Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.11.2008 18:16 - Само малко любов
Автор: hristam Категория: Изкуство   
Прочетен: 3901 Коментари: 20 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Знаеше, че той никога не е бил влюбен в нея. Дори тогава, когато все още я ухажваше и имаше нежността и вниманието му. Не изцяло, уви, досещаше се, и понякога не можеше да спи по цели нощи, сгърчена от болката на ревността, но и думичка не му каза. Искаше този мъж повече от всичко, искаше да го направи свой пред бога и света, и бе готова да преглътне тонове страдания в името на това.
Добре знаеше, че не е красавица, не блестеше и с особен интелект, но щом бе достатъчно чаровна и изобретателна да насочи интереса му към себе си, убедена бе, че ще намери начин и да го задържи. Не си правеше никакви илюзии – мъж като него трудно се удържаше в брачното гнездо, но тя много добре знаеше от какво се нуждае един мъж, за да се чувства добре, за да се чувства истински мъж.
В живота си беше имала и други силни и страстни връзки, но никой не я бе завладявал по начина, по който го направи той. Той бе слънцето, което я топлеше, водата, която я утоляваше, въздухът, за да диша и да я има.
Не смееше и да помисли какво би станало с нея, ако той си отиде.
Когато разбра, че е бременна се изплаши, защото не го бе планирала нарочно с цел брак, а и защото се страхуваше той да не си помисли точно това. Не знаеше как да му каже, и докато търсеше най-точните думи, започна да й личи, и той сам я попита. Откъде намери смелост сама не разбра, но му заяви категорично, че твърдо е решила сама да отгледа това дете, защото е от него, а тя боготвори всичко негово. Каза му, че е щастлива и само от факта, че частица от него расте под сърцето й, и това ще остане така независимо от неговото решение. Наговори му и още куп неща, изливаше думи и чувства, така дълбоко таени в нея, че корени бяха пуснали в сърцето й и сега я болеше, когато ги изтръгваше от там. Не беше мислила, че е толкова болезнено да признаеш любовта си, ала прекалено дълго я бе потискала и повече не можеше да я удържа в себе си. А и толкова се страхуваше! И сега я хвана страх, когато срещна сериозният му, пълен с открит укор поглед.
За какъв го мислела, разбира се, че ще поеме отговорността, та нали той е бащата на това дете, в края на краищата, да не е някое чудовище. Упрекна я, че не му е казала веднага, обвини я, че изобщо се е съмнявала в неговата лоялност. Изобщо наприказва й сума неща все в този дух, повечето звучаха претенциозно и високопарно, но не й каза единственото, за което бе готова да даде години от живота си – това, че я обича.
Но когато й заяви, че би било по-удобно за всички, ако се оженят, тя за малко забрави копнежа си за неговата любов. Мислено отправи най-горещи благодарности към своя ангел-пазител, който се беше погрижил живота й да придобие онзи смисъл и завършеност, които можеше да му предаде единствено брака с мъжа на сърцето й.
Беше съвсем наясно, че той не се жени за нея по любов, и понякога скимтеше от отчаяние в празното брачно легло, докато той се забавляваше някъде с друга. Продължаваше да мълчи, не искаше да му задава въпроси, та тя и на себе си не ги задаваше, защото се страхуваше от отговорите.
Така и никога не разбра защо той все пак се ожени за нея, можеше да я зареже, въпреки бебето, знаеше, че вече го е правил с една от многобройните си приятелки. Но в моменти на дълбоко отчаяние се хващаше като удавник за сламка за ласкателната мисъл, че той въпреки всичко държи на нея. Открил е в нея нещо различно, почувствал е съзидателната, почти магическа сила на огромната й любов, и е попаднал в нейният сладък плен, макар и да не й го показва. Какво значение има къде ходи и какво прави, след като накрая винаги се прибира у дома, в техния дом, при нея. След като е неин съпруг и баща не детето им.
Когато се роди дъщеричката им, той се влюби в нея толкова силно, че тази любов озари и нея. Най-после я докосна онази нежност и топлота, за която толкова беше мечтала, и макар това да беше само едно отражение на силните му чувства към детето, тя беше щастлива. Това бе най-многото, което някога изобщо бе получавала от него, а заедно с радостната тръпка на майчинството спокойно можеше да каже, че има всичко, от което се нуждае.
Точно в този момент, както често се случва, когато живота започне да се изпълва с нужното съдържание и изглежда почти съвършен, той заболя тежко. Минаха месеци ходене по мъките, докато уточнят диагнозата, после още толкова месеци на лечение по болници, а когато накрая го изписаха, здравето му все още бе нестабилно. В резултат на това много тежко го повали върлуващия нов грипен щам, който предизвика и допълнителни усложнения.
Тя се задъхваше от тревогите, разкъсвана между грижите за него и детето. Забравяше да се храни, заспиваше само когато умората я повалеше напълно, и от изтощение тялото започваше да я боли. Цяло чудо бе как издържаше физически на това огромно напрежение, но психиката не й позволяваше да рухне, държеше я впостоянна бойна готовност и тя във всеки един миг бе в състояние да окаже помощ.
Беше й безкрайно тежко, но нямаше време да мисли за това, единственото важно бе да пребори болестта му, та ако ще и с цената на собственото си здраве и собствения си живот.
Та какво щеше да представлява той без него? Мрачна пустош, безводна пустиня, всепоглъщаща хищна паст, която би оглозгала до кокал и най-дребния зачатък на топло чувство в душата й. Тя знаеше, дълбоко в себе си беше уверена, че ако болестта й го отнеме, това ще убие и нея. И се боеше до смърт от това заради дъщеричката им – беше още прекалено мъничка и крехка, за да оцелее в този жесток свят без тях.
Възстановяването му бе дълго и продължително, но така или иначе беше факт. Тя се разплака от облекчение,
когато един ден той успя да се нахрани сам, а на другата сутрин стана от леглото.
- Благодаря ти, Господи! – прошепна, а уморените й очи с трепетна нежност следяха всяко негово движение – По-добре си, нали, скъпи?
Той я погледна разсеяно, сякаш я виждаше за първи път и не представляваше особено интересна гледка за очите му. От болестта е, помисли тя, но се стресна, когато прочете отвращение в погледа му.
- Миличък...- започна, но тогава забеляза собственото си отражение в огледалото срещу нея. От там я гледаше непозната жена с изтощено лице и прошарени коси, приличаше на уморена старица. Като че ли болестта бе покосила и нея, погубвайки безвъзвратно крехката й младост и хубост.
Обърна разплаканите си очи към него, имаше нужда само от една негова усмивка, за да се почувства добре, за да се почувства жива. Но той дори не я погледна, преди да излезе от стаята.



