Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.02.2009 12:02 - Искам да се влюбя
Автор: hristam Категория: Изкуство   
Прочетен: 7917 Коментари: 56 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Не помня от кога съм в това състояние. По принцип съм ведър човек и рядко изпадам в мрачни настроения. Изглежда обаче това не е настроение, защото продължава твърде дълго.
Никога не съм се чувствала самотна, макар че общувам с малко хора. Това си е мой избор. Многото контакти ме изморяват и изнервят. Разделите никога не са ме изваждали от релси, макар да са ме натъжавали. Не че съм преживяла много раздели, всъщност, като си помисля, най-тежко преживях раздялата с най-близката си приятелка, когато се устрои в чужбина. И досега ми липсва ведрото й присъствие, макар да се чуваме редовно.
Малко неща се случиха в живота ми от тогава. Срещнах се и се разминах с различни хора – с едни се наранихме взаимно, с други намерихме общ език и останахме добри познати. Никога не съм намирала пълно удовлетворение във връзките си, не съм се вкопчвала в идеята, че искам да споделя живота си точно с този мъж, и като се замисля, май никога не съм се влюбвала. Може би съм се увличала, изпитвала съм страст, дори съм обичала, но като че ли повече съм позволявала да бъда обичана. Не мога да кажа за себе си, че съм черногледа, но от един момент започвах да се дразня от някои незабележими до този момент дребни неща в поведението на мъжа до мен. Втренчвах се точно в тях, и правех всичко възможно да ги изкарам на бял свят, сякаш за да докажа и на него, и на себе си, че не сме един за друг. След което се оттеглях с чувство за добре свършена работа, и се затварях в добре познатата уютност на монотонното ми ежедневие.
Но напоследък не се чувствам добре там, не разбирам защо. Нищо не се е променило в живота ми. Защо тогава не мога да спя по цяла нощ, измъчвана от неясно безпокойство, и когато настъпи новият ден, едва намирам сили да пристъпя в него?
Работата никога не ми е тежала, с колегите се разбираме чудесно, но сега дори мисълта за нея ме потискаше. Правех усилия да не показвам унилото си състояние и да повдигам духа си, но някак не успявах да се впиша в обикновено ведрата атмосфера и това ставаше все по-очевидно. Колегите деликатно се опитваха да разберат причината, а аз се оправдавах първо със зимна депресия, после с пролетна умора. Докато един ден не реагирах твърде остро на една дружеска закачка, подхвърлена от близък колега, което го изненада и наскърби, макар да се опита да го прикрие. Това ме накара да си дам сметка, че съм пред нервен срив. И докато се опитвах да му се извиня, не по-малко объркана от самия него, реших, че трябва да направя всичко възможно да се взема в ръце и да се измъкна от дупката, в която се намирах. Собствения ми свят се разпадаше пред очите ми, а аз стоях отстрани като пасивен наблюдател, и се саморазрушавах. Малко по малко.
Сетих се за това, което ме беше посъветвала една моя позната за моменти като този.
- Вземи един лист, начертай линия по средата, и от едната страна напиши това, което си постигнала досега – беше ми казала мъдро тя – Всичко, което считаш за свой успех, за нещо положително в живота си, било в личен, или в професионален план. А от другата страна – всичко, което все още не си, но желаеш да постигнеш. Това помага, ако не за друго, поне за да подредиш мислите си, когато в тях настъпи хаос и се чувстваш объркана.
Уф, не знам дали е добра идея, унило си помислих, докато седях загледана в белия лист. Мисълта за постигнатото до сега ме потисна още преди да докосна химикалката. Моите връстнички отдавна имаха семейства, радваха се на децата си, а някои от тях – и на завидната си кариера. Аз обичах професията си, ласкаех се от уважението на хората, с които работех, но това изчерпваше всичките ми амбиции.
Нещо подобно се случваше и в личния ми живот – харесваше ми усещането да съм търсена, желана, приласкавана, но незнайно защо обвързването с някого не ме блазнеше особено.
И какво от това, ядосах се сама на себе си, хората са казали – по-добре сама, отколкото зле придружена. Вероятно просто още не съм срещнала Човека. Също като Диоген, помислих тъжно, и си налях чаша вино. И без това ако се самообвинявах, нямаше да си помогна много, нали. По-добре да се стегна, и наистина да помисля. В края на краищата това, че имам свое кътче в този свят, че имам работата си, близките до себе си и приятелите – малко на брой, но искрени, това нима беше толкова незначително? Не трябва ли да се чувствам добре дори само от това, че съм здрава, жизнена, харесвана, и колкото и малко да е постигнатото от мен, то е постигнато единствено благодарение на собствените ми усилия.
Сигурно близките ми ще се окажат прави, помислих, докато си досипвах още вино, вероятно проблема е, че съм твърде критична – и към себе си, и към мъжете. Може би точно това трябва да напиша – черно на бяло – какъв точно мъж бих искала до себе си. Обаче съвсем честно. Ясно е, че всички си мечтаем за принца, но аз бих се опитала да бъда реалистка.
Красавец? Как пък не. Това означава да си вземеш беля на главата. Такива мъже по принцип са безкрайно суетни и по правило – неверни. Няма как да е иначе, твърде голямо изкушение са.
Умен? Непременно. Хайде поне – интелигентен, това е задължително условие, за да е налице едно пълноценно общуване между нас.
С много добро материално състояние? Желателно, но не на всяка цена. Стига да е достатъчно интелигентен и амбициозен. Тогава винаги има шанс да постигне нещо повече.
Замислих се, и посегнах да си сипя още вино. Виж ти, почти бях пресушила бутилката. Само така, изкисках се гласно, ето го лекарството против депресия. Само да не прекаля и да изпадна в другата крайност – старомоминско самосъжаление плюс тежък махмурлук. Но засега се чувствах в чудесно разположение на духа, даже се сетих за още едно допълнение, което ме развесели, и старателно написах – „Верен”.
После се изкикотих на глас. При положение, че жените определено имат числено превъзходство и при това не малка част от тях са едрогърди блондинки със свободно поведение, няма да е зле да погледна по-трезво на нещата. Тоест напълно достатъчно би било той да съумява да ме кара да се чувствам единствената за него – най-желаната и обожаваната. Горкият, помислих си, никак няма да му е лесно, като знам що за образ съм. Голям ум трябва да е наистина! Опитах се да се изсмея гласно, но кой знае защо се разплаках.
Посегнах към бутилката вино, напълно отчаяна от себе си, но тя се оказа съвсем празна. Хрумна ми, че ако си събера мислите и се опитам да напиша поне едно-едничко нещо, което наистина искам да постигна, ще се почувствам по-добре. Не помня дали успях да го направя, защото когато се събудих, навън вече се разведеляваше и установих, че имам страхотен махмурлук. Почти нямах спомен за предишната вечер, и заедно с празната бутилка се наканих да хвърля и листа до нея, но нещо привлече погледа ми. В графата”Какво искам да постигна” все пак бях успяла да напиша нещо. „Искам да се влюбя”.
Глупаво, нали, кой си поставя поставя подобни цели изобщо? Със сигурност виното беше причина за това. Но докато отивах на работа, въпреки ужасното главоболие открих, че правя нещо, което отдавна не бях правила. Усмихвах се.




