Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.07.2008 08:45 - Приятел в нужда
Автор: hristam Категория: Изкуство   
Прочетен: 3572 Коментари: 29 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Не си падам особено по хора, дето си врат носа във всичко и имат мнение по всички въпроси. И то мнение, на което абсолютно не трябва да се противоречи, защото в същото време са много чувствителни и тънко обидни.
Точно от този тип е гаджето на приятелката ми. Имах впечатлението, че и в най-интимните моменти, когато тя му засвидетелства голямата си любов, той е способен да я зареже, за да не изтърве някоя клюка, върху която после да направи своя винаги безкрайно компетентен и нетърпящ възражение коментар.
Не казвам, че това ме дразнеше. По-правилно щеше да бъде ако кажа, че ме вбесяваше, и понеже обикновено съм твърде директна, казвах му го открито.
- Не виждам нищо лошо в това човек да е в течение на нещата около себе си, и да показва съпричастност – отговаряше ми в типичния за него високопарен стил и ме поглеждаше пренебрежително. Боже, коя бях аз, да не забележа неговата огромна начетеност и компетентност? Не си бях и мислила, че е възможно някой да има толкова високо мнение за себе си, при това без грам покритие.
- Аха. В течение, значи – подхвърлям с неприкрита ирония – А дали е възможно някога да ти мине през ума, че не винаги е добре да натрапваш мнението си? А да го задържиш за себе си, примерно, особено когато никой не ти го иска. За да не става течение...
Понякога съм много остроумна, или поне опитвам, което в повечето случаи се приема добре. Освен в случаи, когато не го разбират, или не им отърва. А в този случай без съмнение и двете.
Както и да е, често се случва и той, и приятелката ми да ми се цупят. Работата е там, обаче, че на мен човек не може да ми се сърди дълго, защото все гледам да обърна нещата на майтап, ако и понякога да не ми се получава смешката. Но важното е, че проявявам желание да замажа положението, ако видя вкиснати физиономии наоколо, и понеже съм си сладурана, обикновено номерът минава.
Още в началото на връзката им, щом го усетих що за стока е, се опитах деликатно да й намекна , че би било чудесно, ако му повлияе и той посмекчи малко тези дразнещи черти от характера си. С времето обаче разбрах, че тя изобщо не е в състояние да го промени, и все повече се убеждавах, че за нея е по-добре да скъсат. Беше започнала да се променя, той я потискаше, а тя дори не си даваше сметка за това – съвсем си беше загубила ума по него. Ясно е, че в една връзка винаги единия обича повече, по-всеотдаен е, по-склонен към компромиси, жертви, и всякакви такива дребнички лишения, които вместо да го ощетяват и да му показват, че си е загубил ума, го карат да се чувства истински щастливец и най-големият късметлия, задето някой му се е качил на главата.
Точно това се отнася с пълна сила за приятелката ми – приемаше всичките му недостатъци като манна небесна, а аз една дума да й кажех, сърдеше се и изобщо не искаше да ме слуша.
- Виж, не знам ти какво мислиш – в изблик на откровеност й казвах аз – но нима наистина смяташ за редно гаджето ти да е наясно дори със закъснението на месечния ми цикъл, и да подхвърля по този повод шегички с типичното за него съмнително остроумие?
- Аз не съм му казвала нищо – невинно казва тя – Най-вероятно е чул когато си говорехме миналата седмица...
- Ахааа – вдигнах назидателно пръст срещу нея – именно това имам пред вид! Той някак все успява да чуе, и да се намеси във всяка информация, дори и тя изобщо да не е за неговите уши! Каква деликатност само, честно ти казвам, аз това изобщо не го разбирам. Къде си ти в тази връзка, имаш ли мнение за нещо изобщо? То бива любов, ама той сигурно има предпочитания и относно ролките ти за коса! Ето за тези не може да не ти е казвал, например, че съсипват косъма!
