Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.05.2013 10:42 - Когато рисува сърцето
Автор: hristam Категория: Изкуство   
Прочетен: 1482 Коментари: 4 Гласове:
17


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Беше объркана, а напоследък и малко изплашена. Нямаше обяснение за това, което й се случваше.
Рисуваше вече толкова години, и след като завърши Академията картините й се радваха на голям успех, имаше и няколко самостоятелни изложби.
В личния й живот нещата също бяха съвсем нормални – омъжи се почти веднага след завършването си за човек внимателен, мил и грижовен, който й осигуряваше всичко необходимо, за да се чувства защитена и закриляна. Е, вярно, не беше онази бурна главозамайваща любов от розовите книжки и сапунените сериали, но това никога не й бе липсвало. Имаше верен приятел до себе си, човек, комуто да се довери напълно, това беше най-важното.
Доскоро притежаваше и майсторството на добрия художник, но от известно време бе започнала да губи уменията си по необясними за нея причини. Прекарваше двойно повече време пред платното в опит да реализира идеите си, а резултатите не я удовлетворяваха, собствената й необяснима посредственост я изнервяше до крайност, и то най-вече защото не можеше да я разбере.
Беше чувала и чела за творческите кризи, неизменна част от живота на всеки творец. Но зад всяка от тях стоеше някаква лична или житейска драма, нещо повече или по-малко разтърсващо, което неминуемо даваше отражение върху изкуството на твореца.
При нея обаче всичко беше спокойно, чак до монотонност, нямаше дори особени емоции и вълнения.
Реши да сподели своя проблем с мъжа си – може би двамата заедно щяха да намерят някакво решение. Той внимателно я изслуша, а после бащински я целуна по челото:
 - Милото ми момиче, защо се тревожиш толкова за това? Сигурно е нещо временно, но и да не е, знаеш, че печеля достатъчно добре, за да не ти липсва нищо. Можеш да не се докоснеш повече до четката, ако искаш. Можеш просто да се наслаждаваш на живота и да се забавляваш. Защо измъчваш прекрасната си главица с такива неща?
 - Но...- искаше да му каже, че именно рисуването е целият й живот, но думите му попречиха на нейните да се излеят. Винаги бе смятала, че той разбира колко й е важно да твори, че това не е просто хоби, развлечение, а необходимост за нея. Винаги бе вярвала, че за него не е малката сладка красавица, с чиято външност да се гордее като с поредната си скъпа придобивка. Беше убедена, че той разбира и харесва в нея човека-създател, твореца, одухотворената личност с огромен творчески заряд.
А сега получаваше просто няколко мимоходом подхвърлени думи, които почувства като снизходително потупване по рамото. Може би това е неговият начин да ме успокои, примири се тъжно тя, все пак той не е особено емоционален. Но нещо все пак липсваше – какво и тя не можеше да определи, само усещаше празнината в себе си.
Реши да потърси съвет от старият си професор от Академията. През годините на обучение си бяха станали много близки, за нея той беше не само добрият учител, а един много мъдър ментор, нейният водач не само в света на изкуството, но и в живота изобщо.
Още преди да позвъни забеляза некролога на входната врата, и сърцето я заболя – още един прекрасен човек си беше отишъл от този свят. А тя, неговата най-добра ученичка, дори не беше разбрала за това, че е починал. Очите й плувнаха в сълзи, и тъкмо се готвеше да си тръгне, когато жената на професора я видя и я повика.
 - Помня те, ти беше неговата любимка! – усмихна й се възрастната жена и я покани да влезе.
Тя се почувства неловко – толкова време не се беше обаждала поне да се поинтересува за здравето на стария си учител.
 - Не се притеснявай, миличка – гальовно й каза старицата – Това е живота – човек се износва, изхабява се като стар механизъм и спира да работи. Но мъжът ми постигна много, до последния си миг беше полезен и уважаван, и , знаеш ли, много беше горд с твоите успехи!
 - Наистина беше най-добрият и мъдър човек, когото съм познавала, и точно за това днес дойдох. Имам нужда от съвет. – каза младата художничка, и понеже старата жена я предразположи, разказа й за проблема си.
 - Мисля, че знам кой може да ти помогне – каза й тя, след като я изслуша. – В ателието сега работи един художник, който е учил в чужбина. Млад е, но много талантлив, преди да почине мъжът ми много ми говореше за него. Дори и в момента е в ателието, ела да те запозная с него!
Първото чувство, което изпита, когато го видя, беше недоверие – не бе по-възрастен от нея, може би дори по-млад, какъв съвет би могла да получи от човек, който едва ли имаше повече опит от нея.
Беше интересен мъж, с малко екзотична външност, което силно я развълнува, но тя не си даде сметка за това в онзи първи момент, когато се запознаха. Отдаде смущението си на прекалено прямия му, пълен с неприкрито възхищение поглед, когато той пое ръката й. Каза й, че отскоро е тук, но вече е разгледал някои от платната й.Тя почти затаи дъх в очакване на оценката му, но той не каза нищо повече за тях, а направо я попита защо е дошла. Едва прикривайки разочарованието си, отначало несмело, а после все по-уверено тя му разкри болката си и това, че е искала да се посъветва с професора.