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. cefulesteven - Много мисли ми минаха през главата ...
18.02.2009 12:27
Много мисли ми минаха през главата докато те четох, при това те четох бързо, грабна ме драмата, изповедта на героинята ти, исках да разбера миг по-скоро какво се случва с нея, макар от заглавието да е загатнато. И пак подвеждаш, което си е майсторство.
Първо си помислих: "Обичливите хора, тези за които живота е обич, отдадени са на тази обич, най-трудно се влюбват", но финала с последните думички ми провокира други мисли. Ще те чета пак и пак.

И чувствен и мъдър разказ.
цитирай
2. marsi13 - С пожелание винаги да се усмихваш от ...
18.02.2009 12:29
С пожелание винаги да се усмихваш от Влюбеност!Можеш да се влюбиш в толкова много неща!Усмихнат ден от мен!
цитирай
3. tomich - Ами, главоболно е такова състояние...
18.02.2009 12:38
Ако всички жени правеха подобни самооценки, мъжете едва ли биха им изневерявали. Впрочем, обратното твърдение също е вярно.
Лощото е, че всички се самооценяваме твърде късно...
цитирай
4. hristam - cefulesteven
18.02.2009 13:06
"Обичливите хора, тези за които живота е обич, отдадени са на тази обич, най-трудно се влюбват"

Всяка твоя дума носи мъдрост, Стеф, познавачо на човешки души.

