Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.03.2009 17:03 - Не се сърди
Автор: hristam Категория: Изкуство   
Прочетен: 3974 Коментари: 22 Гласове:
0

Последна промяна: 28.03.2009 17:12

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Виж сега, всичко ще ти кажа, обаче обещай, че няма да ми се сърдиш...много. Случи се абсолютно спонтанно, както повечето неща при мен, а ти винаги си казвал, че в това ми е чарът. Чакай де, не бързай, ще започна съвсем отначало, за да схванеш идеята.
Нали знаеш, че още като дете обичах да съчинявам разни истории и пописвах стихчета .Не знам дали помниш онзи, младия учител по литература, дето се беше амбицирал и направи кръжок за ей такива малки генийчета като мен. Много на сериозно ме вземаше тоя човек, бях му любимка, защото от сърце се забавлявах с идеите, които ни подхвърляше и включвах въображението си на макс. А знаеш какво става в такива случаи, чел си ме достатъчно.
Именно той беше човекът, който реши, че моята поезия трябва да бъде популяризирана на всяка цена, и лично занесе мои стихове в редакцията на най-четения местен вестник. Беше въодушевен много повече и от мен, че и от близките ми, когато ги видя публикувани. Аз някак си не можах да се заразя от всеобщия ентусиазъм, имах други интереси, и след като завърших напълно зарязах писането. Е, понякога си спомнях с умиление за тези юношески писателски изблици, но пък кой ли не е опитвал да пише в тази възраст? На някои им се получава по-добре, при други е просто мил израз на бушуващи емоции и хормони.
Както и да е, вече бях завършила висшето си образование, работех по специалността си и в ума ми имаше всичко друго, но не и поезия, когато открих един литературен сайт, съвсем случайно. Просто се ровех из нета, опитвайки се да залъжа скуката. Зачетох и ми стана интересно - беше пълно с всякакви публикации, и неусетно, в течение на няколко дни все намирах време да надзърна там и да попрочета по нещо. Усетих как интереса ми нараства и как провокира нещо в мен, което смятах за отдавна отминало.
Така че се регистрирах и отначало плахо, а след това все по-уверено започнах да пиша. Странно усещане беше - тръпнещо, гъделичкащо. Възбуждащо. Беше ми не по-малко забавно от открития флирт с приятни мъже, които знаят как да ухажват. И в повечето случаи - много по-удовлетворяващо.
Познаваш ме добре, за да знаеш колко са ми били интересни хората винаги. Това виртуално местенце се оказа много удобно позиция, от където можех да наблюдавам и да събирам впечатления. Кой знае защо нямах много недоброжелатели, като цяло тези, които посещаваха моя блог бяха по-скоро дружелюбно настроени. Вълнувах се искрено от такива, които ми казваха, че са се регистрирали само за да ме поздравят, или пък че сами опитват да пишат под влияние на четеното при мен. Веднъж се разплаках от личното съобщение на една жена, която ми сподели как един мой разказ и й повлиял до такава степен, че преосмислила някои свои постъпки и това променило живота й. Странно, но при мен така и не се появи нито един анонимен читател, а други хора, с които се сприятелих споделяха, че анонимните са истинско бедствие.
Разбира се, имаше и критично настроени, това е съвсем естествено. Честно да ти кажа, понякога критичните коментари ми бяха по-интересни от възторжените хвалби, и бих се радвала да са повече, ако измежду тях се срещаха повече добронамерени. Но за жалост повечето си бяха дребнаво злостни и безмислено заядливи, дори брутални. Винаги и навсякъде е имало и ще има хора с комплекси, а се оказа, че нетното пространство е един чудесен начин да ги развихриш с пълна сила.
Така че не успях да се подразня от подмятанията, че съм толкова популярна и четена заради добре изглеждащата моя снимка в профила ми. Ами да, добре изглеждам, вроятно трябва да се извиня за това и да наведа виновно глава, след което да си сменя снимката с тази на баба ми. Примерно. За да не дразня някои господа с вида си, а други - да не разсейвам, докато така упорито се опитват да ме четат, въпреки че намират написаното от мен за не дотам интригуващо.
