Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.10.2008 18:21 - Подаръкът
Автор: hristam Категория: Изкуство   
Прочетен: 4869 Коментари: 24 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Гледах я, седнала на пейката в парка, и не можех да повярвам на очите си. Не бях я виждал повече от двайсет години. Моята голяма любов.
Бяхме още ученици, почти деца, когато започна всичко. Що бой съм отнесъл заради нея! Беше най-красивото момиче в цялото училище, и, разбира се, винаги в центъра на вниманието. А аз полудявах от ревност, ако някой друг я доближеше, ревнувах я дори от приятелките й. Исках цялото й внимание само за себе си.
Бях много емоционално и буйно момче, лесно се палех и много не му мислех, само тя успяваше да укроти дяволите в мен. Беше достатъчна само една нейна усмивка, и аз се разтапях, напълно забравил яда си.
Имахме планове след като завършим училище да кандидатстваме заедно, тоест тя искаше да учи, а аз просто следвах желанията й. Всъщност единственото, което исках, беше да се оженим, колкото по-скоро, толкова по-добре. Стана ясно обаче, че родителите й заминават на работа в чужбина, и естествено тя отиваше с тях.
Първата ми мисъл беше, че ще замина с тях. Разбира се, много скоро ми стана ясно колко наивна е тя, и тогава ми хрумна друго спасително решение – щях да отида при нея малко по-късно. Когато започна работа и си позволя да бъда по-самостоятелен.
Но живота имаше други планове за нас. Може би аз не успях да се справя навреме, кой знае. Само че година и половина по-късно един ден тя ми заяви по телефона, че се е сгодила. И добави, че нямала друг избор, така било най-добре за всички.
Не казах и дума, тогава и да исках, нямаше да мога. Това беше единственото, от което се боях – да не я загубя, и точно това ми се случваше. Опитах да го преодолея, все си мислех, че ще се справя – не бях нито първия, нито щях да съм последния, който изживява подобно нещо. Не се справях добре – тя беше постоянно в мислите ми, и не знаех какво да направя, за да я изтръгна от там. Една вечер установих, че едно порядъчно количество алкохол може да се справи чудесно с този проблем, и от тогава започнах да пия. Знаех, че след това е още по-зле, но вече не можех да спра, не виждах смисъл. Пиех не само за да престана да мисля, пиех, за да престана да съществувам.
Някъде по това време се появи и моят ангел-спасител. Момичето, което по-късно стана моя съпруга. Беше сестра на едно от момчетата от компанията – дребничка, мълчалива, с пронизващ остър поглед изпод светлите буйни къдри. Толкова беше хлътнала по мен, че беше готова да ме пребие, за да ме измъкне от дупката, в която се бях наврял. Всъщност направи го съвсем буквално, когато веднъж й казах да ме остави на мира. Разфуча се като побесняла котка, и въпреки, че беше една шепа човек, направо ме смаза с яростта си. След което ми изкрещя едно такова „обичам те” и се разплака толкова безпомощно, че се почувствах съвсем съсипан и обезоръжен. Чак ме заболя сърцето.
Малко по малко, благодарение на силната й воля и голямата й любов, започнах да се връщам към света, все едно се раждах отново. Тя ми помогна да започна да виждам, да чувствам, научи ме отново да обичам.
Дари ме с две прекрасни деца и с усещането за топлина, уют и нежност. Бях доволен от живота си такъв, какъвто е, и не бих го заменил за нищо, само че...само че сега мислите ми се блъскаха из главата ми като полудели птици, а сърцето ми сякаш се канеше да изскочи през гърлото. За това не успях да обеля и дума, когато тя ме забеляза, стана от пейката и ми подаде ръка:
- Здравей, позна ли ме?
Не беше за вярване, но времето сякаш беше спряло за нея. Как можех да не я позная – беше същата красавица, само дето хубостта й бе станала по-женствена, по-зряла, и замайваше като сладък аромат.
- По работа ли си тук? – беше единственото, което успях да скалъпя, докато се чудех как ли изглеждам в нейните очи. Бях качил поне двайсетина килограма от тогава, и косата ми беше останала наполовина.
Усмивката й обаче грееше срещу мен с предишната момичешка свежест и невинност, и пак ми подейства по стария начин – усетих, че грейвам и аз.
- Ами да, по работа. Но непременно държах да те видя! Ако не си зает...
Зает ли? Едва ли би могла да избере по-подходящ момент от този. Жена ми беше заминала вчера при болната си майка, децата бяха на море с приятели. Бях изцяло на нейно разположение, и й го казах.
- Ще бъда тук цяла седмица – засия тя щастливо насреща ми – и бих искала да посетя всички места, на които толкова обичахме да ходим заедно. Помниш ли? – хвана ме под ръка и надникна усмихнато в очите ми – И искам да ми разкажеш всичко за себе си! Боже, от кога не сме се виждали!
Вечеряхме в малък, уютен ресторант, и не можехме да се нагледаме един друг, и да се наприказваме. Разказах й за семейството си, за децата, вече поотраснали, за работата си. Тя ми каза, че се развела преди няколко години, сега живеела сама, чувствала се спокойна и щастлива – имала чудесен дом и работа, както и добри приятели. После, както си му е реда, се отдадохме на спомени, а спомените ме накараха да се почувствам толкова странно...Докато се разхождахме край реката изпитах неудържимо желание да я докосна, да усетя топлината на тялото и устните й. Стреснах се от силата на това привличане, и сигурно щях да го преодолея, ако тя сама не се беше сгушила в прегръдките ми. Нямаше нищо по-естествено от това, сякаш ръцете ми бяха копнели за този миг през всичките тези години. Тялото ми я жадуваше с онзи едновремешен плам, който нито времето, нито живота ми бяха успели да намалят. С безпогрешният усет на любящ мъж улових и нейната страст, и веднъж усетил силната хармония помежду ни, не исках да я изпускам от ръцете си.
Нито за миг не изпитах каквито и да било угризения през всичките тези седем дни, които преживяхме заедно. Беше истинско вълшебство, божи дар, за който не бях и мечтал. Не мислех за това какво ще бъде утре – за мен съществуваше само сега и тук, настоящето, в което бяхме заедно. Разговорите с жена ми и децата бяха кратки и делови не защото ме караха да се чувствам неловко, а защото ме откъсваха от усещането за нея. Припомняха ми действителността такава, каквато вече не исках да я приема – реалност без нея до себе си.
Същата вечер я гледах как заспива в прегръдките ми, и не аз, устните ми сами шепнеха:
- Не искам да те изгубя отново. Не съм готов да те изгубя отново. Как да те задържа при себе си?
Тя се усмихна в съня си, а очите ми се напълниха със сълзи. Не бях плакал досега, но сега не можех да удържа болката си.
- Кажи ми, как? Как да те запазя за себе си...
- Но аз съм тук, скъпи – усетих нежната й целувка, а когато през сълзи погледнах лицето й, видях вместо него лицето на жена си. Усмихваше се щастливо. – Знаех си, че много ще ти хареса!
Бавно идвах на себе си, все още без да разбирам каквото и да е.
- За какво говориш? – попитах, втренчен невярващо в нея. Още не можех да приема, че това наистина е тя.
- Подаръка ми за рождения ти ден, миличък! „Една незабравима седмица с любимата” – пълен пакет, с всички екстри, от фирмата дадоха гаранции за сто процентова реалност на изживяването. Нали все нямаме време за си организираме една ваканция заедно... – тя ме целуна и допълни – Хайде, като се разсъниш ще ми разкажеш подробно! Нямам търпение!




