Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.12.2010 19:19 - Направих каквото трябва
Автор: hristam Категория: Изкуство   
Прочетен: 7239 Коментари: 39 Гласове:
59


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Беше му трудно да повярва, че жена като тази е избрала да бъде част точно от неговия живот. Бяха заедно вече няколко месеца и от първия път, когато я усети в сърцето си, не преставаше да се удивлява.
Основният въпрос, разбира се, беше как изобщо се случи това между тях. Не познаваше по-незабележим и безцветен човек от себе си. От край време беше недоверчив и мнителен, хората го изнервяха, а жените - направо стресираха, когато се случеше да общува с тях. За това  след  два-три вяли опита за връзка в незряла възраст реши, че тая работа със секса е силно преувеличена, и определено не е за него. По-късно се случи да има симпатични, изцяло приятелски отношения с една колежка, но когато усети у нея желание за нещо повече се дистанцира рязко и категорично.
С годините  това се задълбочи  дотам, че  непоносимостта му към жените растеше правопропорционално с атрактивната им външност. Колкото по-хубава беше една жена, толкова по-малко имаше желание да бъде в нейната компания. А тази жена определено бе една от най-красивите, които изобщо бе виждал. Ето защо всичко относно  романтичната обвързаност, сполетяла го така ненадейно, бе  объркващо и странно за него.
Вярно, че от първия миг, в който я зърна усети, че в нея има нещо различно. До такава степен, че май в началото дори не обърна внимание на външността й.  Придружаваше негов колега на едно от задължителните фирмени събирания.
За първи път му се случваше да разговаря  така свободно и  приятно с непознат, а това, че беше красива жена  добавяше още една огромна въпросителна към този факт.  Въпреки това и през ум не му мина  мисълта за повторна среща с нея. Просто  остана с едно изключително вълнуващо усещане след тази вечер, което  остави  особен отпечатък върху всичко, с което се захващаше. С други думи - постави началото на първото му истинско влюбване, без самият той да подозира за това.
Тя го потърси след няколко дни. Дойде уж по работа, а  остана  целият следобед.  Работният му ден приключи преди да са успели да си кажат всичко, за това тя предложи да продължат в близкото заведение. Когато  се прибра след като я изпрати беше почти полунощ, и точно в този момент си даде сметка, че нищо не би го ощастливило повече от една повторна среща с нея.
Така се започна. За първи път се оказа инициатор на нещо, което старателно бе избягвал години наред. Но тя наистина бе удивителна жена. Винаги бе на неговата вълна, улавяше безпогрешно настроенията му, на моменти имаше странното усещане, че чете мислите му...Някак успяваше да предвиди какво би му подействало най-добре в момента  още преди самият той да го осъзнае.
Влезе толкова дълбоко под кожата му, че  я прие като част от себе си, без която вече не можеше да си представи как би могъл да съществува.
Тя не говореше много. Нито веднъж не му зададе обичайните женски въпроси. Когато нещо го измъчваше обаче  го насърчаваше да обсъдят проблема и винаги му даваше разумни съвети. Странно или не, именно благодарение на нейната прозорливост осъзна коварните ходове на колега, който целеше да подрони авторитета му. Пак благодарение на нейните съвети успя да предотврати неприятна конфронтация с прекия си началник и да защити  достойно интересите си пред цялото ръководство.
Ако не повдигаше открито пред нея въпроса за тези нейни специфични способности, то бе най-вече от страх. По начало си беше  плах и нерешителен, боеше се от всичко ново и непознато, и  дори  не смееше  сам на себе си да признае  колко необичайно е това нейно прозрение.
Тя сама заговори за това една вечер, явно уловила нарастващата му тревога.
- Трябваше отдавна да ти кажа. А и това не може да остане скрито дълго, нали? - усмихна се, а той притеснено преглътна въпроса си. Ужасно му  се искаше  този разговор да не започва. Тя обаче го успокои с едно докосване, и продължи - Имам ясновидски способности.
Той  я изгледа смаяно и чак тогава усети, че е забравил да диша.
- Не е нещо, което искам да афиширам - продължи спокойно тя, сякаш ставаше дума за лек здравословен дискомфорт. - Нямам намерение да се превръщам в местната врачка и да припечелвам от това. А и не знам дали бих се справила, честно казано. Понякога си мисля, че  просто става дума за по-силно развита интуиция...или  за  по-силно енергийно поле. Факт е, че живея с това откак се помня, и...пак заради тази интуиция...зная, че не бива да го превръщам в  начин за прехрана.