Тогава се появи и още един вид "доброжелатели". Тези, дето предлагат щедро помощта и услугите си. Професионалнисти отвсякъде. Четат, редактират, дават съвети, готови да помогнат по всякакъв начин - учтиви, благоразположени, почти мъдри. Обаче - мъже. И всички до един търсят освободената, интелигентна, добре изглеждаща жена, може би не точно в този ред. Да ги пита човек за какво им е точно тя, когато това, което искат могат да си го получат и от не чак дотам интелигентно девойче с приятна външност, стига да е достатъчно сговорчиво. Е, за тяхна изненада се оказа, че аз не съм. По-скоро бях наивна, от тези смешни хора, дето все търсят да видят бяло там, където другите виждат само чернилка. Както и да е, човек се учи най-често и най-ефикасно от собствените си грешки. Така че реших да се абстрахирам напълно от подобни "примамливи" оферти - с приятели дори се шегувахме, че ако ще приемам нечия протегната ръка от тук нататък, то тя ще е само женска.
И тогава ми хрумна тази идея. Бях чувала, че има хора с по два и повече профила. Така че реших да опитам и аз. Междувременно бях започнала да публикувам и на други места, където бях напълно анонимна, и за моя радост - хората харесваха нещата ми. Знаеш колко обичам да експериментирам, най-вече затова го направих. Смених напълно самоличността си. Започнах да пиша под ново име и под ново лице. И...използвах твоя снимка. Знаех си, че няма да ти хареса, но моля те, не прибързвай. Другият ми профил беше от името на старата ми леля, със съответната снимка, разбира се.
Е, можеш ли да познаеш какво се случи? Леля ми е свадлива стара мома, мъжемразка до мозъка на костите си, и това й е изписано на лицето - просто струи от нея. И в най-чаровната си възраст не е имала толкова кандидати за познанство, колкото сега, откак ползвам нейна снимка. Един лекар, един бивш учител и двама инженери, все възрастни и улегнали хора. Нямат думи да изразят възхищението си от таланта й, учителя е просто неудържим. Мисля, че здравата е хлътнал. Ами, разбира се, че няма и дума да й кажа - направо ще побеснее, нали я знаеш. Макар че друга на нейно място би се възползвала като нищо от ситуацийката.
А що се отнася до мъжкия ми профил с твоята снимка...какво да ти кажа. Виж, не исках да е снимка на популярен актьор - красавец, щеше да е твърде скучно. Онази твоята от последната ти фотосесия, където си със секси разкопчаната риза и небрежно брадясал ми е любима, така че използвах нея. Не разбирам защо ме гледаш така - всъщност нищо лошо не се е случило. Получавах по десетина съобщения на ден. Не подозирах, че из нета е пълно с толкова жадни за общуване момичета и жени. Някои са наистина прелестно наивни, чак сърцето ме болеше от милото им флиртуване. Други са доста смели - изглежда са с повече опит, или просто знаят какво търсят. Има и такива, които просто са зажадняли за малко топлинка, и отчаяно им се иска да вярват, че могат да я получат от един мъж, който пише толкова добре, колкото изглежда. Появиха се и няколко амбициозни млади поетеси, готови очевидно на всичко, за да получат благоразположението ти и височайшото ти внимание. Само да поискаш, веднага мога да ти ги покажа. Пощата ми е пълна с купища женски снимки, някои са направо убийствени, казвам ти.
Но има едно момиче, пише наистина страхотно. Напомня ми за мен, когато бях на нейната възраст, само дето е още неуверена и малко несигурна, иначе се справя много добре. И знаеш ли - довери ми се, напълно, а аз се чувствам безкрайно отговорна и страшно се вълнувам, когато ми иска съвет и когато усещам, че мога да й помогна. Само че има един голям проблем и наистина не зная как да се справя. Влюбена е в теб.