 - И идея си нямам на какво се дължи – вдигна рамене тя безпомощно – Надявах се той като човек с много опит да успее да ми помогне, защото няма видима причина...
Младият мъж я погледна замислено.
 - Но няма и страст, нали – тихо каза.
Тя се размърда неловко в стола – какво общо може да има страстта с това, помисли си.
 - Това е, което се набива в очи в картините ти. При цялото съвършенство на форми и цветове, въпреки идеално оформените композиции и добрата техника това определено липсва.
 - Аз...никога не съм мислила, че...
 - Че е от такова значение ли? – той повдигна вежди – Не само че е от такова значение, тя прави от рисунката картина, вдъхва й живот! Ела! – хвана ръката й той и я поведе към вътрешността на ателието, където стояха картините му, покрити с платно.
 - Разгледай ги! – отметна платното той.
Не беше виждала такова нещо досега, а бе добре запозната с най-големите шедьоври на художественото творчество. Не беше просто майсторска техника, нито само прецизно подбрани цветови съчетания и нюанси. Не беше и просто усещането за светлина и въздух, за движение и простор.
Изваяните фигури живееха свой собствен живот върху платното, дишаха, любеха се, откриваха се за света, разсъбличайки не само собствените си тела, а сякаш и душата на този, който ги разглежда – толкова силно бе въздействието им. За първи път виждаше толкова открита и страстна еротика, при това не открито показна, а изразена в мамещата извивка на сочните устни, в малката, случайно плъзнала се къдрица, в страстната, ала едва загатната сянка на напъпващата плът.
Нещо повече – и пейзажите, които разгледа, също носеха този заряд – бяха истинска експлозия от цветове, вулкани, изригващи страст и омая.
Бурята от емоции в нея беше толкова мощна и всепоглъщаща, че тя едва дишаше от вълнение. Имаше чувството, че изживява най-пълното си отдаване, истински духовен оргазъм, който разтърси цялата й същност.
Очите му се усмихваха, когато се обърна към него, беше забелязал огромното й вълнение.
 - Прекрасно...- събра дъх колкото едва да промълви това. Все още имаше усещането, че току-що е правила любов, най-страстната и всеотдаваща от много време насам.
 - Сега разбра какво имам предвид, нали? – той хвана ръката й и я разгледа. – Имаш чудесни ръце, изящни пръсти, родена си да рисуваш! С очите си видях, че можеш много! За това ти предлагам да поработим заедно – и двамата имаме какво да споделим, да научим един от друг. Какво ще кажеш?
Тя започна да ходи в ателието всеки ден. Отначало беше плаха и несигурна, чувстваше се скована, но той успя да я предразположи, намери най-точните думи, беше внимателен и търпелив и най-важното – напълно искрен и непосредствен. Понякога дори не рисуваха, просто разговаряха за какво ли не, той беше неизчерпаем извор на всякакви истории и каква ли не информация, беше й забавно и уютно с него. Постепенно стана по-смела с четката, усещаше все по-голяма увереност, и това скоро даде първите положителни резултати.
 - Мисля че е време – каза й той една сутрин – да започнеш нещо сериозно, върху което напълно да съсредоточиш всичките си усилия.
 - Отдавна мечтая да нарисувам портрет на любимия ми мъж – усмихна се тя – още откакто се оженихме, но...Мисля, че сега ще се получи!
Толкова й се искаше да го изненада, че беше решила да го направи тайно от него, по една негова снимка. Много смело начинание, знаеше си, но пък вече се чувстваше достатъчно уверена в себе си, имаше чувството, че ръцете й са станали вълшебни, толкова силно бе вдъхновението й.
И все пак работи много дълго време, докато получи това, което искаше, извайваше толкова търпеливо всеки детайл, че минаваха часове наред, преди да усети някаква умора и изнемощелите й пръсти да изпуснат четката. А когато завърши картината беше толкова изморена, че успя само да я покрие с платното и се прибра в къщи с приятната мисъл за предстоящата изненада, която готвеше на съпруга си.
Беше много развълнувана на другата сутрин когато го повика да му я покаже. Откри с трепет картината, но върху платното не беше портрета на съпруга й. Пръстите й бяха изваяли образа на младия художник.




Гласувай:
17



1. injir - Жената има нужда от любим, а не от ...
25.05.2013 10:50
Жената има нужда от любим, а не от приятел. :)
цитирай
2. анонимен - Където няма страст, нищо не се по...
25.05.2013 21:09
Където няма страст, нищо не се получава, но когато има не се знае какво ще се получи. :)))
цитирай
3. kafalov - no coment
25.05.2013 21:51
ima takava rubrika v Euronews
цитирай
4. sande - Поздрави, Христам!
26.05.2013 08:43
Изкуство не може да се твори без любов, страст, сълзи и кръв.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hristam
Категория: Изкуство
Прочетен: 4908458
Постинги: 1291
Коментари: 16864
Гласове: 59427
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930