Тя замълча и го погледна малко смутено.
- Не искам  това да те притеснява или плаши по никакъв начин. Приеми го като една моя...полезна странност. Така както някои хора имат различен цвят на очите, или някакъв особен белег по рождение - погали ръката му, а усмивката й погали  цялото му същество - Признай, че винаги съм ти била полезна.
Полезна...
- Ще ми трябва малко време, за да...го осъзная - той премигна, сякаш се опитваше да се събуди. После допълни някак смутено - Подозирах го, но...никога не съм вярвал в тези неща.
Тя вдигна рамене небрежно.
- Ами...
- Почакай!  Това означава ли, че можеш да предвидиш какво ще се случи с нас?
- Мисля, че да. Когато му дойде времето.
- Какво означава "Когато му дойде времето"?
- Означава, че не зависи от мен. Казах ти вече - не мисля, че мога да контролирам това, което виждам по този начин.
- Когато  се случи да го видиш  ще ми кажеш, нали? - попита напрегнато.
Тя се разсмя.
- Хайде, стига! Държиш се, сякаш очакваш да настъпи краят на света! - увисна на шията му, а  в очите й се пукаха малки мехурчета смях като балончета в чаша шампанско. После изведнъж стана сериозна. - Всичко ще бъде наред. Ще видиш.
След този разговор нещо в него се пречупи. Преди  се изумяваше от факта, че  изключителна жена като нея го намира за подходящ партньор и се страхуваше, че може да я изгуби. Сега към това се прибавиха нови страхове. Боеше се, че това, което тя може да види за тяхното бъдеще, ще я разочарова и  това ще бъде краят на връзката им. Боеше се, че  ще се окаже недостоен за жена като нея, боеше се, че няма  опита на повечето мъже на неговата възраст, боеше се, боеше се, боеше се...
Една вечер тя го посрещна в особено настроение. Странно или не, той имаше чувството, че е прихванал малко от нейните ясновидски  способности  и  успява да предусеща нейните настроения и мисли. Не можеше да си обясни това с простичкия факт, че е влюбен, защото  твърде малко знаеше за любовта и нейните проявления.
Освен, че  се бе погрижила особено старателно за външността си, бе приготвила и  специална вечеря, което го накара да се чуди какъв ли е повода. Във всеки случай ясно беше, че не пропуска някаква важна дата - тя изглеждаше  по-лъчезарна и спокойна от всякога. За това просто  се наслади на прекрасната вечеря и я остави сама да разкрие  причината.
Тя вдигна чаша тъмно вино за наздравица  и докато отпиваше в светлината на свещите той  си помисли, че прилича на светица. Толкова беше хубава, че чак изглеждаше нереална.
- Изглеждаш щастлива - хвана ръката й и нежно целуна пръстите й.
- Щастлива съм - тя погали неговата ръка и  се усмихна някак замечтано. - Тази вечер видях.
Той я погледна объркано. Очите му   още се смееха, но въздухът в гърдите му натежа като камък, за това не можа да проговори.
Тя се отпусна назад на стола, лицето й като че ли се вкамени, само устните се движеха, докато говореше. Сякаш четеше някакъв абсурден сценарий:
- Ще се случи след две години - ще пожелаеш друга жена. Ще я имаш и това ще разбие сърцето ми. Няма да мога да ти простя. Ще се разделим, но ти няма да преживееш това. Ден по-късно ще сложиш край на живота си.
Той  пое дълбоко дъх, покри лицето си с ръце, сякаш плачеше, но малко по-късно под пръстите му бликна неудържим смях.
- Това е някаква шега...нали? Аз да ти изневеря?
Лицето й бе  все така неподвижно като маска. Определено нямаше вид на човек, който се шегува. Той усети как онзи стар негов познайник - страха, го сграбчва жестоко и грубо мачка вътрешностите му. Хвърли се към нея и я разтърси в желанието си да разбие тази  нейна плашеща статичност.
- Кажи ми, кажи ми, че това не е истина...Това не може да бъде истина!
Видя как тя изплува от дълбините на особеното състояние, в което бе изпаднала, очите й станаха ясни, бистри и се усмихваха.
- Не се тревожи, любов моя - шепота й го обгърна като топла прегръдка, в която  потъваше все по-дълбоко.  - Направих каквото трябва. Няма да позволя да страдаш.
Тя му подаде чашата и той отпи механично. Сега усети, че вкусът на виното е малко особен, нагарчаше, езика му беше почти изтръпнал, дишането  го затрудняваше, причиняваше му болка...болеше...болеше...Силите бързо го напускаха и не успя да я попита. Но когато я погледна прочете отговора в очите й.
 