А ти да не си мислиш, че аз не те чета? ;)))
цитирай
5. hristam - marsi13
18.02.2009 13:08
Едно още едни правдиви думи, които ме накара да се усмихна. Да, тайната е да си влюбен в живота. Тогава можеш да заразиш с това и околните. :)

Красив да е денят ти! :)
цитирай
6. wildrose - !!!
18.02.2009 13:12
!!!
цитирай
7. hristam - tomich
18.02.2009 13:13
Има неща, за които никога не е твърде късно. Освен ако ти не решиш, че е така. ;)))
цитирай
8. hristam - wildrose
18.02.2009 13:27
:)))
цитирай
9. luben - Тази сутрин
18.02.2009 14:30
не съм попълвал графите ;) Добре, че ме подсети да извадя таблицата ;))
цитирай
10. tomich - Да, права си, но... наполовина ;)
18.02.2009 14:34
Точно затова става късно, защото един от двамата решава...:)))
цитирай
11. hristam - luben
18.02.2009 14:44
Аз така правя, много е ефикасно. Запиши, да не забравиш ;))
цитирай
12. hristam - tomich
18.02.2009 14:46
Ха, когато се отнася до теб, не е редно някак някой друг да решава. Струва ми се. Или греша? ;))
цитирай
13. luben - Ами
18.02.2009 14:51
като забравя да отворя таблиците? Добре, че не забравям да те погледна теб, а ти винаги напомняш важните неща ;)
цитирай
14. kasnaprolet9999 - Бъди сигурна, че това скоро ще ти се случи и си отваряй добре очите.
18.02.2009 14:52
Ти вече си задала програма на подсъзнанието си, то ще направи останалото. Кагато бях на 23 г. на своя рожден ден бях сама и в подобно настроение. Голямата ми любов завърши с катастрофа, опитите ми да я заменя с нещо друго не дадоха резултат, точно заради моята критичност и за нежеланието ми да обичам. Лежах си на дивана в къщи и този лист ми беше в главата. Изведнъж си казах, ама защо съм седнала да се самосъжалявам, предстоят ми толкова хубави неща. Остава ми година до завършване на ВМЕИ, ще имам професия, нова работа, тепърва ще създавам семейство, деца, та животът тепърва започва, а аз съм оклюмала нос. Мъже хубави колкото искаш около мен, но ще избера този който най-много ме обича, пък току виж че и аз успея да се влюбя отново. Тогава нямаше такава литература и за Луиз Хей никой не беше чувал. Така без да знам си създадох програма и само след два дена тя заработи, бях поканена на рожден ден от един добър приятел, който след година ми стана съпруг.
Отначало бях много дива и го подложих на голям тормоз, но той ме изтърпя и ме моделира по свой начин с много любов. Имаме си две момченца и вече 30 г. сме заедно и още се обичаме. Да, разказах ти всичко за да разбереш, че много неща първо се моделират в главите ни, а после стават действителност, от нас зависят много неща.
цитирай
15. hristam - luben
18.02.2009 15:06
Аха. А ако забравиш и да ме погледнеш - тогава вече работата ти е спукана! ;)))))
цитирай
16. hristam - kasnaprolet9999 - Бъди сигурна, че това скоро ще ти се случи и си отваряй добре очите.
18.02.2009 15:09
О, благодаря ти за споделеното, оценявам това. Но аз само разказвам от името на моята малко пообъркана в емоциите си героиня.

Що се отнася до мен, моето естествено състояние е състоянието на вечна влюбеност. Има толкова красота наоколо, как да не е влюбен човек! :))))))
цитирай
17. cefulesteven - "Обичливите хора, тези за ...
18.02.2009 15:14
"Обичливите хора, тези за които живота е обич, отдадени са на тази обич, най-трудно се влюбват"

Благодарение на разказа ти си направих този извод. И доколкото ми позволяват наблюденията на живота, мисля, че май наистина е така.
цитирай
18. hristam - cefulesteven
18.02.2009 15:22
Постоянно се учим един от друг, нали. Радвам се, че успяваме.
цитирай
19. kasnaprolet9999 - още по-добре, но има ли значение,
18.02.2009 16:05
важното е идеята, надявам се все на някой да е от полза, защото само с теории не е достатъчно, друго си е да го провериш практически, при мен се получи несъзнателно, докато Луиз Хей набляга на съзнателния подход към задаването на такива програми.
цитирай
20. hristam - kasnaprolet9999
18.02.2009 16:20
Със сигурност ще е от полза. Това им е хубавото на тези коментари, че дават възможност на много хора да ги четат и всеки да си направи своите изводи.