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. cefulesteven - Да, натам върви телевизията на б...
12.10.2008 18:32
Да, натам върви телевизията на бъдещето. Изживяване на мечтите ни в реално време, пълно преливане между реалност и проекция.
Дали ще ни отнеме повече отколкото ще ни даде, въпрос е, но освен психологическа историята ти е и прогностична.
цитирай
2. hristam - cefulesteven
12.10.2008 20:01
Не думай. Макар тук да не става въпрос за телевизия, а за закупуване на малко "мечтана" реалност.

Дано се окажа лош пророк! :)))
цитирай
3. hristam - li4kata
12.10.2008 20:02
Ъъъ...това с Маруся да не е някакво кодово наименование? Съжалявам, дай напътствия, че да се ориентирам за шифъра. :)))
цитирай
4. hristam - gre6nicata
12.10.2008 20:03
Благодаря ти! :)))
цитирай
5. papadok - Ей-обещавам,
12.10.2008 20:29
вече първо да чета края- ма много ме объркваш:)))
цитирай
6. hristam - li4kata
12.10.2008 20:34
Ахаааа...! Гледал ли си тая комедия с Еди Мърфи, дето той беше син на заможния владетел на екзотична държава, и заминаваше в Америка? Мисля че се казваше "Пристигане в Америка". Та това възклицание е от една от любимите ми сцени във филма.
Не че има нещо общо с това за което си говорим...просто лаф да става! :)))
цитирай
7. cefulesteven - hristam
12.10.2008 20:37
Става въпрос за технологична джаджа която пресъздава на първо място визуални образи, макар и с всички останали усещания. По такава чудесия се работи и днес от доста години насам. Някой ден най-неочаквано ще изникнат прототипите й.

Иначе освен антиутопия разказа си е и психологечски. Любящата жена "подарява" чрез себе си, любовта си мечтаната. Тя си мисли, че е мечтаната, за жалост не винаги е така. Не нея дължа сладките си съновидения възлюбения, а се събужда разочарован пак при нея.

За щастие не е винаги.