Тагове:   малко,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. viki11 - Имам чувството, че никога не под...
29.11.2008 18:41
Имам чувството ,че никога не поддържаш връзка с противоположния пол, която да е градивна. Все по сметка някак, да върви някак.
Няма ли щастливи обстоятелства в разказите ти? Все омраза и лъжи. И прочее неудобства.

В основата си идеята ми е ясна, но това тук е коренно различно.
Радвам се, че успяваш да измъкнеш живеца от хората за себе си. За заплатката и планчето. Хората - те нямат никаква стойност, ако не ти носят доходи.
Смятам, че ще ме разбереш по-добре, отколкото аз бих повярвала.
цитирай
2. elfieta - Тъжно и много реално. . . за съжал...
29.11.2008 18:46
Тъжно и много реално...за съжаление отдаването всецяло понякога води точно до това...
цитирай
3. hristam - viki11
29.11.2008 18:46
Ъъъ...извини невежеството ми, но този вече път вече съвсем не те разбрах. Нима сериозно твърдиш, че в разказите ми няма положителен заряд?
А това за хората и доходите си е направо върха! Браво, направо изби рибата!
цитирай
4. hristam - elfieta
29.11.2008 18:48
Ами така е, опитах се да изразя една моя гледна точка относно това точно, а Вики побърза да ми скръцне със зъби. Но...хора разни. ;)))
цитирай
5. elfieta - Да, разни хора. . разни работи. . . ...
29.11.2008 18:52
Да, разни хора..разни работи...всеки има гледна точка. На мен разказа ми хареса...:) Поздрави!
цитирай
6. hristam - ne2
29.11.2008 18:52
Да, в случая пиша точно за това обсебване, вманячване или както щеш го наречи. А може и любов, но в случая заглавието е само един малък намек за това, че всичко би било различно, ако я имаше, колкото и малко да е, и ако е споделена.