Нямах предвид буквално това, казах го по-скоро в преносен смисъл, като пример за неговото обсебващо влияние върху нея, но за мое изумление тя погледна гузно встрани, само миг преди да заеме обичайното си в такива случаи, сърдито изражение. Какво ли изобщо се чудих, от него всичко можеше да се очаква!
- Добре, де – смънка тя – и аз не съм във възторг, че постоянно ми прави забележки, но кажи ми, кой е идеален? Лесно ти е на теб – с мъж като твоя колко му е да даваш съвети – като писано яйце те гледа, обожава те, глези те...а аз...Разбираш ли, и аз имам нужда от някого до себе си, вече не съм толкова млада, нали?!
Погледна ме сърдито, и с някакво ожесточение добави:
- Много важно, че бил на всяка манджа мерудия! Това да му е кусурът!
Нямах вече нито сили, нито желание, пък и не виждах смисъл да й говоря колко неприятности може да донесе подобно обвързване само заради идеята да има мъж до себе си. Но на фона на все по-нарастващия брой омъжени приятелки, тя явно се чувстваше потисната при мисълта, че може да остане стара мома, и беше готова на всякакви жертви, за да го предотврати.
Това ме накара да поохладнея към нея, не можех да толерирам подобно отношение, и всъщност все не ми се вярваше, че е способна да стигне до там да пренебрегне себе си, за да се впусне в подобна самоубийствена връзка. Ако бях малко по-лицемерна и не ми пукаше за нея, вероятно отношенията ни щяха да си останат непроменени, но аз винаги съм била искрена и пряма, особено към хората, на които държа. И въпреки, че усещах как моето отношение все повече задълбочава пропастта помежду ни, не можех да го променя, но и не губех желание да й помогна с цената на всичко.
Няколко дни по-късно ги очаквах на вечеря в къщи, все още поддържахме добри отношения, в името на дългогодишното ни приятелство. Избрах много внимателно момента, когато обсъждаха кой филм да гледаме след вечеря, и се заех с мисията си. Бях толкова очевидно задълбочена в тайното си занимание, че нямаше начин той да пропусне това.
„Скъпа моя – пишеше в писмото, което четях дискретно прикрита от масата – обожавам те, и ми е трудно да го крия повече. Искам да го изкрещя на целия свят, особено след тази вълшебна нощ, която прекарахме заедно миналата седмица. Знам, че и ти споделяш моите чувства – не е нужно да го казваш, вместо теб го казаха очите ти, устните ти, тялото ти говореше вместо теб. Знам, че сега си с него, но сама си даваш все по-ясна сметка, че този надут фукльо само трови живота ти. Достатъчно си ми споделяла, за да знам що за досадник е, и че прекрасна жена като теб заслужава нещо много повече – един истински влюбен в теб мъж, а не самовлюбен нещастник като него. Не забравяй – обичам те, любов моя, и те очаквам с цялото си сърце!”
- Охо, виж ти! – чух зад гърба си точно както очаквах, ликуващото гласче на приятелят й – Любовно писъмце, браво! Да не повярваш просто...
- Да, да, и аз съм изненадана, при това много – ухилих се широко и го подадох на нищо не подозиращата ми дружка - Изпадна от чантата ти, докато си търсеше носните кърпички. Извини ме, не знаех, че е...толкова лично! Моите поздравления!



Тагове:   нужда,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. didim - ама
16.07.2008 09:20
това е гадно
цитирай
2. hristam - didim
16.07.2008 09:44
И още как! Но човек какво ли не прави за приятелите си! ;)))))
цитирай
3. krotalka - На мен ми хареса!!!
16.07.2008 10:13
Добър номер! Нека не си мисли, че е центърът на света!
цитирай
4. hristam - krotalka
16.07.2008 10:23
И аз съм за подобни драстични мерки, когато нищо друго не помага! ;)
цитирай
5. santov - Да..