Тагове:   направих,   каквото,


Гласувай:
63



Следващ постинг
Предишен постинг

1. makont - Силен разказ,
01.12.2010 19:26
както се казва "завинаги мой". Когато не можеш да задършиш някой, когото обичаш и прибягваш до крайност, не е болезнена ревност, то е лудост, а тук дори всичко е по презумпция. Хареса ми, удоволствие беше за мен! Хубава вечер.
цитирай
2. phoenix2000 - Очакван край
01.12.2010 19:42
Как се казва тая ясновидка, ако я срещна да си знам отрано?
цитирай
3. hristam - makont - Силен разказ,
01.12.2010 19:52
makont написа:
както се казва "завинаги мой". Когато не можеш да задършиш някой, когото обичаш и прибягваш до крайност, не е болезнена ревност, то е лудост, а тук дори всичко е по презумпция. Хареса ми, удоволствие беше за мен! Хубава вечер.


Интересно решение, според мен. ;))
И все пак...не бих искала да бъда ясновидка, струва ми се. Ще ми е скучно като знам какво ме очаква :))
цитирай
4. hristam - phoenix2000 - Очакван край
01.12.2010 19:53
phoenix2000 написа:
Как се казва тая ясновидка, ако я срещна да си знам отрано?


Е, за моят герой си е неочакван...
Един съвет от мен - не я срещай ;)))
цитирай
5. kalin8 - Тази вечер е...
01.12.2010 20:48
Тази вечер е пълна с хубави разкази!
Преди малко четох разказа на Ина Крейн, а сега и твоят чудесен разказ...
Поздравления, Хрис!
Б.
цитирай
6. megg - Здравей, Hristam!
01.12.2010 20:50
За някои "каквото трябва" е неизбежното, за други - неочакван абсурд, за трети - постигане на любовта, макар и Отвъд...
Поздрави за разказа, грабва и не само защото е за любовта...
Хубава вечер! :)))
цитирай
7. hristam - kalin8 - Тази вечер е...
01.12.2010 21:39
kalin8 написа:
Тази вечер е пълна с хубави разкази!
Преди малко четох разказа на Ина Крейн, а сега и твоят чудесен разказ...
Поздравления, Хрис!
Б.


