Изкуство
Прочетен: 4910375
Постинги: 1291
Коментари: 16864
Гласове: 59427
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930