16.07.2008 10:32
има и такива хора, които все оправят нещата, дори и на другите. Сигурно вечерята се е озовала на главата й. Браво! ;)
цитирай
6. demoniceye - Хихихиииииииииии
16.07.2008 10:38
Прекрасно, одобрявам мерките. :)
цитирай
7. hristam - santov
16.07.2008 10:47
Сантов, долавям някакво неодобрение, въпреки "браво" - то. А? ;)))
цитирай
8. hristam - demoniceye
16.07.2008 10:48
Да, и аз също! Жените знаем защо! :)))
цитирай
9. santov - -hristam
16.07.2008 10:58
Не одобрявам само героинята. По-скоро тя натрапва мнението си на всеки. :)))
цитирай
10. hristam - santov
16.07.2008 11:16
Главната имаш предвид, предполагам. Но защо - тя просто се опитва да спаси приятелката си от тази задушаваща я връзка...разбираш ли. ;)))
цитирай
11. victoriavselena - Мислиш ли че това
16.07.2008 11:22
е задължителено
Ясно е, че в една връзка винаги единия обича повече, по-всеотдаен е, по-склонен към компромиси, жертви, и всякакви такива дребнички лишения, които вместо да го ощетяват и да му показват, че си е загубил ума, го карат да се чувства истински щастливец и най-големият късметлия, задето някой му се е качил на главата.

Аз си мисля, че не винаги е така.
И си мисля, че този разказ е още едно доказетелство на моето твърдение, че всеки обвинява другия точно в това, в което той прави.
В какво обвинява приятеля на приятелката,
ЧЕ СИ ПЪХА НОСА В ЧУЖДИ РАБОТИ И ДАВА СЪВЕТИ,
а тя самата какво прави, като странично лице в тази връзка
ПЪХА СИ НОСА В ЧУЖДИ РАБОТИ И ДАВА НЕЖЕЛАНИ СЪВЕТИ.
цитирай
12. santov - Виж...
16.07.2008 11:31
мисля, че се спасява този, който иска да бъде спасен. В случая не съм убеден, че е така. Но това е само моето мнение. Факт е, че отново това, което си написала предизвиква размисли... :)
цитирай
13. hristam - victoriavselena
16.07.2008 11:52
Всъщност, не. Не мисля. Но в ситуация като тази, когато виждаш как се съсипва най-близката ти приятелка, и съвсем не е щастлива, а по-скоро склонна да се пренебрегне напълно, ти...лично ти, не би ли се намесила? И как най-безболезнено, дай идея...
цитирай
14. hristam - santov
16.07.2008 11:55
Понякога този, който трябва да бъде спасен, предпочита да се удави. Означава ли това, че трябва да бъде оставен да го направи? Или погледнати отстрани, нещата трябва да се оставят да достигнат естественият си трагичен завършек?
цитирай
15. santov - -hristam
16.07.2008 12:05
Ето виждаш ли? Тогава този, който го спасява, го прави заради себе си...
Хриси, ти си гениален разказвач, това е безпорно, но понякога се случва твоята гледна точка за правота да не съвпада, примерно с моята... И това не означава непременно, че може би и двамата не сме прави. :)))
цитирай
16. papadok - Ей
16.07.2008 12:40
изкара на момичето един скандал, ей- не си седя мирничко;))))
цитирай
17. hristam - santov
16.07.2008 12:47
Хубавото на гледните точки е, че позволяват различни мнения, защото всичко е безкрайно субективно. Правилно, неправилно - всичко е относително, и е въпрос на гледна точка...Аз приемем твоята, а ти никак не е задължително да приемеш моята, например. ;))))
цитирай
18. hristam - zabavnata
16.07.2008 12:51
Понякога лошите наглед постъпки са истинско спасение. Понякога - особено ако познаваш човека, когото така отчаяно се опитваш да спасиш. Не твърдя иначе, че аз бих го направила, едва ли бих имала този кураж! ;)))
цитирай
19. hristam - papadok
16.07.2008 12:52
Героинята ми е истинска героиня, ама на, никой не може да го оцени...гаче ли. Евентуално след време приятелката й, но и това не е сигурно. Абе пуста любов...;)))
цитирай
20. dorichela - :)
16.07.2008 15:27
Ето на това се казва приятелство :)
цитирай
21. victoriavselena - Много се надявам
16.07.2008 15:41
че ти мислиш различно от твоята героиня, която казва:
Не си падам особено по хора, дето си врат носа във всичко и имат мнение по всички въпроси. И то мнение, на което абсолютно не трябва да се противоречи, защото в същото време са много чувствителни и тънко обидни.