Вечер на прозата. Но, надявам се, съвсем не прозаична :)
Благодаря, Борис!
цитирай
8. hristam - megg - Здравей, Hristam!
01.12.2010 21:41
megg написа:
За някои "каквото трябва" е неизбежното, за други - неочакван абсурд, за трети - постигане на любовта, макар и Отвъд...
Поздрави за разказа, грабва и не само защото е за любовта...
Хубава вечер! :)))


Кой може да знае какво се крие в главата на една влюбена ясновидка?
Приятна да е и твоята :)
цитирай
9. balgarski7vinarki - mnogo e interesno,
01.12.2010 23:22
I e aktualno, vsichki maje mai mechtaiat jenite da gi magiosvat, che malko im e v obshtestven plan,ama aide.No, istinata moje bi e che ochakvat ne tolko vrachki za lubovnizi, kolkoto iskat da otidat niakade v nepoznata teritoria- v sluchaia vrazka s intuitka, koiato hem da im nadzarta v dushizite, hem ga gi gali, nali?
Dali mu e poznala?
цитирай
10. mimayordanova - сякаш чета ученически лексикон ...
02.12.2010 00:01
сякаш чета ученически лексикон отпреди 30 години...
цитирай
11. vmir - Ето затова трябва да се изневерява или да не се оставя и сянка на съмнение,
02.12.2010 07:02
че можеш да станеш нечия собственост. Достатъчна гаранция е, че човек предпочита да бъде с някого за малко или постоянно, и всяка "гаранция" в повече може да премине в лудост. Напомни ми за китаеца, който преди няколко години изконсумира приятелката си във вид на печено, "за да се слее завинаги с нея", както заяви в съда. Каква любов!
цитирай
12. orlinpetkov - баси злобната кучка, мамка и, си...
02.12.2010 07:31
баси злобната кучка, мамка и, сигурно всички жени мечтаят да отрежат корена на проблема в "корен" хахаха. не го мисля на сериозно, забавлявам се с хубавия разказ. има чудесна интрига и неочакван край. почти като разказите на маркес. действията се загатват и се оставят на ума на читателя да пресъздаде обстановката и настроението. забавно :)))))))))))))))))
цитирай
13. hristo27 - СУПЕР!
02.12.2010 08:15
Чудесен разказ.
Хубав ден!
цитирай
14. анонимен - Това е пра пра...внучката на Борджиите.
02.12.2010 08:33
Решава въпросите радикално. Боже упази!:)
цитирай
15. hristam - balgarski7vinarki - mnogo e interesno,
02.12.2010 09:06
Здравей! Не само мъжете - всички мечтаем да бъдем омагьосани, но някои от нас не го осъзнават. ;))
цитирай
16. hristam - mimayordanova - сякаш чета ученически лексикон ...
02.12.2010 09:07
mimayordanova написа:
сякаш чета ученически лексикон отпреди 30 години...


Носталгия? ;))
цитирай
17. hristam - vmir - Ето затова трябва да се изневерява или да не се оставя и сянка на съмнение,
02.12.2010 09:09
vmir написа:
че можеш да станеш нечия собственост. Достатъчна гаранция е, че човек предпочита да бъде с някого за малко или постоянно, и всяка "гаранция" в повече може да премине в лудост. Напомни ми за китаеца, който преди няколко години изконсумира приятелката си във вид на печено, "за да се слее завинаги с нея", както заяви в съда. Каква любов!


:) А понякога е достатъчно човек просто да порасне...стига да не се появят някакви психически отклонения във вид на фиксидеи...
цитирай
18. hristam - orlinpetkov - баси злобната кучка, мамка и, си...
02.12.2010 09:10
orlinpetkov написа:
баси злобната кучка, мамка и, сигурно всички жени мечтаят да отрежат корена на проблема в "корен" хахаха. не го мисля на сериозно, забавлявам се с хубавия разказ. има чудесна интрига и неочакван край. почти като разказите на маркес. действията се загатват и се оставят на ума на читателя да пресъздаде обстановката и настроението. забавно :)))))))))))))))))