цитирай
8. hristam - papadok
12.10.2008 20:37
Това е, защото четеш отгоре-отгоре, знам го по себе си. Ако искаш да си в час все ще ти се наложи да попрочетеш повечко. Краищата ми обикновено крият малка изненада, та не ти препоръчвам да започваш от тях. Ако изобщо искаш да започнеш от някъде, де . ;)))
цитирай
9. hristam - cefulesteven
12.10.2008 20:49
"Става въпрос за технологична джаджа която пресъздава на първо място визуални образи, макар и с всички останали усещания. По такава чудесия се работи и днес от доста години насам."
Ма ти как се докопа до тази информация? Пък аз мислех, че това е строго засекретено...:)))))) шегичка, Стеф, доловил си това в разказа, което беше водещата ми идея - за разминаването. Колко често се случва...
цитирай
10. hristam - zabavnata
12.10.2008 20:50
За жалост. А иначе този подарък е изглеждал толкова примамлив! ;)))
цитирай
11. cefulesteven - hristam
12.10.2008 20:57
Как съм се докопал:) Колко пъти съм споменавал, че съм Полицай с космически пълномощия:)
цитирай
12. bovari - Усмихна ме разказа ти, но....
12.10.2008 21:21
Този подарък би имал по-голяма стойност и за двамата, ако срещата беше действителна. Наистина си го мисля, защо не.:) Тогава обаче изниква неудобния въпрос как ще се почувства третата страна, трябва да има взаимност.... Абе изобщо не е лесно добро да направиш на половинката си!:))))
Поздрави!:)
Сега се замислям дали аз бих приела такъв подарък:))) Сънят ми бъде неспокоен, тази нощ:)))
цитирай
13. hristam - cefulesteven
12.10.2008 21:30
Брей...пък така да не ти личи! Имаш измамно отнесеният вид на най-обикновен писач, пък то каква била работата...Абе трябва да внимавам аз какво пиша, щом агент от космическата полиция е по петите ми! :)))))
цитирай
14. papadok - Не е така,
12.10.2008 21:30
но не ми се спори. Разказите, основани на изненадата във финала, се характеризират с това, че колкото по-съсредоточено ги четеш, толкова по-изненадан оставаш на края. Та нали точно това е еди от ехектите на неочаквания край.;)))
цитирай
15. hristam - bovari
12.10.2008 21:43
Внимавай някой да не ти направи подарък преди да заспиш! :)))
Шегувам се, я си сънувай на воля, и много е важно да заспиш с усмивка! :)
цитирай
16. hristam - . papadok
12.10.2008 21:47
Кое не е така, че не разбрах. И как така пък не ти спори, да не си не добре нещо? :)))))
Аз съм на същото мнение за разказите с неочакван край. Но не и с неразбран край. Понеже казваш, че много та обърквам /цитат от papadok/ ;)))
цитирай
17. vmir - Според мен, подаръкът може да се окаже и не чак
13.10.2008 01:20
толкова лош, колкото изглежда на пръв поглед.

Поздравления!
цитирай
18. hristam - vmir
13.10.2008 09:02
Да, би могъл. Особено ако съпругът успее да разкаже за него по възможно най-приемлив за съпругата си начин! :)))))
А иначе - прав си! Човекът е изживял мечтата си, все пак...
цитирай
19. bnight - Мечтите
13.10.2008 12:26
Хрис за пореден път оцелваш вълната на която съм :) Изомително. Имаше една поговорка не обичай този който ти казва "обичам те", а този който през сълзи те моли "обичай ме". И тук точно задаваш въпрос кое си струва повече да преследваме голямата несподелена любов или да се отдаден на човека който през сълзи ни моли "обичай ме" и е готов на всичко да бъдем щасливи дори това да го нарани. Както се получава във случея. Всеки обаче сам трябва да направи своят избор.
цитирай
20. hristam - bnight
13.10.2008 12:33
Радвам се, че съм в тон с настроението в което си. Но не знам дали хората все пак така сме устроени, че да обичаме този, който ни моли за това. Любовта обикновено връхлита без никакви уговорки и уточнения.
И май сърцето прави само своя избор... ;)))
цитирай
21. maqme4 - Maq- Hrisi
13.10.2008 14:36
taka....sega purvo privet na tebe Hrisi...po vuprosa za " tehnologi4nite djidjavki" ima6e edin takuv film prez 1999- 2000 godina mnogo na6ymq s Juliet Lyis i Ralf Fains kazva6e se " Stanni dni" tam mnogo nagledno e predstaweno wsi4ko tova...filma e strahoten gledaite go....pozdrawi na teb mila kissses
цитирай
22. hristam - . hara73
13.10.2008 18:52
Усмивки за теб! И благодаря! :)))
цитирай
23. hristam - maqme4
13.10.2008 18:54
Привет, Майче! Хубаво ме насочваш към този филм. Ще го потърся, благодаря ти! :)))
Целувки и от мен ;)
цитирай
24. rrumito - Супер пишеш!
14.10.2008 03:06
За пръв път влизам тука, до сега не бях чела нищо твое... но не помня от кога не съм чела толкова хубав разказ!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hristam
Категория: Изкуство
Прочетен: 4917459
Постинги: 1291
Коментари: 16864
Гласове: 59427
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930