и в същото време прави точно това.
Това е основната ни грешка при много отношения и най-вече при родители-деца "Аз знам по-добре от теб, какво е правилно и неправилно за теб". А дали наистина е така? Кой може да каже колко сме обективни при преценката си? С какво прави си мислим че с нещо сме по-умни от другите имаме право да съдим и решаваме вместо тях? Това е в разрез с моята Теория за Територия - всеки има право на лична територия, т.е. живота си, където той сам е отговорен и взима решенията. Този , който ни отнема правото на решение според мен е нарушител, преминал границата на чужда територия.
Благодаря ти, че чрез разказите си показваш такива разнообразни характери
цитирай
22. hristam - dorichela
16.07.2008 15:52
Мдааа...макар въпроса да е спорен...както се вижда :)))
цитирай
23. hristam - victoriavselena
16.07.2008 16:10
Не знам дали точно по този въпрос не мисля като героинята си. Наистина познавам такива хора, и не са ми много симпатични, а всъщност и не само на мен - повярвай, действат доста дразнещо.
Е, не казвам, че героинята ми малко не си пада и тя от тях, но поне го прави с мисълта, че спасява приятелката си. И дори успява, а това никак не е малко. :))))))
Права си за територията, но помисли - ако един такъв "нарушител" спаси живота на някой, който съвсем категорично е решил да се раздели с него, не е ли разумно навлизането в тази лична територия. Разбира се, всичко е много относително и зависи от конкретните хора и конкретната ситуация.
цитирай
24. victoriavselena - Какво разбираш
17.07.2008 09:23
под думата "Спасявам"? А може би другият няма нужда да го спасяват? Това е като да видиш някой, който си плува спокойно и с удоволствие в собствен стил и ето, че идва някой, който се хвърля върху него "да го спасява". Вероятността да го удави докато го спасява е много по-голяма.
цитирай
25. hristam - victoriavselena
17.07.2008 09:30
Ами всъщност в конкретната ситуация героинята ми вижда, че приятелката й съвсем не се чувства спокойна и удовлетворена от тази връзка, т.е. удоволствие липсва, нещо повече - тя е потисната и сама признава това. Но няма сили да сложи край на това, от страх да не остане самотна стара мома.
Но...това е само едно от тълкуванията. Не отхвърлям и твоята версия, както и факта, че от непотърсената помощ понякога може да има повече вреда, отколкото полза. :))
цитирай
26. victoriavselena - Не разбрах
17.07.2008 14:47
" че от непотърсената помощ понякога може да има повече вреда, отколкото полза." ОТ НЕПОТЪРСЕНА ИЛИ ОТ НАТРАПЕНА?
цитирай
27. hristam - victoriavselena
17.07.2008 14:54
"ОТ НЕПОТЪРСЕНА ИЛИ ОТ НАТРАПЕНА?" - и от двете. Струва ми се.
цитирай
28. viki02 - Пази се
18.07.2008 22:06
от приятелите си...
Много актуално за една заблудена душа до мен.
цитирай
29. hristam - viki02
18.07.2008 22:11
Много актуално за всички в определени моменти... ;)))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hristam
Категория: Изкуство
Прочетен: 4924199
Постинги: 1291
Коментари: 16864
Гласове: 59427
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930