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. teenconfessor - уау
28.03.2009 17:14
и защо реши от всички, точно на нея да дадеш шанс?
цитирай
2. hristam - teenconfessor
28.03.2009 17:17
Познай! ;)))

Всъщност героинята ми ясно го казва - напомня й за нея самата, когато е била на нейната възраст. И пише страхотно.
цитирай
3. cefulesteven - Мила родна, блогърско - интелек...
28.03.2009 17:19
Мила родна, блогърско - интелектуална картинка. Тук е мястото на най-"готините мъже", на най-изисканите арбитри на изящният вкус, на най-възвисените недоразбрани интелектуалци, тук е цветът на вековете, тук е и най-железния критерии "щом ти пишеш за цици: кич е, щом аз пиша за цици: печено е", тук са най-несправедливо натирините и пренебрегнати от читателската публика гуру-та и гуреси, духовни водачи и народни вождове, всички мъже са много потентни, всички жени са много желани, тук е райската градина на многото съвети и доброто отношение "ако си в отбора ни", а ако си хубава, при това талантлива жена, ако просто съпреживяваш изкуството и се излива от теб, това което ще последва си е смях през сълзи.

Много, много добре, както винаги, Хриси. И знаеш ли, неудобно ми е да ти го пиша, колкото и да е искрено и макар да се познаваме достатъчно добре, за да знаеш, че е искрено и все пак далеч по-убедителни, заради увереността си, изглеждат описаните категории в разказа ти. И поискат ли да ме изкарат неискрен, ще го направят.

Поздрави.

цитирай
4. hristam - cefulesteven
28.03.2009 17:24
Ти знаеш по-добре от мен, Стеф...ти знаеш ;))
цитирай
5. teenconfessor - Хм..
28.03.2009 17:26
Да де! Но хората са различни - ако за него пък не е от значение дали жената пише добре, а примерно пее, или нещо такова. Някак си нещата са си строго индивидуални и едва ли могат да бъдат нагласени.
Леко е объркано и няма много да задълбавам, но искам да кажа че и твоето писание е един вид доказателство за това, че в нета хората са способни да се влюбят повече в същността на човек отколкото във външния вид. Което е пак нещо като заблуда, за тези които не могат да преодолеят несъответствията във външния вид, т.е. АЗ :D хахахах

Хубав текст :)
цитирай
6. cefulesteven - teenconfessor
28.03.2009 17:45
"че в нета хората са способни да се влюбят повече в същността на човек отколкото във външния вид. "

Така си мислех и аз, сега не си мисля така. Има си поведенчески модели, те са като дрехите. Изявяват се най-вече те, също тъй както и в живота, същността е скрита под тях.