И аз като една същинска Луиз Хей призовах към съзнателен подход към решаването на проблема. Колко далновидно! :)))))
цитирай
21. dmitriiradoslavovich - Извинявай, но много искаш "...
18.02.2009 18:16
Извинявай, но много искаш "Голям ум трябва да е наистина!" и дрън-дрън та пляс, слез на земята. Нито света, нито никой в него не му пука как се чувстваш. Зарежи лиготенето, човек е отделен от другите, като тяло, като душа - ражда, живее и си умира сам. Свиква се с това и се продължава. И не ме обвинявайте в тролстване, така го чувствам, така и говоря ...
цитирай
22. hristam - dmitriiradoslavovich
18.02.2009 18:32
А така, Мите, не е лошо човек да говори точно това, което чувства. Въпросът е да чувства.
Поздрав! /и само някой да е посмял да те обвини! ;)))/
цитирай
23. dmitriiradoslavovich - съвет
18.02.2009 18:39
влюби се в себе си :) помага наистина, пък и живота е по ценен от любовта, дишай колкото се може по дълго
цитирай
24. hristam - dmitriiradoslavovich
18.02.2009 18:44
Съвет от мен, Мите /понеже аз винаги съм влюбена, тоест - разбирам ги тия работи ;)))/. За да изпиташ пълноценно това чувство, важно условие е да обичаш себе си. А живота без любов, момко, е като планета без въздух. Ти можеш ли да живееш на такава планета? А да дишаш можеш ли?
цитирай
25. dmitriiradoslavovich - ами както можеш да прочетеш живея :)
18.02.2009 19:02
ами както можеш да прочетеш живея :)
цитирай
26. hristam - dmitriiradoslavovich
18.02.2009 19:10
Виж, не искам да звуча много крайно, но струва ми се, че и най-смислено живеният живот без любов се обезмисля. Един ден, надявам се да разбереш това. И да ти хареса. ;)))
цитирай
27. dmitriiradoslavovich - разбрал съм го, приел съм го, сега ...
18.02.2009 19:26
разбрал съм го, приел съм го, сега гледам да го забравя, че ще минат дните в преследване на любов, вместо на по-земни цели :) има си хора за всичко и за любов ще се намерят предполагам. И за пример ще ти дам един май приятел вече 31та гони, никога не е имал приятелка, но човека по едно време си е казал стига, не мога да живея повече така. Сега спокойно си преживява и не го интересуват "наболелите" въпроси, работи си там нещо, отдава се на хобита. И умее да разсъждава правилно и да отстоява позицията си - дори пред жени :) Аз не съм този приятел - на 24 съм, но мисля, че постъпва разумно.
цитирай
28. dmitriiradoslavovich - Много мъже са живели и са умрели е...
18.02.2009 19:29
Много мъже са живели и са умрели ергени, без да оставят потомство. Някои от тях гений на науката или изкуствата, или политици. Не им зачерквай живота така уверено :)
цитирай
29. hristam - dmitriiradoslavovich
18.02.2009 19:30
Да преследваш любовта едва ли е нужно. Всяко нещо, в което започнеш да се втренчваш прекалено, заплашва да се превърне във фикс идея и наистина може да те съсипе. Тя сама те намира, когато му дойде времето. Така че твоят приятел вероятно наистина е едно разумно момче.
цитирай
30. hristam - dmitriiradoslavovich - Много мъже са живели и са умрели е...
18.02.2009 19:32
Което съвсем не означава, че не са обичали. И че на са били обичани. ;)))
цитирай
31. mamas - Хрис,
18.02.2009 19:51
тъй като знам, че това е проблем само на лирическата ти героиня, няма да те съветвам нищо. Просто ще те поздравя за поредното ти съвършено творение. Прегръдка с обич.
цитирай
32. hristam - mamas
18.02.2009 19:53
Ние с теб, Славе, едва ли се нуждаем от съвети в тая посока. ;)))

Благодаря ти, прегръдка :)
цитирай
33. elfieta - Поздрави за силния разказ. . . пр...
18.02.2009 20:10
Поздарви за силния разказ...прочетох го на един дъх и се замислих...май и аз като героинята ти трябва да взем листа...виното го имам :)
Искам и аз да се влюбя...да обичам и това да е споделено. Дали някога това ще стане?....оптимизмът ми е отишъл на кино...
цитирай
34. annamolly - И аз искам!
18.02.2009 20:12
Благодаря ти Хрис, за хубавия разказ :)
цитирай
35. papadok - Най-правилното желание
18.02.2009 20:17
За съжаление то е желание, а не решение. Поздрави
цитирай
36. hristam - elfieta
18.02.2009 20:19
Опитай. Но не прекалявай с виното. ;))) Поне махмурлука можеш да си спестиш. :))