А къде да я намериш - ще ти кажа някой път. ;))))
Но, сериозно - ако ти не я намериш, сигурен бъди, тя ще го направи. И няма нужда от упътване. ;)))
цитирай
7. hristam - elisina
29.11.2008 20:55
Той просто е останал твърде далече от нея, за да разбере каквото и да е. В случая найната саможертва е равна на нейното самоунищожение.
цитирай
8. bestregards - лелеееееееееее
30.11.2008 00:53
точно така обичах и аз един.....
ако не беше се развил сюжетът по друг начин щях да се уплаща сериозно! до бебето - абсолютно същата история! хм. и краят е същият - изхвърлена на боклука въпреки безкрайната си "съзидателна" любов....
цитирай
9. furiika - Без никакъв лъч надежда! :(
30.11.2008 09:15
Много подтискащо...
Хрис, оправи го веднага! :)))))))))))))))
цитирай
10. hristam - bestregards
30.11.2008 09:25
Колкото и да е съзидателна и силна една любов, ако не е споделена обикновено филма има лош край. Образно казано. ;)))
цитирай
11. hristam - furiika
30.11.2008 09:26
Не става. Казват, че било по действителен случай...;))
цитирай
12. viki11 - Сюжетите си откъде ги взимаш, от ...
30.11.2008 09:34
Сюжетите си откъде ги взимаш, от проучване на хората в блога и в живия живот, като им предлагаш фалшиви чувства, или от истинския живот?
Защото куцат, нещо не отговарят на истината.

Все някой трябва да ти каже.
Както например, че е некоректно лекар да лекува болния с удушаване.
Има си морал, който се спазва от всички, борещи се за обществено признание.

Рядко пиша по-откровенни коментари, запомни го.
цитирай
13. hristam - viki11
30.11.2008 10:31
"Както например, че е некоректно лекар да лекува болния с удушаване.
Има си морал, който се спазва от всички, борещи се за обществено признание."

Виж, наистина ценя откровените коментари, но...Кажи ми как би следвало да тълкувам тези твои думи? Почвам да си мисля, че без да искам съм засегнала някоя болезнена струна в душата ти.
А сюжетите ми нямат нищо общо с проучвания сред блогърите. Всъщност как си го представяш това проучване по-конкретно?
Честно казано, повечето са единствено плод на въображението ми, но има и някои, свързани с нещата и хората край мен. И разбира се, най-малкото целя да обидя някого, или да го накарам да се чувства некомфортно.
цитирай
14. hristam - zabavnata
30.11.2008 10:34
Така е. Реалността не винаги е цветя и рози, усмивки, и добри намерения. Понякога може да горчи.
цитирай
15. luben - понякога се налага
30.11.2008 10:53
да поглеждаме в огледалото по-често - просто да знаем кои сме и на какво сме станали, а не да живеем заради другите. Или не е така?
цитирай
16. papadok - Здравей
30.11.2008 11:00
8. elisina - Чудесен разказ.
29.11 20:37
15. zabavnata - Ето,това е реално.
10:08
В тези две вмъкнати мнения е казано, и то по-добре, отколкото аз бих го казал, моето мнение!
Ти имаш дарбата да описваш много добре и много реално човешките чувства. Но този път си излязла от традиционния за тебе финал от областта на фантастиката и си продължила с реализма си. Направила си го добре, макар и доста да е подтискащо. Но е правдиво и реално. Не разбирам Вики 11. Не бих приел, че предложените сюжети са пълни с фалшиви чувства. Това се случва много по-често в живота, колкото и да е неприятно.
Лично на мене разказът ти ми хареса с реализма си. Само дето и аз бих викнал:
11. furiika - Без никакъв лъч надежда! :(
09:15 Много подтискащо...
Хрис, оправи го веднага! :)))))))))))))))
цитирай
17. hristam - luben
30.11.2008 11:04
А понякога е нужно само да се огледаш в нечии влюбени очи...;)))
цитирай
18. hristam - papadok
30.11.2008 11:06
Ок, ок...Този финал, така ужасно потискащ, вече е късно да оправя. Но истински се надявам в една реална житейска ситуация тази история да има по-оптимистичен завършек.
Благодаря ти, док! :)))
цитирай
19. bestregards - eeeeee стига ревахте
30.11.2008 17:15
има и такива финали

нали не се е самоубила, нали има дете.... продължила е да живее къде ще ходи... продължила е да живее и с тази болка и с нови болки, но и с радости, със смях през сълзи.... понагласила е версията за любовта си към по-поносима за съществуването й и така така .... докато е могла.... както и всички ние си страдаме до последно ....
цитирай
20. hristam - bestregards
30.11.2008 18:09
Айде кажи им го и ти, защото на мен ми омръзна да им повтарям същото. ;)))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hristam
Категория: Изкуство
Прочетен: 4918324
Постинги: 1291
Коментари: 16864
Гласове: 59427
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930