Аха, жените понякога сме големи вещици, мамка му ;)))
Радвам се, че си се забавлявал! Хубав ден!
цитирай
19. hristam - hristo27 - СУПЕР!
02.12.2010 09:10
Слънчев ден, Ице!:)
цитирай
20. hristam - kushel - Това е пра пра...внучката на Борджиите.
02.12.2010 09:12
Всички сме такива, Куш. Но на някои не ни личи :))))
цитирай
21. scarlety - Привет,Хрис!
02.12.2010 09:39
Майсторка си в разказите с неочакван край!:))) Хареса ми разказа!
Поздравления!
цитирай
22. moreto66 - Интересно и зловещо едновременно
02.12.2010 11:33
Присъединявам се към коментара на скарети - Майсторка си в разказите с неочакван край!
Поздрави!
цитирай
23. lubara - Поздрави, hristam !
02.12.2010 13:13
То всяка жена малко или много те отравя, или с изискванията си, или дори с прекомерната си обич. Ама тук е прекалено.
Добре, че не съм срещал такава ясновидка до сега, представяш ли си- да знае всичко за мен. И за бъдещето.
Уффф, ужас!
цитирай
24. gothic - 10x!!!
02.12.2010 14:11
10x!!!
цитирай
25. deepimpact - уоу
02.12.2010 14:28
Това беше неочакван край
цитирай
26. benra - много силен разказ
02.12.2010 14:46
най-много ме впечатли описанието на страха-най-човешкото качество. Всъщност толкова много неща искаме да знаем за бъдещето, а ни е страх да ги узнаем. Това не е дарба, а проклятие
Поздрави!
цитирай
27. kasnaprolet9999 - Боже. . каква вещица си сътворила, ...
02.12.2010 15:21
Боже..каква вещица си сътворила, по-голяма и от мен :)))
цитирай
28. diati - ясновидката
02.12.2010 16:35
на практика си противоречи -не епознала края
цитирай
29. sande - Прочетох разказа с интерес
02.12.2010 18:32
Умеете да разказвате, щях да кажа да фабулирате, но ми се струва, че финала е неубедителен. Нещо липсва. Ако на мен една жена ми направи такова врачуване - че ще й изневеря, а после ще се самоубия- много ще се замисля каква е тази жена, екстрасенс, врачка ипи вещица? Преднамерено и естравагантно ми се вижда поведението й. А има ли право да говори за смърт? И Вангя не се позволяваше това.
Пси,













хологичски не е мотивирано достатъчно убедително, струва ми се,че има малко измисленост и изкуственост. Разказът е нещо много жестоко. Авторът не може да си позволява всичко. Трябва да следва логиката на събитията и на героите си.
От собствен опит знам каква мъка е писането.
Казвам всичко това с голямо уважение и респект, защото виждам, че имате потенциал и възможности. Комплиментите понякога са мечешка услуга. Ласкаят самолюбието, но ....
Не ми се сърдете, моля ви, за откровеността.

С най-добри чувства и пожелания.
цитирай
30. hristam - scarlety - Привет,Хрис!
02.12.2010 20:25
Здравей! За мен е страхотно удоволствие и предизвикателство да пиша точно в този стил. За жалост напоследък съм поизоставила това и май малко ми липсва.
Благодаря ти, че сподели! :)
цитирай
31. hristam - moreto66 - Интересно и зловещо едновременно
02.12.2010 20:28
moreto66 написа:
Присъединявам се към коментара на скарети - Майсторка си в разказите с неочакван край!
Поздрави!


Не се чувствам съвсем майсторка, просто това ми доставя удоволствие. Майсторите полагат усилия да са във форма, аз не винаги имам възможност, поне що се отнася до писането.
Благодаря ти!
цитирай
32. hristam - lubara - Поздрави, hristam !
02.12.2010 20:31
lubara написа:
То всяка жена малко или много те отравя, или с изискванията си, или дори с прекомерната си обич. Ама тук е прекалено.
Добре, че не съм срещал такава ясновидка до сега, представяш ли си- да знае всичко за мен. И за бъдещето.
Уффф, ужас!