И за жалост, рай е на лицемерието. И на самозванците. И честно, съпреживявам героинята, като истинска е и не ми се иска да премине през всичко това през което е преминала, но е неизбежно.
цитирай
7. djgator - hristam
28.03.2009 19:05
Поздравления Хриси!
Познато ми е всичко за което си писала, знам и повече- но нали знаеш, че тук и мониторите имат уши.. :)))))
Ще ти разказвам по другия канал :)
цитирай
8. hristam - djgator
28.03.2009 19:14
Аха. И използвай паролата ;)))))))
цитирай
9. djgator - hristam
28.03.2009 19:26
Сова, сова - как ме чуваш - тук сокол1, сокол1 :)))))
Кокошката влезе при пилетата, повтарям при пилетата - има 36 яйца :)))))))))))))))))))
цитирай
10. hristam - djgator
28.03.2009 19:31
Сокол1, тук е сова. Чувам те перфектно, време е да разкудкудякаме пилетата...упс, яйцата...уф,кокошките :)))))))) /май не ставам за конспиративна дейност/ ;)))
цитирай
11. papadok - Леле, леле, леле..
29.03.2009 09:46
Това откровение, изповед, новинка от репертоара ти, или що беше:)
Виж- зная, че искаш добронамерени критики, почти съм сигурен, че ти харесват и възторжените хвалби, но това тук е толкова истинско, че не ми се коментир, отпрашвайки ни към едното, ни към другото. Приеми, че на човек понякога му е приятно да прочете нещо, без да може, или дори без да иска да преобразува създадените настроения в думи, удачни за коментар. Така. Просто да го прочете и да ти каже само едно- Поздрави!
Та-поздрави на освободената, интелигентна, добре изглеждаща жена, може би не точно в този ред;)))). Ама не съди чак толкова строго хората де, ми те са си просто хора. Дадени са им две очи, не само за да могат да си видят, де са им очалките, но и да могат да ги използват посля. А използвайки ги, кво са виновни, че се заглядат -я по дамската си снимка, я по мъжкият ти профил. Ми от грешки сме и хора правим:))))) Никой, никога не може напълно да избяга, нито от пола си, нито от пристрастията си. И това е добре. Даже много добре, защото именно на невъзможността да се абстрахираш от тези неща, създават красота и позволяват на други да възприемат тази красота. Те ни правят причастни, всеки от своята си позиция. Тези нещица, правят светът шарен и цветен. Иначе е спокойно, но скучно. А скуката-това е един от ликомете на онази с косата. Може би един от най-подлите ликове.
А, нали не ми се коментира, да не забравя да напиша- Поздрави;)))
цитирай
12. thedarkangel1977 - добре че ви има вас "творците'...
29.03.2009 10:16
kym 7 do 10 - хухуху... поне ме размсяхте :)
ако не съм го казвала досега в блога на цефу, или в твоя - добре че ви има вас "творците', иначе блог.бг би се превърнал в скучен кошер - жалки опити за политически коментари, или коментари на журналисти и политици... тийнейджърски глупави дневници, презентиране на песни и класации и дотам...
а с "писатели" е много по-интересно... интелектуално... :)
цитирай
13. hristam - papadok
29.03.2009 11:12
Я, колко типично мъжки коментар на едно типично женско ...хм...споделяне. :))))) Че коя съм аз, за да съдя хората? Просто изказвам гласно някои свои наблюдения. И се надявам да не скучаете междувременно - да ви е пъстричко и шаренко! ;)))
цитирай
14. hristam - thedarkangel1977
29.03.2009 11:14
Да, да...какво би бил блога без писатели /упс, къде ми са кавичките/. Абсолютно благодатни обекти за всякакви интересни коментари. И интелектуални, и не чак толкова. Абе както дойде! :)))
цитирай
15. djgator - hristam
29.03.2009 11:56
Здравей драга :) Вчера ни пропадна конспирацийката, но не се отчайвай - шифровчиците работят :)
Пази се- вече имам нови "приятели".. и всеки който одобрява моята борба е техен враг. Ще трябва да прикриваме факта че си допадаме като стил на разсъждение и да се крием :)
..дано никой не ни е чул .. шшштт! :)))
Усмихнат ден Хриси, аз отивам на СПА :)
цитирай
16. papadok - да ви е пъстричко и шаренко! ;)))
29.03.2009 12:27
радвам се, че има хора като тебе Хрис, които могат да правят пъстричкото и шареното.
Благодаря ти за цветовете и шаренийката, която подаряваш на такива като мене.
цитирай
17. hristam - djgator
29.03.2009 15:34
А това за СПА вероятно е за заблуда на врага / аз отивам да разшифровам тайния код/. ;))))

Заявявам напълно конспиративано, че аз вас не ви познавам и нямам нищо общо със стила ви на разсъждение. Така че измивам си ръцете като един Пилат и безгрижно си подсвирквам. ;)))
цитирай
18. hristam - papadok
29.03.2009 15:35
Слънчице, ако не е твоята топла усмивка, има да чакаш моята пъстротийка...;))))
И обратно :))
цитирай
19. bovari - След последния ред.......
29.03.2009 19:43
си спомних за играта"Не се сърди, човече":))) Хубава игра, децата се учат, че живота(както играта) е малко хазартна игра, в която късмета играе не малка роля, и в него и най-добрата стратегия винаги може да се провали, защото зависиш от другите:)))
След последния ред се замислих и за още нещо...
Поздрави, hristam!
цитирай
20. hristam - bovari
29.03.2009 19:46
Интересно е, че си забелязала това за играта. Мислех за това сходство, и точно за това избрах заглавието по този начин.
Чудесно е, че съм те размислила. Благодаря ти и хубава вечер :))
цитирай
21. lubara - Е не ми казвай, че това на снимката не ...
30.03.2009 13:04
Е не ми казвай, че това на снимката не си ти!
цитирай
22. hristam - lubara
30.03.2009 18:05
Е, аз съм де. Нали туй приказвам... ;)))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hristam
Категория: Изкуство
Прочетен: 4910849
Постинги: 1291
Коментари: 16864
Гласове: 59427
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930