Не позволявай на оптимизма си това. Докато се харесваш ти самата, винаги ще има хора край теб, които да те оценяват и харесват. И се усмихвай колкото може по-често, за да си още по-красива ;))
цитирай
37. hristam - annamolly
18.02.2009 20:21
И аз на теб, с усмивка :)
цитирай
38. hristam - papadok
18.02.2009 20:24
Да, да, но понякога е нужно да го осъзнаеш. Тоест да осъзнаеш, че имаш нужда точно от това.
цитирай
39. tomich - hristam, не грешиш
18.02.2009 20:54
Когато се отнася до мен, не е редно някой друг да решава проблемите ми :) За съжаление не всичко зависи от един човек...особено, когато проблемите са общи.
Харесах постинга, защото героинята ти провокира размисли, предполагам у много хора...
Приятна вечер!
цитирай
40. papadok - Абсолютно правилно.
18.02.2009 20:55
Както винаги си права, когато мислиш еднакво с мене;)
цитирай
41. hristam - tomich
18.02.2009 20:59
Разбирам те добре. Има неща, които зависят от двама, и сам не можеш да направиш много. Но това не означава, че спираш да обичаш, нали.Не бива да означава това. Дори ако си изгубил нечия любов...

Хубава вечер и на теб :)

цитирай
42. hristam - papadok
18.02.2009 21:00
То е само защото ти мислиш еднакво с мен. Когато имаш проблясъци на мъдрост, разбира се. :)))))
цитирай
43. eleonoraknyazheva - :)
18.02.2009 22:19
Дойдох, прочетох, оцених. Поздрави.;)))
цитирай
44. galinabg - Както винаги увлекателно!
18.02.2009 22:19
И....да бъдем влюбени:))))Настина....
цитирай
45. hristam - eleonoraknyazheva
18.02.2009 22:23
Заповядай! Винаги си добре дошла :)
цитирай
46. hristam - galinabg
18.02.2009 22:38
Едно добро пожелание! ;)))
цитирай
47. dmitriiradoslavovich - да бъдем влюбени, но и любени :)
19.02.2009 00:17
да бъдем влюбени, но и любени :)
цитирай
48. hristam - dmitriiradoslavovich - да бъдем влюбени, но и любени :)
19.02.2009 10:09
Има си хас да е иначе! :)))
цитирай
49. bnight - страхотно
19.02.2009 11:39
Страхотно произведение напомня ми на една приятелка мисля че и тя се чувства по същият начин. Като цяло много точно описа чувствата на геройнята но колко по-лесно щеше да бъде ако знаехме какво искаме. А при дамите често се стига до крайноста да ме обичат или да обичам а самото чувство на влюбеност е толкова различно от искрената обич че двете неща едва ли има как да вървят ръка за ръка. Както и да е дано жените се научат че за да се влюбят трябва първо да се научат да обичат и едва тогава да търсят кой да обичат. Много приятен разказ както винаги Хрис.
цитирай
50. hristam - bnight
19.02.2009 11:41
"Както и да е дано жените се научат че за да се влюбят трябва първо да се научат да обичат и едва тогава да търсят кой да обичат"
Хм,хм...само жените ли? ;)))

Усмихнат ден! :)
цитирай
51. luben - Работата - как да е
19.02.2009 13:12
важното е банковата сметка или някое предпазно средство да не е...
цитирай
52. sofiya - ....Ах, и аз искам!
19.02.2009 17:09
Много хубав разказ - и правдив...
цитирай
53. hristam - luben
19.02.2009 17:33
Виж за тези неща не мога да гарантирам ;))))
цитирай
54. hristam - sofiya
19.02.2009 17:35
Не си казала - не си се влюбила! Напоследък много поръчки заваляха. Май ще трябва да свирна на амурчето да действа по-енергично със стрелите :)))
цитирай
55. luben - Е - като
20.02.2009 12:51
не можеш - не можеш. Важното е, че не забравям да те поглеждам. А е ясно, че и ти хвърляш по някой поглед... ;)
цитирай
56. odette - Who do you need? Who do you love, when ...
04.03.2009 00:09
Who do you need? Who do you love, when you come undone? Отговорите са важни, за да разбереш квинтесенцията на катарзиса и дали си заслужава да го преминеш. Водата винаги се избистря,но дъното никога не е същото.
Все едно да се намираш в галерията на чувствата си и да ги извикваш по име, за да се убедиш, че не грешиш, когато ги обрисуваш извън нея.
Или да напишеш на лист хартия отговор на въпрос, за който ти е нужна библиотеката на живота.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hristam
Категория: Изкуство
Прочетен: 4911685
Постинги: 1291
Коментари: 16864
Гласове: 59427
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930