Както в много разкази в този дух, и тук има елемент на известно преувеличение, някъде на границата между реално и необикновено. Всеки сам за себе си преценява къде е тази граница, и съответно прави своите изводи.
А за жените - боже, колко си прав! Личи, че си човек с опит ;))
цитирай
33. hristam - gothic - 10x!!!
02.12.2010 20:32
Благодаря, че си намерил време за мен, Плам :)
цитирай
34. hristam - deepimpact - уоу
02.12.2010 20:33
deepimpact написа:
Това беше неочакван край


Е, за някои се оказа очакван. Но изненадата винаги действа тонизиращо, нали ;))
цитирай
35. hristam - benra - много силен разказ
02.12.2010 20:36
benra написа:
най-много ме впечатли описанието на страха-най-човешкото качество. Всъщност толкова много неща искаме да знаем за бъдещето, а ни е страх да ги узнаем. Това не е дарба, а проклятие
Поздрави!


Мислила съм много за това, Бени. И в крайна сметка съм убедена, че Създателят, онази висша сила, която несъмнено е част от материалното и нематериалното около нас и в нас, е постъпила мъдро, лишавайки ни от подобни способности.

Да узнаеш бъдещето си - каква скука само! ;)))

цитирай
36. hristam - kasnaprolet9999 - Боже. . каква вещица си сътворила, ...
02.12.2010 20:38
kasnaprolet9999 написа:
Боже..каква вещица си сътворила, по-голяма и от мен :)))

Няма по-голяма вещица от разгневената жена. Освен, може би, нещастната...
А когато сме влюбени събираме всички ангели и демони в себе си. ;))
цитирай
37. hristam - diati - ясновидката
02.12.2010 20:40
diati написа:
на практика си противоречи -не епознала края


Така е. А може би е видяла нещо друго...
цитирай
38. hristam - sande - Прочетох разказа с интерес
02.12.2010 20:50
Напротив - съвсем не се сърдя, старая се да си направя полезни изводи от всяка посочена забележка. Прозата е нещо, което винаги ме е вълнувало много повече от поезията, преди време пишех много редовно и имам наистина много разкази.
Понеже от доста време нямам възможност да се занимавам редовно с това, неизбежно е да се отразява на качеството. Всяка дейност - особено творческата - си иска постоянство и здрава работа. Но не съм изгубила интерес, така че когато мога опитвам да поддържам формата си колкото мога.
Интересното в този разказ е /всъщност и в много от другите ми/, че идеята започна от финала. Тоест първо ми хрумна финала, после оформих останалото.
Този разказ не бива да се приема буквално, това не е просто някаква реалност с тенденция да изглежда убедително. Всъщност в много от нещата, които пиша, става дума за някаква различна реалност, преходна - между действителното и нереалното. И съвсем не е достатъчно да се разглежда само едната страна на това, защото тогава убягва скритото, потайното, онова, което е "от другата страна на огледалото".
цитирай
39. vmir - 17. hristam,
03.12.2010 12:24
hristam написа:
vmir написа:
че можеш да станеш нечия собственост. Достатъчна гаранция е, че човек предпочита да бъде с някого за малко или постоянно, и всяка "гаранция" в повече може да премине в лудост. Напомни ми за китаеца, който преди няколко години изконсумира приятелката си във вид на печено, "за да се слее завинаги с нея", както заяви в съда. Каква любов!


:) А понякога е достатъчно човек просто да порасне...стига да не се появят някакви психически отклонения във вид на фиксидеи...


Аз затова не обичам клетвите във вечна любов, които по мои лични впечатления, завършват винаги с нещо ужасно. И, изобщо, има ли специална нужда да повтаряш на някого очевидни неща, това е сигурен белег, че вече му се привиждаш под формата на кюфтета, кебапченца или нещо от сорта, в най-щастливия случай - неизяден единствено поради съображения за сигурност.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hristam
Категория: Изкуство
Прочетен: 4918132
Постинги: 1291
Коментари: 16864
Гласове: 59427
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930